Φως στις σκοτεινές αγορές του Ίντερνετ

19:42 8/11/2014 - Πηγή: AEK365

Οι διωκτικές αρχές σε ΗΠΑ και Ε.Ε. «κατέβασαν» συνολικά 414 ιστοσελίδες με κατάληξη «.onion» και συνέλαβαν 17 άτομα, σε μεγάλη διακρατική επιχείρηση εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών στο Ιντερνετ, χθες και προχθές. Η επιχείρηση στέφθηκε από επιτυχία παρά το γεγονός ότι η διακίνηση γινόταν με τη βοήθεια λογισμικού Tor, που υπόσχεται

την ανωνυμία των χρηστών. Οι Αρχές δεν αποκαλύπτουν αν διαθέτουν πρόσβαση στο Tor ή αν οι έρευνες ευοδώθηκαν χάρη στην αστυνομική δουλειά που έγινε για τον εντοπισμό των υπόπτων εκτός Ιντερνετ.
«Δεν είναι αόρατοι»
«Η επιχείρηση είχε στόχο να εμποδίσει την πώληση, διανομή και προώθηση παράνομων και βλαβερών ουσιών, μεταξύ αυτών όπλων και ναρκωτικών, σε σκοτεινές αγορές στο Ιντερνετ», ανακοίνωσε χθες η Europol. «Απομακρύναμε ιστοσελίδες από το Darknet, όπου, με τη χρήση Tor, οι εγκληματίες θεωρούσαν εδώ και καιρό ότι δεν μπορούν να πιαστούν. Δείχνουμε ότι δεν είναι ούτε αόρατοι ούτε ασύληπτοι».
Η γνωστότερη ιστοσελίδα που εξουδετερώθηκε στην επιχείρηση αυτή ήταν η Silk Road 2.0, διάδοχος της Silk Road την οποία οι Αρχές είχαν κλείσει πριν από ένα χρόνο. Στην επιχείρηση κατασχέθηκαν επίσης ψηφιακά μέσα πληρωμής Bitcoin αξίας 800.000 ευρώ, 180.000 ευρώ σε μετρητά και ποσότητες ναρκωτικών.
Το Tor (The Onion Router) είναι ένας πλοηγός που αποκρύπτει τη χαρακτηριστική για κάθε υπολογιστή διεύθυνση ΙΡ. Η χρήση Tor είναι δημοφιλής μεταξύ αντιφρονούντων, ακτιβιστών και υπερασπιστών της ιδιωτικότητας στο Ιντερνετ, όπως ο Εντουαρντ Σνόουντεν. Ο Σνόουντεν συστήνει τη χρήση Tor, τονίζοντας παράλληλα ότι αν οι διωκτικές αρχές έχουν λόγο να αναζητήσουν κάτι συγκεκριμένο, δεν υπάρχει εγγύηση ανωνυμίας. Αυτό φαίνεται να συνέβη στη μεγάλη επιχείρηση του τελευταίου διημέρου.
Ερωτηθείς από το περιοδικό Wired για την επιχείρηση, ο επικεφαλής του τμήματος καταπολέμησης ηλεκτρονικού εγκλήματος της Europol Τρελς Ερτιγκ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες. «Το πώς έγινε αυτό το κρατάμε για τον εαυτό μας», είπε. «Δεν το ανακοινώνουμε, γιατί θέλουμε να το κάνουμε ξανά και ξανά και ξανά».

Keywords
Τυχαία Θέματα