Τούρκος ΥΠΕΞ: Ιστορικό βήμα η απόφαση των Βρυξελλών για τις θεωρήσεις

20:33 21/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η έναρξη διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες για την άρση των θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες αποτελεί ένα ιστορικό βήμα, δήλωσε σε ιδιωτικό κανάλι ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, επισημαίνοντας ότι από πλευράς της χώρας του θα γίνουν οι πρώτες συγχρονισμένες ενέργειες προκειμένου η διαδικασία να αρχίσει και να έχει αποτέλεσμα.

Ανέφερε πάντως ότι η Αγκυρα θα υπογράψει τη συμφωνία επανεισδοχής για μετανάστες όταν τεθεί

ενώπιόν της το κείμενο της σχετικής απόφασης των Βρυξελλών για τις θεωρήσεις διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες και όταν η άρση των θεωρήσεων αποτελεί πλέον γεγονός.

Η Κομισιόν αναμένεται εντός Φθινοπώρου να ετοιμάσει ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο υπολογίζεται να τεθεί σε εφαρμογή σε δυόμιση χρόνια αν και διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς θεωρήσεις σε χώρες της ΕΕ σε τέσσερα με έξι χρόνια.

Η Αγκυρα από την πλευρά της αποδέχθηκε την επανεισδοχή μεταναστών από τρίτες χώρες, επιμένει όμως στην ταυτόχρονη εφαρμογή της απόφασης αυτής με την άρση της βίζας.

Ο Τούρκος επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε από την πλευρά του ότι η απόφαση αποτελεί την αρχή του δρόμου για μια Ευρώπη ελεύθερη θεωρήσεων. Είπε ότι η Αγκυρα έχει κουραστεί να περιμένει και ότι η Ευρώπη έπρεπε να είχε κατανοήσει προ πολλού ότι η αναμονή για έκδοση βίζας για τους πολίτες της Τουρκίας δεν είναι προς το συμφέρον της.

Keywords
Τυχαία Θέματα