Νέα κυβέρνηση ή εκλογές

19:41 9/11/2011 - Πηγή: AEK365

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο διαβεβαίωσε ότι ο νόμος οικονομικής σταθερότητας -με τα μέτρα που ζητούν οι Βρυξέλλες- θα έχει εγκριθεί σε λίγες ημέρες, και μία νέα κυβέρνηση θα συγκροτηθεί σύντομα αλλιώς το Κοινοβούλιο θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν εκλογές.

Καθιστώντας σαφές ότι πρόθεσή του είναι να δρομολογηθούν οι πολιτικές εξελίξεις

το ταχύτερο δυνατό, με ζητούμενο να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η ιταλική κρίση χρέους, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο υπογράμμισε πως απαιτούνται σοβαρές επιλογές και μεταρρυθμίσεις.

Σε μία ανακοίνωση που «στόχο έχει να διαλύσει κάθε αμφιβολία ή παρανόηση», ο Ναπολιτάνο επισημαίνει πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή του πακέτου οικονομικών μέτρων που ζητούν μετ' επιτάσεως οι Βρυξέλλες.

Τη συγκεκριμένη δέσμευση έδωσε ο Καβαλιέρε ενώπιον του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας το βράδυ της Τρίτης στο Κυρηνάλιο Μέγαρο, έχοντας χάσει πλέον την πολύτιμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο Καβαλιέρε την Τετάρτη δήλωσε ότι δεν πρόκειται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία της Ιταλίας και υποψήφιος της κεντροδεξιάς θα είναι ο νυν γραμματέας του Λαού της Ελευθερίας (Pdl) και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αντζελίνο Αλφάνο, τον οποίο ο ίδιος έχει χρίσει εδώ και καιρό ως διάδοχο.

«Θα παραιτηθώ μόλις ψηφιστεί ο νόμος [οικονομικής σταθερότητας], και δεδομένου ότι δεν υπάρχουν άλλες δυνατές πλειοψηφίες, βλέπω να διεξάγονται εκλογές στις αρχές Φεβρουαρίου και δεν θα είμαι υποψήφιος σε αυτές» είπε στη συζήτηση που είχε με τον διευθυντή της Stampa και η οποία δημοσιεύεται στο δικτυακό τόπο της εφημερίδας.

Δεν είναι σαφές εάν ο Τζορτζιο Ναπολιτάνο θα ήθελε να υποβάλει την Ιταλία σε εκλογές σύντομα, δεδομένης της ανάγκης να καθησυχαστούν οι αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα