Το εντυπωσιακό, αλλά αμφιλεγόμενο, τελετουργικό των Luminarias (ΦΩΤΟ)

21:30 19/1/2014 - Πηγή: AEK365

Εδώ και περισσότερα από 500 χρόνια οι κάτοικοι του χωριού Σαν Μπαρτολομέ δε λος Πινάρες στην Ισπανία εκτελούν κάθε χρόνο το ίδιο τελετουργικό το βράδυ πριν την γιορτή του Αγίου Αντωνίου.

Για το τελετουργικό που αποκαλείται Luminarias και χρονολογείται τουλάχιστον από το 1500 μ.Χ., οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές ώστε ο καπνός να εξαγνίσει τα άλογά τους. Μάλιστα κάποιοι περνούν με αυτά μέσα από τις φλόγες.

Ο Άγιος Αντώνιος τιμάται κάθε χρόνο στην Ισπανία σαν προστάτης των ζώων. Οι πιστοί με τα άλογα τους πηδούν πάνω από φωτιές για να εξαγνιστούν και να διασφαλίσουν καλοτυχία και υγεία

για τους ίδιους και για τα ζώα τους. Εκατοντάδες χρόνια πριν, ο τοπικός μύθος θέλει τα άλογα του χωριού να πεθαίνουν μαζικά από μια μυστηριώδη αρρώστια. Γι' αυτό και ξεκινησε το συγκεκριμένο τελετουργικό. Μετά τον εξαγνισμό στη φωτιά, οι ντόπιοι πηγαίνουν με τα κατοικίδια τους στις εκκλησίες για να λάβουν την ευλογία από τους ιερείς.

Ωστόσο πολλές φορές το συγκεκριμένο τελετουργικό έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες καθώς τα ζώα υποχρεώνονται να μην πηδάνε πάνω από τις φωτιές αλλά να περνάνε από μέσα τους καλπάζοντας. Δεκάδες οργανώσεις που μάχονται για τα δικαιώματα των ζώων έχουν καταδικάσει αυτό το έθιμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα