«Χίτλερ που σας χρειάζεται και σαπούνι»

09:28 26/2/2015 - Πηγή: AEK365

«Χίτλερ που σας χρειάζεται, και σαπούνι». Με αυτά τα ρατσιστικά λόγια επιτέθηκε ασθενής στην ειδικευόμενη γιατρό, Solace Akpevwe Godwin, με καταγωγή από τη Νιγηρία, όταν αυτή πήγε να τον βοηθήσει στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου Κοζάνης, Χαράλαμπο Τσεβεκίδη.
Ο πρόεδρος δήλωσε στο protothema.gr για την επίθεση: «Η κοπέλα είναι ειδικευόμενη

γιατρός στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης και χθες κατά τη διάρκεια της εφημερίας της σημειώθηκε εναντίον της ένα εντελώς ατυχές συμβάν λεκτικής ρατσιστικής βίας. Ένας ασθενής που περίμενε στην ουρά για να εξεταστεί καταφέρθηκε εναντίον της λέγοντας της: Χίτλερ που σας χρειάζεται, και σαπούνι.
Αμέσως, η κοπέλα κάλεσε την αστυνομία και κατήγγειλε το γεγονός, έχοντας ως μάρτυρα και μια νοσηλεύτρια που είδε όλα όσα συνέβησαν. Πρόκειται για μία εξαιρετική κοπέλα από την Νιγηρία. Μεγάλωσε, όμως, στην Ελλάδα, έχει ελληνική υπηκοότητα, έχει τελειώσει το σχολείο στην χώρα μας, έχει σπουδάσει, κάνει την ειδικότητα της σε αυτή τη χώρα και αγαπάει πολύ την Ελλάδα. Είναι ένα συμβάν πρωτόγνωρο για την περιοχή και μας έχει στενοχωρήσει όλους. Όλα αυτά που έχουν λεχθεί σ´ αυτό το περιστατικό, δεν μπορούν να λέγονται ούτε σαν αστείο».
Σε βάρος του 57χρονου συνταξιούχου έχει ασκηθεί από την εισαγγελία πλημμελειοδικών Κοζάνης ποινική δίωξη για εξύβριση και με την κατηγορία αυτή παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο, από το οποίο πήρε αναβολή για να δικαστεί το μεσημέρι της Πέμπτης.
Σύμφωνα με τη δικηγόρο του ασθενή, κυρία Γεωργία Κιούλτζη, δεν υπήρχε καμία ρατσιστική πρόθεση. Ειδικότερα, όπως δήλωσε στο protothema.gr: «Ο εντολέας μου δεν είχε καμιά ρατσιστική πρόθεση εναντίον της γιατρού. Ο άνθρωπος αυτός δεν έχει ρατσιστικές καταβολές, ούτε έχει τέτοιου είδους στοιχεία στον χαρακτήρα του. Έχει παραπεμφθεί στο δικαστήριο με την κατηγορία της απλής εξύβρισης».
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φόρα που η ειδικευόμενη γιατρός απασχολεί τα ΜΜΕ. Στις εκλογές του ιατρικού συλλόγου το 2014, της είχε απαγορευθεί να ψηφίσει και η ίδια εξέδωσε τότε μια ανακοίνωση, στην οποία εξέφραζε την πικρία της και το παράπονο της.

Solace Akpevwe Godwin: Πήγα να τον βοηθήσω και αυτός μου είπε «Χίτλερ και σαπούνι»
Η περιγραφή της γιατρού στο protothema.gr συγκλονίζει. Ήταν λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα όταν έφτασε στο νοσοκομείο ο 57χρονος με τη σύζυγό του. Η νεαρή γιατρός εξέταζε μια άλλη κυρία όταν, όπως θυμάται, «άνοιξε ξαφνικά την πόρτα του ιατρείου και ζητούσε να εξεταστεί άμεσα λέγοντας ότι έκλεινε ο λαιμος του και δεν μπορούσε να αναπνεύσει».
«Πιστεύοντας ότι είναι σοβαρό το πρόβλημα του είπα να μπεί κατευθείαν στο ιατρείο για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση, αλλά αυτός συμπεριφερόταν πολύ χαλαρά» συνεχίζει η ειδικευόμενη γιατρός.
Η συμπεριφορά του 57χρονου, όμως, δεν άρμοζε σε έναν άνθρωπο με σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα καθώς κινούνταν αργά και περιεργαζόταν τον χώρο.
Παρόλα αυτά η κυρία Akpevwe Godwin έπρεπε να δράσει γρήγορα καθώς δεν μπορούσε να γνωρίζει ακόμα αν το πρόβλημα της υγείας του ήταν λιγότερο σοβαρό από ό,τι υποδήλωνε η συμπεριφορά του.
«Έπρεπε να βιαστούμε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες γρήγορα και αποτελεσματικά. Ο ασθενής εξέλαβε αυτές τις κινήσεις ως πίεση και ότι του μιλούσα απότομα και νευρικά. Τότε μου είπε: "Ξέρω πολύ καλά τι χρειάζεστε! Χίτλερ και σαπούνι"!»
Στο άκουσμα της φράσης η νεαρή γιατρός εξερράγη. «Άρχισα να ωρύομαι. Δεν μπορούσα να συκρατηθώ. Του απάντησα: "τι ακριβώς είπατε;" Η νοσηλεύτρια που ήταν μαζί μου δεν μπορούσε να πιστέψει αυτά που άκουσε».
Στη συνέχεια η γιατρός κάλεσε την αστυνομία και υπέβαλε μήνυση κατά του 57χρονου συνταξιούχου ο οποίος σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στο δικαστήριο με την κατηγορία της απλής εξύβρισης.
Όπως εξομολογείται αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που έχει δεχθεί ρατσιστική επίθεση αλλά «ποτέ σε τόσο έντονο βαθμό». «Δεν θεωρώ ότι όλο αυτό που έγινε ήταν μια απλή εξύβριση και θλίβομαι πραγματικά» καταλήγει η κυρία Akpevwe Godwin.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα