Τι γίνεται με το μπλόκο του Ελεγκτικού Συνέδριου στη Λεωφόρο που αγγίζει και την… Αγιά Σοφιά

00:52 18/12/2014 - Πηγή: AEK365

Σαν να συναντάς ένα φίλο από τα παλιά. Από αυτούς που δεν τους βλέπεις κάθε μέρα αλλά ξέρετε καλά πόσο φίλοι είσαστε. Και να σε ρωτάει πάμε;; Φύγαμε. Κι εδώ στο SDNA ο φίλος δεν είναι ένας αλλά πολλοί. Όπως και ανθρωποι που δεν είναι φίλοι αλλά στα τόσα χρόνια πορείας έχουν κερδίσει τον σεβασμό. Ενός μεγάλου μέρους του κοινού και φυσικά και τον δικό μου. Ξεκινάμε λοιπόν. θα τα λέμε κι από εδώ 2-3 φόρες την εβδομάδα χωρίς περιορισμό προς τα... επάνω αν η επικαιρότητα το επιτάσσει. Καλή αρχή να έχουμε. Πάμε λοιπόν.

Μια και οι φίλοι μας οι... Ολυμπιακοί γκρινιάζουν για την "συμμαχια",

όχι την παναθηναϊκή, που προσπαθεί να τους ρίξει από την κορυφή αποφάσισα να τους... δικαιώσω. Θα αναφερθώ σε ένα θέμα που είναι του Παναθηναϊκού αλλά αγγίζει και την ΑΕΚ. Λείπει ο... ΠΑΟΚ αλλά μην είσαστε και τόσο απαιτητικοί. Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ της εφημερίδας GOAL απορρίφθηκε και σε δεύτερο βαθμό η επιχορήγηση του γηπέδου της Λεωφόρου από την Περιφέρεια Αττικής. Το ποσό, να θυμίσω, είναι 7.000.000 ευρώ για βελτιωτικά έργα σε ένα γήπεδο που έχει να βελτιωθεί από τον... πόλεμο. Το μεγάλο ενδιαφέρον βρίσκεται στο σκεπτικό. Στο ένα του σκέλος η αλήθεια είναι πως το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει εν μέρει δίκιο αφού ως γνωστόν ο νόμος της διπλής ανάπλασης, που ουσιαστικά έχει πεθάνει από το 2009, είναι σε ισχύ οπότε τυπικά θα ήταν πράγματι έγκλημα να δοθούν 7.000.000 ευρώ σε ένα γήπεδο που θεωρητικά σε δύο χρόνια θα γίνει... πάρκο. Εδώ την πατάει διπλά ο ΠΑΟ αφού και στο Βοτανικό δεν έκανε γήπεδο ελέω... κορμοράνων και την Λεωφόρο δεν μπορεί να φτιάξει επειδή θεωρητικά μπορεί να... αναστηθεί η διπλή ανάπλαση. Είναι πράγματι άδικο αλλά κάπου στηρίζεται.

Πάμε όμως παρακάτω εκεί που η λογική... σταματάει. Αντιγράφω από την εφημερίδα το μέρος του σκεπτικού που αγγίζει την ΑΕΚ και την Αγιά Σοφιά και τα 20.000.000 ευρώ που έχει λαμβάνειν από την Περιφέρεια Αττικής:

«Τα παρακάτω θέματα έχουν να κάνουν με νόμους και άρθρα που φέρνουν τα πάνω κάτω:

1) Η αρμοδιότητα επιχορήγησης σε αθλητικά σωματεία (εκτέλεση, βελτίωση ή συντήρηση αθλητικών έργων ή εγκαταστάσεων) ανήκει πρώτα απ" όλα στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

2) Η κρατική αρμοδιότητα μεταβιβάζεται στις Περιφέρειες (άρθρο 102, παρ. 1), υπό την προϋπόθεση ότι μεταφέρονται και οι απαιτούμενοι οικονομικοί πόροι (άρθρο 102, παρ. 5).

3) Οι πόροι για την υλοποίηση του αντικειμένου της σύμβασης θα προέλθουν μέχρι του ποσού των 7.000.000 ευρώ από ίδιους πόρους της Περιφέρειας.

Προς το παρόν, όμως, δεν έχει προβλεφθεί η μεταφορά στην Περιφέρεια των συγκεκριμένων οικονομικών πόρων για τη χρηματοδότηση των εργασιών αναβάθμισης του γηπέδου. Δηλαδή, η Περιφέρεια δεν έχει το δικαίωμα να «κόβει» κονδύλια από τον προϋπολογισμό της. Είναι αρμοδιότητα της ΓΓΑ, η οποία πρέπει να μεταβιβάσει στην Περιφέρεια τα χρήματα που απαιτούνται. Σύμφωνα, πάντως, με ανθρώπους που γνωρίζουν την υπόθεση, η γενική αιτιολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενδεχομένως να επηρεάσει και το γήπεδο που θέλει να κατασκευάσει η ΑΕΚ στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας, αν και ακόμα υπάρχει δρόμος μέχρι να συζητηθεί το θέμα της «Αγια-Σοφιάς».

Επειδή θεωρώ πως ο συνάδελφος που έχει κάνει το ρεπορτάζ είναι καλά ενημερωμένος για την απόφαση και το σκεπτικό της μένω πραγματικά έκπληκτος με το ελεγκτικό συνέδριο. Στις 10 Απριλίου του 2014 ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία, από όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ (λευκό), για να λύσει ακριβώς αυτό το πρόβλημα. Την έλλειψη πόρων της ΓΓΑ που έχει χρόνια να χρηματοδοτήσει έργο με αποτέλεσμα εκατοντάδες αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα να μην μπορούν να κατασκευαστούν ή να επισκευαστούν. Μπορεί τότε κάποια ΜΜΕ-μίκι Μάους να είχαν ισχυριστεί ότι ήταν φωτογραφική διάταξη για ΑΕΚ και ΠΑΟ όμως η αλήθεια είναι πως ισχύει για όλη την χώρα και ΗΔΗ περιφέρειες ανά την Ελλάδα έχουν κάνει χρήση και έχουν χρηματοδοτήσει αθλητικά έργα. Η τροπολογία που υπενθυμίζω ψηφίστηκε στις 10 Απριλίου 2014, και από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ξεκάθαρα στο Άρθρο 25:

Στο άρθρο 186 κεφ Η του ν.3852/2010, προστίθεται περίπτωση 22, ως εξής: "22.Οι περιφέρειες μπορούν να χρηματοδοτούν την κατασκευή, εν όλω ή εν μέρει, την ανακαίνιση ή της επισκευή, αθλητικών εγκαταστάσεων που ανήκουν, κατά κυριότητα ή κατά χρήση, σε Ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία ή συλλόγους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οι ανωτέρω φορείς μπορεί να είναι συμβαλλόμενοι στις Προγραμματικές Συμβάσεις του άρθρου 100 του ν. 3852/2010".

Η ισχύς της παρούσας διάταξης αρχίζει δύο (2) μήνες από τη δημοσίευση του Παρόντος νόμου".

Ο νόμος είναι ξεκάθαρος λοιπόν και ΗΔΗ έχει γίνει χρήση του σε εγκαταστάσεις εκτός Αττικής. Ισχύει για όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδος από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο κι από την Λέσβο μέχρι τα Επτάνησα. Έγινε για αυτόν ακριβώς τον λόγο και είναι πράγματι εντυπωσιακό το ότι έρχεται το Ελεγκτικό Συμβούλιο και ουσιαστικά καταργεί νόμο χωρίς βέβαια να έχει κανένα τέτοιο δικαίωμα. Κι αν στην περίπτωση του ΠΑΟ υπάρχει κι άλλο "αγκάθι" στο σκεπτικό, με το θέμα του Βοτανικού, στην περίπτωση της Αγιά Σοφιάς είναι ξεκάθαρα τα πράγματα και κατά την άποψη μου δεν υπάρχει κανείς λόγος ανησυχίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα