Μια βδομάδα για να μαζευτούν τα σκουπίδια

13:01 20/10/2011 - Πηγή: AEK365

Τουλάχιστον μια εβδομάδα χρειάζεται για την αποκομιδή των απορριμμάτων από τη στιγμή που φτάσουν στα χέρια των εργαζομένων τα φύλλα επίταξης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμη Μπαλασόπουλο.

Όπως δήλωσε στον Σκάι, η αποκομιδή των σκουπιδιών θα διαρκέσει πάνω από μία εβδομάδα με βάση το ωράριο των υπαλλήλων της καθαριότητας, ενώ «με τη λογική της κυβέρνησης» θα κάνει πάνω από 10 ημέρες. Παράλληλα, ο κ. Μπαλασόπουλος έθεσε και ως προϋπόθεση να υπάρχουν καύσιμα στα οχήματα επικαλούμενος την απεργία

των τελωνειακών.

Την ίδια στιγμή, ακόμα επικρατεί χάος με τα φύλλα επίταξης των εργαζομένων στην καθαριότητα. Η κυβέρνηση είχε αρχικά εκδώσει εντολή επίταξης στο φύλλο της Εφημερίδας της κυβερνήσεως, η οποία όμως αφορούσε μόνο τους οδηγούς των απορριμματοφόρων και όχι τους συνοδούς. Έτσι, ακόμη και εάν γινόταν αμέσως η κινητοποίηση, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η αποκομιδή των σκουπιδιών.

Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν πως εκ παραδρομής δεν συμπεριέλαβαν στις αποφάσεις και το υπόλοιπο προσωπικό καθαριότητας. Για τον λόγο αυτό εκδόθηκαν την Τετάρτη συμπληρωματικές αποφάσεις με τις οποίες κηρύχθηκε «σε κατάσταση πολιτικής κινητοποίησης το σύνολο των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας όλων των δήμων της Περιφέρειας Αττικής».

Όπως αναφερόταν, τόσο για τους δήμους Αττικής όσο και για τους δήμους Κεντρικής Μακεδονίας η επίταξη των υπηρεσιών του προσωπικού καθαριότητας και των οχημάτων ίσχυε «από την 18.00 ώρα της 18ης Οκτωβρίου 2011» και η αρμοδιότητα για την έκδοση των φύλλων επίταξης ανατίθεται στους αιρετούς περιφερειάρχες.

Μάχη με τον χρόνο έδωσε η Περιφέρεια Αττικής μετά τη δημοσίευση της πρώτης απόφασης της κυβέρνησης για πολιτική κινητοποίηση. Με βάση την απόφαση προχώρησε στην έκδοση 1.694 φύλλων επίταξης για τα απορριμματοφόρα των δήμων της περιφέρειας, τα οποία έπρεπε να παραδοθούν στους οικείους δημάρχους, καθώς αυτοί θεωρούνται ιδιοκτήτες των οχημάτων.

Παράλληλα, με επιστολή προς τους δήμους ζητούσε τα στοιχεία αρχικά για τους οδηγούς των απορριμματοφόρων και στη συνέχεια και για το υπόλοιπο προσωπικό καθαριότητας, που εμπλέκεται με την αποκομιδή. Κάποιοι δήμοι έδωσαν πλήρη στοιχεία, ενώ άλλοι δήμοι έστειλαν ελλιπή στοιχεία ή δεν ανταποκρίθηκαν καθόλου, επικαλούμενοι την πανελλαδική απεργία και την αδυναμία να συγκεντρώσουν τα σχετικά στοιχεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα