Νέες μπαταρίες συμβάλλουν στην καλύτερη απόδοση των υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων

14:34 22/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το ευαίσθητο σημείο των υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι η απόδοση, το βάρος και η αντοχή των μπαταριών που φέρουν στο αμάξωμα τους. Οι υπάρχουσες μπαταριές έχουν πολλά μειονεκτήματα και οι επιστήμονες αναζητούν νέες τεχνολογίες για να κατασκευάσουν συσσωρευτές υψηλών προδιαγραφών.

Η Volvo ανακοινώσε ότι έχει εξελίξει έναν νέο τύπο συσσωρευτή, που υπόσχεται να δώσει τη λύση στο πρόβλημα αποθήκευσης ενέργειας για τα ηλεκτροκίνητα και υβριδικά αυτοκίνητα.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία εντελώς νέα δομική ύλη, που βασίζεται στη χρήση ανθρακονημάτων, συσσωρευτών νανοτεχνολογίας και υπερ-πυκνωτών πολύ υψηλής χωρητικότητας.

Από τον συνδυασμό των παραπάνω προκύπτει ένα εύπλαστο υλικό, που διαθέτει την απαιτούμενη ακαμψία. Το υλικό αυτό διαθέτει τα λειτουργικά χαρακτηριστικά ενός συσσωρευτή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές από τις εξωτερικές επιφάνειες του αυτοκινήτου, υποκαθιστώντας τα υλικά που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται. Στο μέλλον, η μεγάλης έκτασης προσθήκη επιφανειών με χαρακτηριστικά συσσωρευτή με ταυτόχρονη αφαίρεση πλαστικών ή μεταλλικών τμημάτων, θα εφοδιάζει το αυτοκίνητο με τις μπαταρίες που απαιτούνται για την κίνησή του με ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς το πρόσθετο βάρος που αυτό συνεπαγόταν ως σήμερα.

Ουσιαστικά, ο νέος τύπος συσσωρευτή έχει τη μορφή πολύ λεπτής επιφάνειας τύπου «σάντουιτς». Ανθρακονήματα και μία πολυμερής ρητίνη, ενώνονται για να δημιουργήσουν μία ουσία η οποία έχει το πάχος χιλιοστών του χιλιοστού. Η ουσία αυτή μορφοποιείται σε επίπεδα φύλλα και θα αποτελέσει τα εξωτερικά περιβλήματα που περικλείουν και προστατεύουν το συσσωρευτή, ο οποίος δομικά βασίζεται σε υπερ-πυκνωτές, όπως χαρακτηριστικά ονομάζονται οι προηγμένοι πυκνωτές πολύ μεγάλης χωρητικότητας.

Οι επιφάνειες είναι σε θέση να μορφοποιηθούν, ώστε να ταιριάζουν στη δομή του αμαξώματος. Μπορούν να πάρουν τη μορφή πάνελ για τις πόρτες, να αποτελέσουν τμήμα της οροφής κλπ. Ο τρόπος κατασκευής ξεκινά από τη διαμόρφωση σε συγκεκριμένα σχήματα και μετά από διάφορα στάδια καταλήγει σε ψήσιμο σε φούρνο σε υψηλές θερμοκρασίες, οπότε οι μορφοποιημένες επιφάνειες αποκτούν πλέον και την αναγκαία ακαμψία. Οι υπερ-πυκνωτές εμπεριέχονται ως μεσαία στρώση στις επιφάνειες αυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα