Η Αρκτική λιώνει και οι βόρειες χώρες βλέπουν... (ορυκτό) πλούτο

23:05 17/12/2014 - Πηγή: AEK365

Η τεράστια κλιματική αλλαγή προκαλεί την παγκόσμια ανησυχία όλων, ωστόσο κάποιοι πίσω από αυτή βλέπουν... ευκαιρίες!

Έτσι, η Δανία ζητά από τον ΟΗΕ την κυριότητα μιας έκτασης 900.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον Αρκτικό Ωκεανό που ως τώρα ήταν παγωμένα, υποστηρίζοντας ότι η υφαλοκρηπίδα της Γροιλανδίας εκτείνεται μέχρι το Βόρειο Πόλο.

Φυσικά, η Δανία δεν είναι η μόνη που εγείρει τέτοιες αξιώσεις καθώς το μέρος θέλουν επίσης η

Ρωσία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Νορβηγία.

Στην Αρκτική κρύβεται το 15% των άγνωστων κοιτασμάτων πετρελαίου και το 30% των άγνωστων αποθεμάτων φυσικού αερίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσία USGS. Το ενδιαφέρον για τους πόρους αυτούς όλο και αυξάνεται, δεδομένου ότι η παγκόσμια θέρμανση αναμένεται να αφήσει την Αρκτική χωρίς πάγο τα καλοκαίρια.

Σήμερα, οι χώρες που βρέχονται από τον Αρκτικό Ωκεανό δικαιούνται μια ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης που εκτείνεται 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές τους. Για να διεκδικήσουν περιοχές του βυθού πέρα από αυτή τη ζώνη, πρέπει να αποδείξουν ότι οι περιοχές αυτές είναι φυσική γεωλογική επέκταση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας τους, όπως προβλέπει η Συνθήκη για το Νόμο της Θάλασσας του ΟΗΕ.

Η Δανία παρουσίασε γεωλογικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία το νησί της Γροιλανδίας, αυτόνομη κτήση της Δανίας, συνδέεται με την υποθαλάσσια οροσειρά Λομονόσοφ, η οποία εκτείνεται μέχρι το Βόρειο Πόλο.

«Ο Βόρειος Πόλος, που είναι ένα μικροσκοπικό, αυθαίρετο σημείο, πέφτει συμπτωματικά εντός αυτής της περιοχής» δήλωσε ο Κρίστιαν Μάρκουσεν της Γεωλογικής Υπηρεσίας Δανίας και Γροιλανδίας.

Ωστόσο, το ίδιο υποστηρίζει και η Ρωσία, η οποία ύψωσε τη ρωσική σημαία στο βυθό του Βόρειου Πόλου το 2007.

Η περιοχή που ζητά η Κοπεγχάγη είναι μεγάλη όσο η Γερμανία και η Γαλλία μαζί, δηλαδή 20 φορές μεγαλύτερη από την ίδια τη Δανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα