Αυξημένος αριθμός εκκόλαψης χελώνων στις κυπριακές παραλίες

14:42 10/8/2012 - Πηγή: OnlyCY
Περίπου 30.000 με 40.000 χελωνάκια που θα εκκολαφθούν από 800 περίπου φωλιές, αναμένεται να καταλήξουν φέτος στη θάλασσα από τις παραλίες της Κύπρου. Ο αριθμός αυτό είναι υπερδιπλάσιος από τον αριθμό των φωλιών που υπήρχαν το 1978, όταν η Κύπρος άρχισε για πρώτη φορά το Πρόγραμμα Προστασίας των Θαλάσσιων Χελώνων, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία της μακροπρόθεσμης προστασίας του είδους.

Οι προσπάθειες του Προγράμματος του Τμήματος Αλιείας επικεντρώνονται στις

προστατευόμενες περιοχές Λάρα – Τοξεύτρα, που εκτείνεται στα 10 χιλιόμετρα, και στην περιοχή Πόλης – Γιαλιά σε μήκος 13 χιλιομέτρων που εντάσσεται στο σχέδιο NATURA 2000. Το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει στην Κύπρο από το 1989 απαγορεύει στις περιοχές αυτές δραστηριότητες όπως το ψάρεμα, η παραμονή στη θάλασσα μετά τη δύση του ηλίου, η οδήγηση στην παραλία και η διέλευση συγκεκριμένων σκαφών μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε και ολοκληρώνεται η περίοδος αναπαραγωγής της χελώνας.

Εκτός από τις προστατευόμενες περιοχές, το Πρόγραμμα καλύπτει ολόκληρη την Κύπρο με μέτρα προστασίας, όπου υπάρχουν φωλιές για τις χελώνες.

Οι χελώνες έχουν αρχίσει να γεννούν από τα τέλη Μαΐου και αυτή την εποχή άρχισε να γίνεται η εκκόλαψη. Η περίοδος εκκόλαψης θα συνεχίσει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η υπεύθυνη του Προγράμματος Προστασίας Χελώνων Μυρούλα Χατζηχριστοφόρου, δεν μπορούν όλες οι παραλίες να κηρυχτούν προστατευόμενες, ωστόσο, το κράτος οφείλει να προστατεύει τις φωλιές εκεί και όπου υπάρχουν. Ανέφερε μάλιστα ότι παλιότερα οι χελώνες γεννούσαν και στην Αγία Νάπα, ωστόσο λόγω της  έντονης τουριστικής και οικοδομικής δραστηριότητας κάτι τέτοιο έπαψε να ισχύει.

Εντυπωσιακή η αύξηση των γεννήσεων

Το πρόγραμμα Προστασίας των Θαλάσσιων Χελώνων της Κύπρου, άρχισε το 1978, και ήταν το πρώτο στη Μεσόγειο, από τον Ανδρέα Δημητρόπουλο και τη Μυρούλα Χατζηχριστοφόρου.

Οπως μας εξήγησε η κ. Χατζηχριστοφόρου είναι ένα πρόγραμμα με συνέχεια και επιστημονικά δεδομένα που θεωρούνται αξιόπιστα. Το πρόγραμμα της Κύπρου θεωρείται πρωτοποριακό στη Μεσόγειο. Σε συνεργασία με τα  Ηνωμένα Εθνη από το 1989 και κάθε χρόνο πραγματοποιούνται ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης για ξένους επιστήμονες με την χρηματοδότηση της  UNEP.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα υπήρχαν γύρω στις 250-300 φωλιές. Το 2011 όταν παρατηρήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός των φωλιών από καταβολής του προγράμματος, υπήρχαν περίπου 900 φωλιές. Από το 1978 μέχρι το 2006 οι φωλιές ήταν περίπου 300 κάθε χρόνο και ο αριθμός τους παρέμενε σταθερός. Μετά το 2006 σημειώθηκε «έκρηξη γεννήσεων» στις προστατευόμενες παραλίες της Κύπρου με μεγάλη αύξηση των φωλιών. Οπως μας αναφέρθηκε, μόνο στην Κύπρο υπάρχει αυτή η φανερή αύξηση από όλες τις μεσογειακές χώρες.

Η εξήγηση αν και επιστημονική προκαλεί συναισθήματα θαυμασμού και συγκίνησης για το θαύμα της φύσης.

«Θεωρούμε ότι αυτή η αύξηση είναι αποτέλεσμα του Προγράμματος Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών στην Κύπρο. Η χελώνα καρέτα-καρ

Keywords
Τυχαία Θέματα