“Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι” από τον Δήμο Αμμοχώστου

11:06 9/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για μια πόλη – φάντασμα την Αμμόχωστο και για μια άλλη την Αθήνα που δέχεται ανελέητα τα κτυπήματα της οικονομικής κρίσης, μένοντας, ωστόσο και οι δυο «πόλεις μαγικές», ο Δήμος Αμμοχώστου διοργάνωσε το βράδυ του Σαββάτου «Λυρική Βραδιά – Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι» στην Πύλη Αμμοχώστου στην Λευκωσία.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός είπε ότι «αυτές οι ‘βραδιές’ έχουν ως σκοπό αφενός την συνεύρεση των Αμμοχωστιανών - και όχι μόνο – ενώ αποτελούν ένα όπλο πνευματικής αντίστασης

και προσήλωσης στον στόχο της επιστροφής στην πόλη μας, μέσα στο πλαίσιο του πολιτισμού».

Ο κ. Γαλανός είπε ότι «από την ‘Μικρή Σαλαμίνα’ στην Πύλη Αμμοχώστου ένα αηδόνι θα μας ταξιδέψει σε μια ‘ Πόλη Μαγική’».

Ανέφερε ότι «με στίχους του Μάνου Χατζιδάκι, στίχοι που γράφηκαν ενώ ακόμα η Αμμόχωστός μας ήταν ‘πόλη μαγική’ όλοι εμείς εργαζόμαστε για μια πόλη μαγική για τα παιδιά μας, οραματιζόμαστε την ‘Αμμόχωστο Βασιλεύουσα’ όχι που πέρασε αλλά που θα ‘ρθει».

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου είπε ότι «σύντομα θα έρθει η ώρα που θα ταξιδεύσουμε στην αγαπημένη μας πόλη χωρίς περιορισμούς και η ψυχή μας θα γαληνέψει όταν ‘πλανευτεί’ και πάλι στους γνώριμους δρόμους της Αμμοχώστου».

Κάλεσε τους παρευρισκόμενους να ξεχάσουν «τρόικες, μνημόνια, κουρέματα κι ας ταξιδέψουμε σε μια ‘ Πόλη Μαγική’ παρέα με την μουσική του Μάνου Χατζιδάκι» και ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην συναυλία.

Όσοι παρακολούθησαν την συναυλία ταξίδεψαν με τους Καίτη Οικονομίδου, σοπράνο Μαρία Λουκαϊδου – Σρέντερ, πιάνο, Μάριο Πάυλου, βιολί, σε μια «Πόλη Μαγική», πήγαν «Μια βόλτα στο φεγγάρι», αγναντεύοντας μια «Θάλασσα Πλατεία» μέσα σε μια βάρκα και βραδιάζοντας, κοίταξαν προς τον ουρανό «Το αστέρι του βοριά», τραγούδησαν για μια Αθήνα, «χαρά της γης και της αυγής», «σφύριξαν τρεις φορές» και ενθυμούμενοι την Μελίνα Μερκούρη σιγοψιθύρισαν «Τα παιδιά του Πειραιά».

Στο δεύτερο μέρος, το κοινό δάκρυσε αποχαιρετώντας τον ταχυδρόμο που πέθανε στα 17 του χρόνια, διερωτήθηκαν τι ζητά η «Αθανασία», χειροκρότησαν ρυθμικά για μια «Αγάπη που γίνε δίκοπο μαχαίρι», αντίκρισαν «Το πέλαγο το βαθύ» και ψηλά στον ουρανό το «Χάρτινο το Φεγγαράκι», θυμήθηκαν τι έγινε «Μια φορά κι έναν καιρό…στον φωτιά και στον αγώνα» και παραδέχθηκαν πως «με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί» καληνυχτίζοντας τον «Κεμάλ» που εκοιμήθη…

Πέραν από τα τραγούδια, η πιανίστας και ο βιολιστής ερμήνευσαν τα ορχηστρικά «Κουτέσσα Εστερχάζυ» και «Το χαμόγελο της Τζοκόντας».

Τον ρόλο του αφηγητή ανάμεσα στα τραγούδια ανέλαβαν ο ηθοποιός Νεόφυτος Νεοφύτου και η Μουσική Παραγωγός, Όλγα Πιερίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα