ΑΚΕΛ: Θετικά και αρνητικά στοιχεία στο ψήφισμα του ΕΚ για την Τουρκία

14:12 30/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το ΑΚΕΛ δεν υπερψήφισε το ψήφισμα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας γιατί περιλαμβάνει σοβαρές ασάφειες και λάθη στην παράγραφο για το Κυπριακό και σε άλλα σχετικά σημεία, δήλωσε σήμερα ο Υπεύθυνος του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Κώστας Χριστοδουλίδης.

Για την έγκριση του ετήσιου ψηφίσματος αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ΑΚΕΛ,

είπε, κατέθεσε τροπολογίες οι οποίες παρά το ότι δεν εγκρίθηκαν έστειλαν το μήνυμα ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο βελτιώσεων.

Αυτό, συνέχισε, δεν αναιρεί το γεγονός ότι η έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία που αξιολογούνται ως θετικά. Κρίνεται ως θετική η αναφορά στην ανάγκη συμμόρφωσης της Τουρκίας με το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και η συμπερίληψη της πρόνοιας στην έκθεση που αφορά τις δηλώσεις- απειλές της Τουρκίας σχετικά με την Προεδρία της Κύπρου στο Συμβούλιο της ΕΕ. Η εκτίμηση της Τουρκίας ότι χωρίς κόστος μπορεί να συμπεριφέρεται με άναρχο και επιθετικό τρόπο κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν εγκρίνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στα θετικά επίσης «αξιολογούμε επίσης την έκκληση για απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων, της επιστροφής της Αμμοχώστου με βάση το ψήφισμα 550, όπως και της συμπερίληψης πρόνοιας για τον εποικισμό», είπε.

Στα αρνητικά της η έκθεση, ανέφερε, «περιλαμβάνει την εύσχημη εξίσωση του ρόλου της Τουρκίας με τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη όσο αφορά την έκκληση να εργαστούν εντατικά και εποικοδομητικά για τη συνολική λύση. Επίσης, λανθασμένα καλεί την Κ.Δ. να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου, υπό την τελωνειακή αιγίδα της ΕΕ, αφού επί της ουσίας η θέση αυτή αποτελεί πρόταση της πλευράς μας, της οποίας όμως απορρίπτει η τουρκική πλευρά.

Περαιτέρω, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, «για δεύτερη χρονιά αποφεύγει να αναφερθεί στις παραμέτρους της λύσης (ΟΗΕ, ΕΕ) σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου ΕΕ.
Επιθυμούμε να σημειώσουμε το εξής. Όσες δυνάμεις και θεσμοί θέλουν να συμβάλουν πραγματικά στη λύση του Κυπριακού πρέπει με συνέπεια να ασκήσουν την πολιτική τους επιρροή στην αδιάλλακτη πλευρά, η οποία είναι εκείνη που κρατά τον κυπριακό λαό, Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους, αιχμάλωτους για 38 χρόνια.
Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι τασσόμαστε υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, με την προϋπόθεση της πλήρους συμμόρφωσης της με το διαπραγματευτικό πλαίσιο που τέθηκε και την τήρηση των υποχρεώσεων της έναντι της Κύπρου».

Το ΑΚΕΛ, ανέφερε, «θα συνεχίσει να διαφωνεί με προσεγγίσεις που χαϊδεύουν τα αυτιά της Τουρκίας ιδιαίτερα όσο η τελευταία επιδεικνύει μια άτεγκτη στάση έναντι αυτών των υποχρεώσεων της».

Ο κυπριακός λαός, είπε, για μια ακόμα φορά έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι σταθερότερος σύμμαχος των δικαίων του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, η οποία στήριξε όλες τις θέσεις αρχής υπέρ της λύσης του Κυπριακού και της συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις της.

Σε ερώτηση π

Keywords
Τυχαία Θέματα