Ουκρανία: Διαδήλωσαν για το νόμο που απαγορεύει τις διαδηλώσεις

20:47 19/1/2014 - Πηγή: AEK365

Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής ξέσπασαν την Κυριακή στο Κίεβο στο περιθώριο μαζικής συγκέντρωσης ενάντια στον νόμο που πέρασε με διαδικασίες εξπρές η ουκρανική κυβέρνηση για την απαγόρευση των διαδηλώσεων που συγκλονίζουν επί δύο μήνες την πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Δικόσιες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους τους ουκρανικής πρωτεύουσας μετά το κάλεσμα της αντιπολίτευσης να αψηφήσουν τη νομοθεσία, που ενισχύει τις κυρώσεις σε βάρος των διαδηλωτών.

Στο περιθώριο της συγκέντρωσης, διαδηλωτές επιτέθηκαν με μολότοφ, ξύλα και πέτρες κατά ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας και επιχείρησαν να αναποδογυρίσουν λεωφορείο της αστυνομίας που μπλόκαρε τον κύριο δρόμο που οδηγεί στο Κοινοβούλιο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με γκλομπ και δακρυγόνα.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο -πρώην μπόξερ, νυν ηγέτης της αντιπολίτευσης και εκ των βασικών ομιλητών στη συγκέντρωση- κατευθύνθηκε στο σημείο των συγκρούσεων, σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από την πλατεία Ανεξαρτησίας, προσπαθώντας να πείσει τους διαδηλωτές να οπισθοχωρήσουν.

Ωστόσο, οι διαδηλωτές δεν οπισθοχώρησαν και συνέχισαν να ρίχνουν πυροτεχνήματα και άλλα αντικείμενα στις ειδικές μονάδες της αστυνομίας, τα μέλη των οποίων προστατεύονταν πίσω από τις ασπίδες τους.

Νωρίτερα δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, σε θερμοκρασίες αρκετά κάτω από το μηδέν, είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Ανεξαρτησίας.

Οι διαδηλωτές απάντησαν στην έκκληση των αρχηγών της αντιπολίτευσης να δώσουν μαζικά το «παρών», αψηφώντας την απαγόρευση κάθε διαδήλωσης στο κέντρο του Κιέβου ως τις 8 Μαρτίου και το νέο νόμο που θεσπίζει ή ενισχύσει κυρώσεις εναντίον των διαδηλωτών.

Δεκάδες άνθρωποι είχαν στο κεφάλι τους κατσαρόλες, σουρωτήρια και χάρτινα κουτιά ή είχαν φορέσει μάσκες καρναβαλιού, περιγελώντας κατ' αυτό τον τρόπο την πρόβλεψη για επιβολή κυρώσεων σε όσους διαδηλώνουν φορώντας μάσκα ή κράνος.

Η επίμαχη νομοθεσία επικυρώθηκε άρον-άρον με ανάταση χειρός την περασμένη Πέμπτη από τους «πιστούς» στον πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς βουλευτές. Ακολούθησε τάχιστα η υπογραφή του προέδρου και ο νόμος τέθηκε σε ισχύ.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα για πραξικόπημα, ενώ ταυτόχρονα βαθιά ανησυχία για τη νέα νομοθεσία εξέφρασαν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η Ουκρανία έχει βυθιστεί σε μείζονα πολιτική κρίση από το Νοέμβριο εξαιτίας της κίνησης του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς να υπαναχωρήσει από την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας-ορόσημο με την ΕΕ υπό το βάρος ρωσικών πιέσεων. Το μαζικό κίνημα αμφισβήτησης ξεκίνησε με βασικό αίτημα την προσέγγιση με την ΕΕ, αλλά πλέον απαιτεί την παραίτηση του ίδιου του Βίκτορ Γιανούκοβιτς.

Keywords
Τυχαία Θέματα