Υπουργός Συγκοινωνιών: Αρκετοί Αιγύπτιοι απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο και επένδυσαν σε ακίνητα στην Κύπρο

22:25 23/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Αρκετοί ευκατάστατοι Αιγύπτιοι έχουν ήδη αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο και έχουν προχωρήσει σε σημαντικές αγορές ακινήτων στη περιοχή της Λάρνακας και όχι μόνο, δήλωσε απόψε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Τάσος Μητσόπουλος προσθέτοντας ότι υπάρχουν αρκετές αιτήσεις από ευκατάστατους Αιγυπτίους που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο γεγονός που σημαίνει απόκτηση ακινήτων, καταθέσεις αλλά και επενδύσεις στην Κύπρο.

Ο

Υπουργός μιλούσε στην τελετή υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας και του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Καϊρου, που έγινε σε παραλιακό ξενοδοχείο της Λάρνακας. Η υπογραφή του μνημονίου έγινε στην παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων, της πρέσβειρας της Αιγύπτου στην Κύπρο, του Δημάρχου Λάρνακας, αντιπροσωπειών των δύο Επιμελητηρίων, βουλευτών και άλλων αξιωματούχων της πόλης.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μητσόπουλος χαρακτήρισε τη συνεργασία «μια σημαντική πρωτοβουλία που έρχεται να συμπληρώσει τις κυβερνητικές προσπάθειες των σχέσεων μας με την Αίγυπτο, μια πολύ μεγάλη οικονομία στη περιοχή μας και μια πολύ σημαντική πολιτική δύναμη».

Μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Κάϊρο και την υπογραφή συμφωνιών για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή, συνέχισε ο Υπουργός, «ανοίγονται νέες προοπτικές. Λόγω της πολιτικής αστάθειας που ευχόμαστε να τερματιστεί, είναι καλά γνωστό ότι πάρα πολλοί Αιγύπτιοι βλέπουν την Κύπρο ως ένα ελκυστικό τουριστικό προορισμό» είπε και σημείωσε πως αυτές ακριβώς τις δυνατότητες «τις μελετούμε και τις διερευνούμε και μέσα από τις επαφές που αναπτύσσει το Επιμελητήριο».

Ερωτηθείς κατά πόσον θα υπάρξουν σύντομα ξένοι επενδυτές για το παλιό αεροδρόμιο της Λάρνακας, ο Υπουργός απάντησε πως «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε οτιδήποτε είτε αυτό αφορά το παλιό αεροδρόμιο είτε αφορά άλλες επενδυτικές δραστηριότητες που μπορεί να υπάρχουν, είτε στη περιοχή της Λάρνακας είτε ευρύτερα. Το γεγονός είναι ότι έχουμε αρκετές αιτήσεις από ευκατάστατους Αιγυπτίους οι οποίοι ενδιαφέρονται μέσα από το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο κάτι που σημαίνει να αποκτήσουν ακίνητα, να φέρουν καταθέσεις και να επενδύσουν στην Κύπρο» σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μητσόπουλος είπε πως «η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Λάρνακας την οποία εμείς υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε γιατί μέσα από την ανάπτυξη αυτών των διμερών σχέσεων στο επιμελητηριακό επίπεδο υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες και για την προσέλκυση τουρισμού και για την αγορά παραθεριστικών κατοικιών στην περιοχή αλλά και για την πραγματοποίηση επενδύσεων».

Ανέφερε ακόμα πως ήδη υπάρχουν Αιγύπτιοι «που έχουν αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο και έχουν προχωρήσει σε σημαντικές αγορές ακινήτων στη περιοχή της Λάρνακας, κάτι που ελπίζουμε να επιταχυνθεί».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας Οθωνας Θεοδούλου ανέφερε πως «σκοπός του Επιμελητηρίου είναι να δημιουργήσει προϋποθέσεις όπου τα μέλη του θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε διάφορους τομείς, να έρθουν σε επαφή με συναδέλφους τους στην Αίγυπτο για να εμβαθύνουν περισσότερο και να διευρύνουν αυτή τη σχέση η οποία είναι το επιστέγασμα αρκετών προσπαθειών που έχουν γίνει στο παρελθών από το Επιμελητήριο. Πιστεύουμε ότι η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας θα δώσει μια νέα προοπτική και νέα πρακτικά μέτρα για εμβάθυνση των μεταξύ μας σχέσεων» είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας είπε πως «το Επιμελητήριο έχει την πεποίθηση ότι οι μεγάλες ευκαιρίες είναι γύρω μας. Οι χώρες τις οποίες ξέρουμε, διαπρέψαμε στο παρελθόν και τις εγκαταλείψαμε, είναι οι χώρες της Μέσης Ανατολής που βρίσκονται γύρω μας, δηλαδή από τη Συρία, την Αίγυπτο μέχρι το Ιράν και το Ιράκ δημιουργούνται νέες προϋποθέσεις και νέες προοπτικές» είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «θα επενδυθούν τα επόμενα χρόνια περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια και οι Κύπριοι θα πρέπει να πάρουν, από αυτές τις μεγάλες δραστηριότητες που θα εξελιχθούν γύρω μας, το μερίδιο που τους αναλογεί. Μόνο το Ιράν αναμένεται ότι θα κερδίσει επενδύσεις πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια» κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα