Α. Κυπριανού: Να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων

21:07 13/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Το ΑΚΕΛ θα υπερψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό, ανέφερε ο ΓΓ του κόμματος, Αντρος Κυπριανού ευχόμενος «να αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τις δύσκολες στιγμές που περνά η οικονομία μας και για να δώσουμε προοπτική στη χώρα και στο λαό μας».

Μιλώντας κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στην Βουλή, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η οικονομική κρίση είναι μια πρωτόγνωρη δομική κρίση του

συστήματος, με μεγάλο εύρος και παρατεταμένη ένταση.

Με το φετινό προϋπολογισμό, ανέφερε, διορθώνονται ανισοσκέλειες για αναστροφή της αυξητικής πορείας του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ. Αυτό στοχεύεται, πρόσθεσε με τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος και με την παράλληλη μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών και της εξάρτησης από τις αγορές για χρηματοδότηση. Μέσω των εξοικονομήσεων που θα προκύψουν απελευθερώνονται πόροι που θα διοχετευθούν στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό και ανανέωση της υποδομής της οικονομίας, σημείωσε, λέγοντας ότι στοχεύεται ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω στόχευσης των κοινωνικών σχεδίων. «Ουσιαστικά ο φετινός προϋπολογισμός, ως συνέχεια του πρώτου πακέτου μέτρων, μέσω του οποίου εξοικονομείται 1% του ΑΕΠ, φιλοδοξεί να είναι η απάντηση στην πρόκληση για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. Απάντηση που πρέπει να δώσουμε συλλογικά ως κόμματα, υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό».

Στην Κύπρο, πρόσθεσε, κάποιοι επιμένουν να αντιπαραθέτουν τους άνεργους και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, με τους εργαζόμενους στο δημόσιο και εντέχνως αποφεύγουν να αναφερθούν στα κέρδη και στον πλούτο, διερωτώμενος εάν με τις σχετικές νομοθεσίες που αφορούν τη φορολόγηση των εκατομμυριούχων που θεσπίστηκαν ή προωθούνται στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ιταλία, «είναι μήπως οι Ομπάμα, Σαρκοζί και Μόντι ‘αγκυλωμένοι αριστεροί’;».

Ο ρυθμός ανάπτυξης της Κύπρου για το 2011, είπε, κυμάνθηκε γύρω στο 0,5%, ενώ δεν αναμένεται σοβαρή ανάκαμψη του, εντός του 2012. Ανέφερε δε ότι η Κυβέρνηση Χριστόφια ανέλαβε διάφορες πρωτοβουλίες για τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων όπως η μείωση των λειτουργικών δαπανών του κράτους κατά 240 εκ ευρώ ετησίως, τη στιγμή που άλλες κυβερνήσεις απέφευγαν να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα.

Ο κ. Κυπριανού χαιρέτισε το γεγονός ότι στη σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό λειτούργησαν συναινετικά, Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα, δηλώνοντας ότι δεν θα εγκαταλείψουν τις προτάσεις τους προς το ΥΠΟΙΚ για περαιτέρω συνεισφορά του πλούτου, εκφράζοντας ετοιμότητα να τις συζητήσουν με την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα. «Όπως είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και εποικοδομητικές προτάσεις που τέθηκαν στη σύσκεψη από άλλα κόμματα».

Η Κυβέρνηση Χριστόφια, είπε, προστάτεψε το κοινωνικό κράτος, το διαφύλαξε και το αναβάθμισε και τώρα επιχειρεί να το στοχεύσει. Αναφερόμενος στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, είπε, ότι όλη αυτή την περίοδο επέδειξαν ωριμότητα και ετοιμότητα για
συνεργασία. «Ως ΑΚΕΛ τους διαβεβαιώνουμε ότι σεβόμαστε τις ευαισθησίες και κατανοούμε τις ανησ

Keywords
Τυχαία Θέματα