Σαν σήμερα, 25 Δεκεμβρίου

02:57 25/12/2013 - Πηγή: AEK365

274

ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αυρηλιανός αφιερώνει ένα ναό στο θεό Ήλιο, την ημέρα που οι Ρωμαίοι γιορτάζουν τη χειμερινή ισημερία και την αναγέννηση του ήλιου.

336

γιορτάζονται για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα στη Ρώμη.

376

καθιερώνεται στο ανατολικό τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Βυζαντινής) ο εορτασμός των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου.

1522

τουρκικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Ρόδο.

1642

γεννιέται ο Άγγλος

φυσικός, μαθηματικός και αστρονόμος Ισαάκ Νεύτων.

1741

ο Σουηδός αστρονόμος Άντερς Κέλσιους εισάγει την εκατονταβάθμια κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας, που έκτοτε φέρει το όνομα του.

1776

οι αμερικανικές δυνάμεις υπό τη διοίκηση του Τζορτζ Ουάσινγκτον διασχίζουν τον ποταμό Ντελαγουέαρ την νύχτα και πραγματοποιούν έφοδο στους Βρετανούς μισθοφόρους της Έσσης κατά τη μάχη του Τρέντον την επομένη.

1821

γεννιέται η Κάρλα Μπάρτον, ιδρύτρια του αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού.

1868

με προεδρικό διάταγμα ο Άντριου Τζόνσον χορηγεί πλήρη αμνηστία, σε όσους συμμετείχαν στην εξέγερση εναντίων των ΗΠΑ.

1868

πεθαίνει ο Λινους Γέιλ, αμερικανός εφευρέτης του λουκέτου και επιχειρηματίας. (Yale) (Γεν. 4/4/1821)

1876

γεννιέται ο Μοχάμεντ Αλ Τζινλάχ, Ινδός πολιτικός και ηγέτης του Μουσουλμανικού Συνασπισμού.

1887

γεννιέται ο Κόνραντ Χίλτον, αμερικανός μεγαλοξενοδόχος, που έδωσε το επώνυμό του στη γνωστή αλυσίδα ξενοδοχείων. (Θαν. 3/1/1979)

1890

πεθαίνει στη Νάπολη της Ιταλίας ο αρχαιολόγος Ερρίκος Σλίμαν, που έφερε στο φως τα ερείπια της Τροίας, αποδεικνύοντας ότι το έπος του Ομήρου "Ιλιάδα" δεν ήταν θρύλος. Αργότερα "ξέθαψε" τα ανάκτορα των Μυκηνών αναδεικνύοντας τους Ατρείδες.

1899

γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός, Χάμφρεϋ Μπόγκαρτ ιδιαίτερα γνωστός από το ρόλο του σκληρού και του γκάγκστερ, που συνήθως ενσάρκωνε. Πιο γνωστές ταινίες του η "Καζαμπλάνκα" και το "Γεράκι της Μάλτας".

1911

με ελληνικό βασιλικό διάταγμα ορίζεται, ότι οι αρεοπαγίτες θα φέρουν τήβεννο, εφόσον βρίσκονταν στην έδρα.

1914

λίγο μετά τα μεσάνυχτα, οι Γερμανοί στρατιώτες παύουν πυρ και αρχίζουν να τραγουδούν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

1918

γεννιέται ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Ανουάρ αλ Σαντάτ, που κέρδισε το Νομπέλ Ειρήνης το 1978.

1920

συναντώνται Βενιζέλος και Κουντουριώτης. Τα θεμέλια της Μεγάλης Ελλάδας είναι στέρεα, δήλωσε ο Βενιζέλος.

1935

ο Λεωνίδας Ανδριανόπουλος σταματάει το ποδόσφαιρο σε ηλικία 24 ετών, όταν αγωνίζεται για τελευταία φορά με τον Ολυμπιακό εναντίον της Ουίπεστ (0-1 με γκολ του Kahlai) αφού οι υποχρεώσεις της οικογένειάς του επιβάλλουν να εργάζεται στο μαγαζί του πατέρα του.

1936

ο Άμπροουζ Μπράουν της Ρέξαμ αποβάλλεται στο 20" του αγώνα με τη Χουλ Σίτι, σημειώνοντας μια από τις γρηγορότερες αποβολές στην ιστορία.

1938

η Βίβιαν Λι περνάει από οντισιόν και επιλέγεται από το σκηνοθέτη Ντέιβιντ Σέλτζνικ για το ρόλο της Σκάρλετ Ο Χάρα στο "Όσα παίρνει ο Άνεμος".

1938

πεθαίνει ο Κάρελ Τσάπεκ, τσέχος συγγραφέας, που έγραψε κυρίως έργα επιστημονικής φαντασίας. Ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε σε έργο του τη λέξη «ρομπότ», η οποία σημαίνει «εργάτης» στα τσέχικα. (Γεν. 9/1/1890)

1939

η ιστορία του Καρόλου Ντίκενς "Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα" μεταδίδεται ζωντανά από το ραδιοφωνικό σταθμό CBS στις ΗΠΑ, εγκαινιάζοντας μια παράδοση, που κράτησε πολλά χρόνια.

1941

παραδίδεται στους Ιάπωνες η βρετανική φρουρά στο Χονγκ Κονγκ.

1944

γεννιέται ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Ζαϊρζίνιο.

1949

γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Σίσι Σπέϊσεκ.

1953

στη Νέα Ζηλανδία έκρηξη λάβας σκοτώνει πάνω από 100 άτομα.

1954

γεννιέται η Σκοτσέζα τραγουδίστρια Άνι Λένοξ.

1964

γεννιέται ο Σκοτσέζος ποδοσφαιριστής Γκάρι ΜακΆλιστερ.

1966

πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών, στο νοσοκομείο "Όρος Σινά" του Λος Άντζελες ο ελληνικής καταγωγής, Νικόλαος Δάνδολας, γνωστός ως "Nick the Greek", που θεωρείται ο μεγαλύτερος χαρτοπαίκτης στην αμερικανική ιστορία. Λίγο καιρό πριν αρρωστήσει, έπαιζε πόκερ συνεχώς επί οχτώ ημέρες.

1968

γεννιέται το τοπ μόντελ από τη Δανία Ελένα Κρίστενσεν.

1971

φωτιά, που ξεσπά σε ξενοδοχείο στη Σεούλ, στη Νότια Κορέα, προκαλεί το θάνατο 139 ατόμων.

1971

γεννιέται η Βρετανίδα τραγουδίστρια Ντάιντο.

1973

το πλήρωμα του διαστημόπλοιου "Σκάιλαμπ" περπατά επί επτά ώρες στο διάστημα.

1977

πεθαίνει στην Ελβετία, σε ηλικία 88 ετών, ο Άγγλος ηθοποιός Τσάρλι Τσάπλιν, ο "Σαρλό" της μεγάλης οθόνης.

1979

η Αίγυπτος αρχίζει ευρείας κλίμακας εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης της περίφημης Σφίγγας.

1983

πεθαίνει, σε ηλικία 90 ετών, ο Ισπανός σουρεαλιστής ζωγράφος Χουάν Μιρό.

1989

στη Ρουμανία, ο δικτάτορας Νικολάε Τσαουσέσκου και η γυναίκα του Ελένα δικάζονται και εκτελούνται με συνοπτικές διαδικασίες από τον στρατό.

1990

κάνει πρεμιέρα η τρίτη ταινία του "Νονού".

1991

την παραίτησή του από την ηγεσία της ΕΣΣΔ αναγγέλλει ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, μετά την απόφαση 11 Δημοκρατιών να σχηματίσουν Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ).

1993

σύναψη διπλωματικών σχέσεων αποφασίζουν Αλβανία και ΠΓΔΜ.

1993

το περιοδικό TIME ανακηρύσσει προσωπικότητες της χρονιάς τούς Γιτζάκ Ράμπιν, Γιάσερ Αραφάτ, Φρεντερίκ Ντε Κλερκ και Νέλσον Μαντέλα για τις ειρηνευτικές τους προσπάθειες.

1994

τέσσερις αστυνομικοί τραυματίζονται στη Λάρισα, στα επεισόδια που προκαλούν οπαδοί του έκπτωτου μητροπολίτη Θεολόγου εις βάρος του Ιγνατίου.

1995

κρίση των Ιμίων: Το τουρκικό φορτηγό πλοίο Φιγκέν Ακάτ προσαράζει σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια και εκπέμπει σήμα κινδύνου. Ο πλοίαρχός του αρνείται βοήθεια από το Λιμενικό, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή και ότι οι μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές της χώρας του.

1995

πεθαίνει ο Αμερικάνος τραγουδιστής Ντιν Μάρτιν.

1995

στις ΗΠΑ, πεθαίνει από οξύτατο αναπνευστικό πρόβλημα, ο ιταλικής καταγωγής ηθοποιός και τραγουδιστής, Ντιν Μάρτιν, σε ηλικία 78 ετών.

1996

στη Γερμανία, τρεις είναι οι νεκροί σε εκκλησία Διαμαρτυρομένων στο Σίντλιγκεν κοντά στη Φραγκφούρτη, από έκρηξη χειροβομβίδων.

1997

ανήμερα Χριστουγέννων και σε αντίθεση με ελληνοτουρκική συμφωνία, 12 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προχώρησαν σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

2006

πεθαίνει ο "Νονός" της σόουλ μουσικής, Τζέιμς Μπράουν.

2007

τίγρης δραπετεύει από τον ζωολογικό κήπο του Σαν Φραντσίκο και σκοτώνει ένα άτομο ενώ τραυματίζει άλλα δύο.

2008

πεθαίνει η τραγουδίστρια και ηθοποιός Έρθα Κιτ.

2011

στο Νότιο Πόλο σημειώνεται η πιο θερμή θερμοκρασία στην ιστορία με -12,3 βαθμούς Κελσίου.

Keywords
σαν σημερα, Τσάρλς Ντίκενς, χονγκ κονγκ, Τσάρλι Τσάπλιν, Χριστούγεννα, σταυροι, ηπα, yale, γεν, θαν, φως, ιλιάδα, αιγυπτος, βενιζελος, ελλαδα, ολυμπιακος, γκολ, σημαίνει, cbs, νέα, βομβα mall, nick, greek, κορεα, εσσδ, ΠΓΔΜ, time, μαντελα, λαρισα, ντιν, Κορμός Χριστουγέννων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, στρατος, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, φωτια, εκλογες ηπα, αστυνομικο τμημα, καλαντα, χριστουγεννιατικα, αλβανια, γερμανια, γυναικα, δανια, εδρα, ηγεσια, ηγετης, ηθοποιος, ηπα, θρυλος, ιμια, ρουμανια, ρωμη, ταινιες, φως, cbs, time, αμνηστια, αναγεννηση, ατομο, βοηθεια, γκολ, διαστημα, διοικηση, ελενα, εκκλησια, εκρηξη, ελβετια, εργα, επτα, επωνυμο, εσσδ, ετων, ηλικια, ιγνατιου, ινδος, ισαακ, ισημερια, κελσιου, κλιμακα, λεωνιδας, λιμενικο, μιρο, μοχαμεντ, ναπολη, νελσον μαντελα, νυχτα, ντιν, ξενοδοχειο, ονομα, οντισιον, ποδοσφαιρο, πλοιο, ποκερ, ρολο, σεουλ, σισι, σοουλ, τιγρης, τμημα, τραγουδιστρια, τριτη, φορα, χουαν μιρο, χονγκ κονγκ, χαρα, ωρες, αλυσιδα, επεισοδια, ερρικος, ιδιαιτερα, κηπο, νεκροι, νοσοκομειο, ροδο, ρωμαιος, σημαίνει, σημα, σκοτωνει, ουασινγκτον, θερμοκρασια, ζωγραφος
Τυχαία Θέματα