Εγκαινιάστηκε στο Σπίτι της Ευρώπης ο Ευρωπαϊκός Ανοιχτός Χώρος

21:24 23/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Τις πόρτες του στο διάλογο με τους Κύπριους Ευρωπαίους για τα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη εν μέσω της οικονομικής κρίσης, της λιτότητας και της ψηλής ανεργίας ιδιαίτερα στους νέους, άνοιξε σήμερα και επίσημα το Σπίτι της Ευρώπης.

Ο Ευρωπαϊκός Ανοιχτός Χώρος, ένας θεσμός που εφαρμόζεται σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, εγκαινιάστηκε σε ειδική εκδήλωση από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο την Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού

Κοινοβουλίου, στην παρουσία της Επιτρόπου για την Εκπαίδευση Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, Ανδρούλλας Βασιλείου.

Μιλώντας στην εκδήλωση, η κ. Βασιλείου αναγνώρισε τη σημασία της χρονικής στιγμής για τα εγκαίνια του Ευρωπαϊκού Ανοιχτού χώρου, σε μια εποχή που λόγω και της οικονομικής κρίσης πολλοί Αρχηγοί κρατών λένε ότι ίσως θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Ένωση.

“Αλλά το θέμα είναι φεύγοντας από την ΕΕ ποιο είναι το μέλλον μας; Είναι δυνατόν ένα νησιώτικο κράτος όπως η Κύπρος να ζήσει από μόνη της σε μια περιοχή τόσο εύθραυστη όπως την Μέση Ανατολή να επιζήσει από μόνη χωρίς την ΕΕ”, διερωτήθηκε.

“Ξέρω ότι η Κύπριοι πολίτες, όπως και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες που υποφέρουν αυτή τη στιγμή, νοιώθουν πικρία για το τι έγινε στην Κύπρο αλλά αυτός δεν πιστεύω ότι είναι λόγος για τον οποίο θα πρέπει να τα βλέπουμε όλα μαύρα”, πρόσθεσε η Κύπρια Επίτροπος, υπογραμμίζοντας όμως ότι ο “διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνουμε μια ανασκόπηση του πού θέλουμε να πάμε, τι σημαίνει Ευρώπη και προς ποια κατεύθυνση θέλουμε να την οδηγήσουμε”.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη συμμετοχής στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, σημειώνοντας πως “είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι με το να απέχουμε από τα ευρωπαϊκά δρώμενα με το να απέχουμε από τις εκλογές θα μπορέσει η Ευρώπη να γίνει πιο καλή. Αν δεν ψηφίσουμε τότε συμμετέχουμε στο δημοκρατικό έλλειμμα”.

Σημείωσε ότι ο διάλογος με τους θεσμούς της Ευρώπης πρέπει να επεκταθεί πέραν των οργανώσεων που πρόσκεινται σε πολιτικά κόμματα και ιδιαίτερα να καλύψει νέους που είναι αποκλεισμένοι από τα κοινά, την εκπαίδευση και την απασχόληση, σημειώνοντας το άλφα και το ωμέγα της συμμετοχής είναι η ενημέρωση τόσο για τα δικαιώματα όσο και για τις υποχρεώσεις του Ευρωπαίου πολίτη.

Και ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης αναγνώρισε την κρισιμότητα της χρονικής στιγμής για την εγκαινίαση του Ευρωπαϊκού Ανοιχτού Χώρου λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

“Πιστεύω πως ο Ευρωπαϊκός Ενιαίος Χώρος, ο οποίος έχει πια καθιερωθεί και υπάρχει στη μεγάλη πλειοψηφία των 28 Κρατών Μελών, αποδεικνύει με τον πλέον έμπρακτο τρόπο τη δέσμευση και των δυο θεσμών να συνεχίσουν μαζί αυτήν την ουσιαστική εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και διαλόγου με την Ευρώπη”, είπε.

Η Αναπληρώτρια Επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωβουλής στην Κύπρο, Αλεξάνδρα Ατταλίδου αναφέρθηκε στις δύσκολες στιγμές που διάγει η ΕΕ, τονίζοντας ότι γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για το διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

“Η Ευρώπη ζει καιρούς ταραγμένους για πολλούς Ευρωπαίους πολίτες τα πράγματα είναι δύσκολα”, είπε και πρόσθεσε: “Για αυτό και πρέπει να πάρουν οι ίδιοι τα πράγματα στα χέρια τους γνωρίζοντας ότι έχουν τη δύναμη να το πετύχουν να επηρεάσουν τις αποφάσεις που αφορούν τη δική τους ζωή, καθώς και τις ζωές πάνω από 500 εκ. πολιτών. Μπορούμε να δράσουμε και να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας όλα τα ζητήματα μεγάλα και μικρά, να επιλέξουμε ποια Ευρώπη θέλουμε, στο τέλος εμείς οι πολίτες θα αποφασίσουμε το τι θα συμβεί και το τι έχει”.

Σύμφωνα με την Καλλιόπη Θωμά, τη λειτουργό που θα στελεχώσει τον Ευρωπαϊκό Ανοιχτό Χώρο, για το 2014 θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις με τίτλο Καφές με Επίτροπο ή με Ευρωβουλευτή, ενώ σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς κύκλους και οργανώσεις νεολαίας και ΜΚΟ από τις δύο κοινότητες θα διοργανωθούν διάφορες εκδηλώσεις για προώθηση της συζήτησης και ανταλλαγής εμπειριών. Συζητήσεις με θέμα την νεανική ανεργία και τις ευκαιρίες εκπαίδευσης κατάρτισης και εργοδότησης που προσφέρει η ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα