Αλλαγές σε Ημικρατικούς προτείνει ο ΔΗΣΥ

15:20 22/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την πρόταση του ΔΗΣΥ για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των ημικρατικών οργανισμών, ειδικότερα σε σχέση με το διορισμό των Διοικητικών Συμβουλίων και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων διορισμού και προαγωγών στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ), παρουσίασε σήμερα στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου.

Στο πλαίσιο της συνολικής του πρότασης ο ΔΗΣΥ εισηγείται μεταξύ άλλων και την αύξηση του αριθμού των μελών της ΕΔΥ από 5

σε 7ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τον αυξημένο όγκο εργασίας.

Η σχετική απόφαση – πρόταση λήφθηκε από το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος κατά την πρόσφατη συνεδρία του την περασμένη Κυριακή.

Αφού υπενθύμισε ότι ήδη έχει ψηφιστεί νομοθεσία η οποία δίνει τη δυνατότητα στη νέα κυβέρνηση να επιλέξει εξ υπαρχής Συμβούλια για τους Ημικρατικούς, ο κ. Προδρόμου εξήγησε ότι σκοπός της πρότασης είναι «οι ημικρατικοί οργανισμοί να αποκτήσουν σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση αλλά και να απελευθερωθούν από την όποια κακώς νοούμενη λογική κομματισμού» έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα τόσο στους σχεδιασμούς και τους στόχους της Κυβέρνησης όσο και στις ιδιαίτερες προκλήσεις αυτής της εποχής των ριζικών αλλαγών και στις προσδοκίες των πολιτών.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Προδρόμου, ο ΔΗΣΥ προτείνει να επιλέγονται οι καλύτεροι, και οι ικανότεροι, σε σχέση με τις δραστηριότητες του συγκεκριμένου οργανισμού, οι υποψήφιοι για τα διοικητικά συμβούλια να ανταποκρίνονται σε κάποιες απαραίτητες προϋποθέσεις, να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία θα ήταν καλό να ανακοινωθούν από πριν, και να έχουν τα ελάχιστα προσόντα για τις συγκεκριμένες θέσεις. Υπέδειξε παράλληλα ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στο σύστημα επιλογής ώστε να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία ότι επιλέγονται οι άριστοι.

Κριτήρια για διορισμό μελών ΔΣ

Συγκεκριμένα ο ΔΗΣΥ προτείνει σε ό,τι αφορά την πλήρωση των θέσεων στα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών την εισαγωγή γενικών αλλά και εξειδικευμένων κριτηρίων όπως επίσης και την εισαγωγή κριτηρίων που απορρέουν από πρόνοιες του Μνημονίου που αφορούν το μέλλον των ημικρατικών οργανισμών.

Ως γενικά κριτήρια ο ΔΗΣΥ εισηγείται όπως «για να διασφαλιστεί η ανεξάρτητη και αμερόληπτη κρίση του κάθε μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου» το κάθε μέλος να μην έχει οποιαδήποτε επιχειρηματική ή άλλη σχέση που θα μπορούσε να επηρεάσει ουσιαστικά την άσκηση ανεξάρτητης και αμερόληπτης κρίσης, να μην έχει άλλη ουσιαστική σχέση µε την επιχείρηση, η οποία από τη φύση της μπορεί να επηρεάσει την ανεξάρτητη και αμερόληπτη κρίση του και συγκεκριμένα δεν πρέπει να είναι προμηθευτής αγαθών ή υπηρεσιών προς τον Οργανισμό και να αποφεύγει οποιαδήποτε εξωτερική δραστηριότητα ή αρμοδιότητα σε άλλο οργανισμό ή Επιχείρηση που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρμοδιότητες του ως Μέλος του Ημικρατικού Οργανισμού ή/και με τα συμφέροντα του Οργανισμού.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος εξήγησε παράλληλα πως «νοείται ότι μαζί με το βιογραφικό σημείωμα ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσκομίσει και πιστοποιητικό λευκού ποινικού μητρώου, καθώς επίσης βεβαίωση πως δεν έχει κηρύξει πτώχευση αλλά επίσης να έχει τακτοποιημένα τα φορολογικά του και να μην έχει οφειλές στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων».

Σε ό,τι αφορά τα εξειδικευμένα κριτήρια ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι θα είναι διαφορετικά για κάθε οργανισμό και θα έχουν σχέση με τα ακαδημαϊκά ή επαγγελματικά προσόντα του κάθε υποψηφίου, την εργασιακή πείρα, τις γνώσεις και την εμπειρία του και αυτό επειδή, όπως εξήγησε, ο κάθε ημικρατικός οργανισμός δραστηριοποιείται σε διαφορετική αγορά ή έχει άλλη αποστολή, και απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις της συγκεκριμένης αγοράς ή του αντικειμένου και εξειδικευμένα προσόντα που θα πρέπει να διαθέτει ο κάθε ενδιαφερόμενος.

Σε σχέση με τα κριτήρια που απορρέουν από το Μνημόνιο, ο κ. Προδρόμου είπε πως με βάση την πρόταση του ΔΗΣΥ, τα άτομα που θα επιλεγούν πρέπει να πιστεύουν στην πολιτική της Κυβέρνησης και στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως κράτος η Κύπρος έναντι των δανειστών της. Για να προσθέσει πως τα άτομα που θα επιλεγούν είναι σημαντικό να έχουν και γνώσεις που αφορούν αποκρατικοποιήσεις.

Διαδικασία επιλογής

Σε ό,τι αφορά τώρα τη διαδικασία επιλογής, θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι θα πρέπει να αποκλειστούν οπωσδήποτε κομματικές λίστες με τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος να αναφέρει ότι «στην εποχή που ζούμε δεν έχουν θέση οι κομματικές λίστες», διευκρινίζοντας ωστόσο παράλληλα πως αυτή η προσέγγιση «δεν αποκλείει με κανέναν τρόπο ικανά κομματικά στελέχη να διεκδικήσουν συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια ημικρατικών οργανισμών εφόσον πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις».

Ο κ. Προδρόμου εξήγησε πως απ’ εκεί και πέρα ο κάθε αρμόδιος Υπουργός θα πρέπει με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια που θα θεσπιστούν, να προτείνει προς το Υπουργικό Συμβούλιο τα κατάλληλα άτομα που θα στελεχώσουν τα διοικητικά συμβούλια των διαφόρων ημικρατικών οργανισμών που βρίσκονται στην αρμοδιότητα του. Ανέφερε ακόμη ο ΔΗΣΥ θεωρεί πως σε περίπτωση που το Σύνταγμα της Δημοκρατίας δεν επιτρέπει τη δια νόμου επιβαλλόμενη διαβούλευση με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αυτό δεν αποκλείει τη δυνατότητα της Κυβέρνησης να το πράξει οικιοθελώς.

Σημείωσε ακολούθως πως θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι η τελική απόφαση για τους διορισμούς των μελών των διοικητικών συμβουλίων παραμένει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα λαμβάνει τις εισηγήσεις των αρμόδιων Υπουργών και αφού τις αξιολογεί θα προβαίνει στους τελικούς διορισμούς. Υπενθύμισε δε στο σημείο αυτό ότι η πρόσφατα τροποποιημένη νομοθεσία αναφέρει ρητά πως κανένα μέλος διοικητικού συμβουλίου δεν μπορεί να υπηρετήσει πέραν από δύο θητείες σε διοικητικό συμβούλιο ημικρατικού οργανισμού.

Παράλληλα και στο πλαίσιο της θέσπισης διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου και λογοδοσίας στους ημικρατικούς οργανισμούς, ο ΔΗΣΥ προτείνει όπως τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων υπογράφουν Δήλωση για προσωπική ευθύνη για τις αποφάσεις που θα λαμβάνουν, υποβάλλουν πλήρες κατάλογο με τα περιουσιακά τους στοιχεία (πόθεν έσχες) και υπογράφουν Δήλωση Συμμόρφωσης με τον Κώδικα Δεοντολογίας των ημικρατικών οργανισμών τον οποίο θα πρέπει να εκδώσει το Υπουργείο Οικονομικών.

Αρμοδιότητες ΔΣ

Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες των διοικητικών συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών η πρόταση του ΔΗΣΥ προνοεί περιορισμένες εκτελεστικές αρμοδιότητες κατά το πρότυπο των συμβουλίων ιδιωτικών εταιριών έτσι ώστε τα ΔΣ να εστιάζονται στο στρατηγικό σχεδιασμό και στην άσκηση ελέγχου.

Παράλληλα, ο ΔΗΣΥ εισηγείται όπως η αρμοδιότητα προσλήψεων και προαγωγών θα πρέπει μέσα από νομοθετική ρύθμιση να ανατεθεί σε κεντρικό φορέα, όπως η ΕΔΥ, με τον Πρόδρομο Προδρόμου να εξηγεί ότι αυτό θα απελευθερώσει χρόνο και ενεργεία από τα διοικητικά συμβούλια και θα μειώσει τυχόν κομματικό ή άλλο παρεμβατισμό, καθώς επίσης θα διασφαλίσει υψηλοτέρα επίπεδα αξιοκρατίας.

Εξήγησε δε πως με την ανάθεση των καθηκόντων αυτών στην ΕΔΥ, ουσιαστικά επαναφέρεται η συνταγματική πρόνοια του άρθρου 122 του Συντάγματος αλλά και ότι με την ανάθεση των καθηκόντων αυτών, η ΕΔΥ θα είναι ο αρμόδιος φορέας για το διορισμό των Γενικών Διευθυντών των ημικρατικών οργανισμών, καθώς επίσης και για τις αρμοδιότητες διορισμού και προαγωγής των εργαζομένων στους ημικρατικούς οργανισμούς.

«Για το σκοπό προτείνεται όπως τα μέλη της ΕΔΥ αυξηθούν από 5 σε 7, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τον αυξημένο όγκο εργασίας» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα λαμβάνει αποφάσεις η ΕΔΥ για θέματα προσλήψεων και προαγωγών των εργαζομένων θα πρέπει να ληφθεί πολιτική απόφαση και πως υπάρχουν τρεις επιλογές, είτε να εφαρμοστεί η νομοθεσία που είναι σε ισχύ για τη δημόσια υπηρεσία, είτε να εφαρμοστεί η οικεία νομοθεσία του κάθε οργανισμού είτε τέλος να εφαρμοστούν οι κανονισμοί της ΕΔΥ μέχρι την έκδοση καινούργιων κανονισμών για το θέμα.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ ανέφερε πως για την υλοποίηση της πρότασης του ΔΗΣΥ, υπάρχουν ήδη στη Βουλή κατατεθειμένες δύο προτάσεις νόμου, οι οποίε συνυπογράφονται και από τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ και τον Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων και η 2η και από τον Ανεξάρτητο Βουλευτή Ζαχαρία Κουλία.

Μέλλον Αρχής Λιμένων, Cyta και AHK

Ερωτηθείς κατά πόσο ο ΔΗΣΥ θεωρεί την αποκρατικοποίηση της Αρχής Λιμένων, της Cyta και της ΑΗΚ ως δεδομένες ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «υπάρχει το Μνημόνιο το οποίο είναι δεσμευτικό» και το οποίο «αναφέρει ότι η Κύπρος έχει την υποχρέωση αφού κάνει αρκετά άλλα πράγματα για όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς που αφορούν την αποτελεσματικότερη διοίκηση και οικονομική διαχείριση τους και αφού καταγραφούν περιουσιακά στοιχεία του κράτους και των ημικρατικών οργανισμών χωριστά, στο τέλος προβλέπει την υποχρέωση να θεωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία την ιδιωτικοποίηση αυτών των τριών οργανισμών».

«Αυτό γράφει το Μνημόνιο» πρόσθεσε, αναφέροντας πως η πολιτική ανάγνωση του ΔΗΣΥ στο συγκεκριμένο θέμα είναι ότι «θα πρέπει να εξεταστεί η αποκρατικοποίηση, καθώς ο όρος ‘ιδιωτικοποίηση’ στην αγγλική (γλώσσα) όπως περιέχεται στο Μνημόνιο μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα».

«Οπωσδήποτε εξυπακούεται ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι τρεις αυτοί οργανισμοί να μείνουν με το σημερινό καθεστώς όποια και αν είναι η πολιτική βούληση ή η ευχή οποιουδήποτε στην Κύπρο και αυτό είναι ξεκάθαρο» συμπλήρωσε.

Υπενθύμισε ακόμη πως με βάση το Μνημόνιο η Κύπρος έχει την υποχρέωση να συγκεντρώσει από αυτή την επιχείρηση αποκρατικοποίησης το ποσό τους 1δισ. ευρώ συν άλλα 400 πρόσθετα εκ. ευρώ μέχρι το τέλος του προγράμματος.

Τυχόν μετοχοποίηση και συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή σε κάποιο οργανισμό μάλλον θα ενισχύσει τη δημόσια περιουσία και θα βελτιώσει και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, είπε καταλήγοντας.

Keywords
Τυχαία Θέματα