Σαπέν: Η Γαλλία είναι εδω για να βοηθήσει

20:09 1/2/2015 - Πηγή: AEK365

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, και ο Έλληνας υπουργός, Γιάννης Βαρουφάκης, δίνουν αυτή τη στιγμή κοινή συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του.

Αρχικά, τοποθετήθηκε ο κ. Σαπέν ο οποίος όπως τόνισε θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης.

«Η Γαλλία

επιθυμεί να επιτύχει η Ελλάδα. Έχουμε κοινές πεποιθήσεις. Η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στο ευρώ. Πρέπει να γίνει διάλογος με όλους τους θεσμούς, και η Γαλλία είναι εδώ για να βοηθήσει», τόνισε ο Σαπέν.

Παράλληλα σχετικά με το χρέος ανέφερε: «Το χρέος είναι ένα "θέμα" και πρέπει να υπάρξει ελάφρυνσή του».

Ο Γιάννης Βαρουφάκης από την άλλη ανέφερε: «Αν κάτσουμε στο ίδιο μέρος του τραπεζιού η επιτυχία είναι σίγουρη. Σήμερα κάτσαμε στην ίδια πλευρά. Παρουσίασα στον Γάλλο υπουργό τα σχέδια για την μεγάλη αλλαγή στην Ελλάδα. Πρέπει να έρθει η ανάπτυξη ώστε η Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ότι δεν πήρε πολλά χρήματα, αλλά ότι αυτά πήγαν στη μαύρη τρύπα του χρέους.

«Η φυσική μου ανησυχία είναι ότι το πρόγραμμα διάσωσης κοστίζει πάρα πολλά στην ΕΕ και θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε αυτό το κόστος. Η παροχή ρευστότητας είναι δουλειά της ΕΚΤ. Δικιά μας δουλειά είναι να επιτρέψουμε στην ΕΚΤ να κάνει τη δουλειά της, ώστε η Ευρώπη να δώσει στον εαυτό της τον χώρο να αναπνεύσει», ανέφερε.

Σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου για το αν έχει λάβει πρόσκληση να μεταβεί στο Βερολίνο, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι έλαβε από τον κ. Σόιμπλε μια επιστολή με τα συγχαρητήριά του, αναφέροντας ότι θέλει να με συναντήσει με την πρώτη ευκαιρία.

«Είναι πολύ σημαντικό να συναντηθούμε. Η Γερμανία είναι άλλη μια χώρα, που λειτουργεί ως πνευματικός φάρος για την Ελλάδα και βεβαίως θα μεταβώ στο Βερολίνο».

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θέλει κεφάλαια αλλά όχι εποπτεία, ο Γ. Βαρουφάκης, είπε ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να ζητά κεφάλαια, χωρίς εποπτεία. Δεν λέω ότι δεν χρειαζόμαστε τα χρήματα, όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε μονίμως νέες δόσεις. Είμαστε σαν τους εξαρτημένους από τα ναρκωτικά που περιμένουν την επόμενη δόση.

«Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων θα καθόμαστε από την ίδια πλευρά για να δούμε γιατί απέτυχαν αυτά τα προγράμματα. Θα πρέπει να βρούμε ένα διαφορετικό συμβόλαιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, ο Μισέλ Σαπέν ανέφερε:

«Η Γαλλία θέλει η Ελλάδα να επιτύχει. Αυτές είναι οι εξής: Έχουμε κοινές πεποιθήσεις. Η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρωζώνη, σε αυτό το πλαίσιο θα δομήσει το μέλλον της. Τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη. Καμία χώρα δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τις δημοσιονομικές της δυσκολίες χωρίς να υπάρχει ανάπτυξη. Αυτό ισχύει για την Ελλάδα που έχει χάσει 27% του ΑΕΠ της.

»Αυτή η ανάπτυξη θα επέλθει μέσα από τις επενδύσεις. Δεν μπορούμε να αναδιαμορφώσουμε μια χώρα χωρίς ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Στη βάση αυτών των κοινών πεποιθήσεων, εξετάσαμε ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος μας.

»Η Γαλλία θα παίξει το ρόλο της ως φιλικό έθνος προς την Ελλάδα και μια εκ των σημαντικότερων χωρών της Ευρώπης. Θα είναι πάντα εκεί, ώστε να βρίσκονται λύσεις για να ξεπερνάμε τις δυσκολίες.

»Το χρέος είναι το σημαντικότερο θέμα και πρόκειται για ένα τεράστιο βάρος για την Ελλάδα και ψάχνει τρόπους για να το ελαφρύνει.

»Υπάρχουν όμως κι άλλα θέματα. Αυτό το θέμα, το χρέος, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της. Θα πρέπει να εκφράσει η Ελλάδα τις απόψεις της για τα εργαλεία που προτείνει. Θα πρέπει να υπάρχει βελτίωση των μηχανισμών προς αυτή την κατεύθυνση.

»Θα πρέπει επίσης η ελληνική κυβέρνηση να μπορέσει ήρεμα να πάρει μια ανάσα, είναι το λιγότερο που πρέπει να γίνει και στη συνέχεια να δομήσει τις προτάσεις της προς την Ευρώπη.

»Προς αυτόν τον δρόμο, θα συνδράμουμε την Ελλάδα. Έχω εμπιστοσύνη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τα καταφέρει και θα φέρει τις προτάσεις τις στο τραπέζι».

Από την άλλη, ο Γιάννης Βαρουφάκης τόνισε:

«Υπογράμμισα τα σχέδια της κυβέρνησής μας, ώστε να δοθεί ένα τέλος σε αυτή τη διαδικασία που ξεκίνησε το 2010 και κατέστρεψε όλους στην Ευρώπη. Θα πρέπει να διαβουλευθούμε σε ένα πνεύμα που να είναι αντάξιο των περιστάσεων.

»Θα επισκεφτώ κι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όσες περισσότερες μπορώ. Ήδη έχουμε ξεκινήσει επαφές και με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Θα αξιοποιήσω αυτές τις συναντήσεις για να προτείνω στους εταίρους μας ότι αν όλοι καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και τοποθετήσουμε το πρόβλημα στην απέναντι πλευρά, τότε η επιτυχία είναι σίγουρη.

»Σήμερα καθίσαμε στην ίδια πλευρά με τον ομόλογό μου και η πρόθεσή μας είναι να συμβαίνει πάντα το ίδιο, να το θέτουμε απέναντί μας.

»Ο στόχος είναι η ευημερία του μέσου Ευρωπαίου πολίτη, όχι μόνο του Έλληνα πολίτη.

»Θα ήταν σώφρον να έχουμε κατά νου αυτό που είπε ο κύριος Ντράγκι, ότι η επιτυχία της νομισματικής ένωσης εξαρτάται από την επιτυχία που θα έχει σε όλα τα κράτη-μέλη, όχι επειδή έτσι αναγράφεται στις συνθήκες, αλλά επειδή χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρχει ενιαίο νόμισμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα