Αλλα 5.034.000 ευρώ στις Κυπριακές Αερογραμμές

21:02 21/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ψηφίσθηκε ομόφωνα σήμερα το απόγευμα από την Ολομέλεια της Βουλής ο νόμος, με τον οποίο παρέχεται η έγκριση πληρωμής από το λογαριασμό του Πάγιου Ταμείου της Δημοκρατίας πρόσθετων πιστώσεων 5.034.000 ευρώ, προς κάλυψη αποζημίωσης στις Κυπριακές Αερογραμμές, λόγω της απαγόρευσης χρήσης του εναέριου χώρου της Τουρκίας από τα αεροπλάνα της εταιρείας.

Πριν την ψήφιση του νόμου, η Ολομέλεια ενέκρινε, επίσης ομόφωνα, τροπολογία των Βουλευτών Αβέρωφ Νεοφύτου και Γεώργιου Γεωργίου από τον ΔΗΣΥ και Γιώργου Περδίκη

του Κινήματος Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών, με την οποία τίθεται όρος για την παραχώρηση στις Κυπριακές Αερογραμμές οποιουδήποτε ποσού για το σκοπό αυτόν, ότι η εταιρεία οφείλει να υποβάλει λογαριασμούς και οικονομικές καταστάσεις των ετών 2011 και 2012 προς έλεγχο στη Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας.

Οπως αναφέρθηκε στη Βουλή, μετά την τουρκική εισβολή το 1974, οι κυπριακοί αερομεταφορείς δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τους τουρκικούς αεροδιαδρόμους.

Η απαγόρευση των πτήσεων αυτών πάνω από την Τουρκία επηρεάζει αρνητικά τους κυπριακούς αερομεταφορείς, οι οποίοι επωμίζονται αυξημένο κόστος, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Η Βουλή ενημερώθηκε ακόμα ότι οι αρνητικές συνέπειες είναι ακόμα πιο έντονες μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού οι κυπριακοί αερομεταφορείς δραστηριοποιούνται πλέον σε ένα πλήρως ελευθεροποιημένο περιβάλλον ανοικτών ουρανών και βρίσκονται μονίμως σε μειονεκτική θέση έναντι άλλων αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν παρόμοιο περιορισμό.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, στις 20 Ιανουαρίου 2011, αποφάσισε μεταξύ άλλων να εγκρίνει σχέδιο αποζημίωσης προς τους κυπριακούς αερομεταφορείς, στους οποίους απαγορεύεται η χρήση του εναέριου χώρου της Τουρκίας και οι οποίοι λόγω του έντονου ανταγωνισμού βρίσκονται μονίμως σε μειονεκτική θέση έναντι άλλων αεροπορικών εταιρειών, εφ` όσον οι πτήσεις τους κοστίζουν περισσότερο λόγω μεγαλύτερης διάρκειας και μακρύτερων δρομολογίων.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών να προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες για υλοποίηση του σχεδίου και για να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο συμπληρωματικού προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων ευρώ. για έγκριση, με σκοπό την κάλυψη της δαπάνης για αποζημίωση προς τις Κυπριακές Αερογραμμές για το έτος 2011.

Η Βουλή ψήφισε πέρυσι τον Μάρτιο νόμο για συμπληρωματικό προϋπολογισμό 20 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό την κάλυψη της δαπάνης για αποζημίωση προς τις Κυπριακές Αερογραμμές για την περίοδο 2004-2010 και το Υπουργείο Οικονομικών κατέβαλε το ποσόν στην εταιρεία στις 9 Μαρτίου 2011.

Οι Κυπριακές Αερογραμμές είχαν υποβάλει αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών για αποζημίωση 5.190.063 ευρώ για το 2011, λόγω της απαγόρευσης των υπερπτήσεων στον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Τα στοιχεία και η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκαν για υπολογισμό της αποζημίωσης είναι ίδια με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για την περίοδο 2004-2010.

Το Υπουργεί

Keywords
Τυχαία Θέματα