Χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ

11:50 22/11/2011 - Πηγή: AEK365

Μετά από μια ολονύχτια αντιπαράθεση ανάμεσα σε δυνάμεις ασφαλείας και διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και σήμερα, ενώ η κυβέρνηση της Αιγύπτου παραιτήθηκε τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα. Ωστόσο, οι διαδηλωτές

εμφανίζονται αποφασισμένοι για κινητοποιήσεις, ενώ η Διεθνής Αμνηστεία μιλά για αγριότητες που πολλές φορές ξεπερνούν εκείνες της εποχής Μουμπάρακ.

Ένωση πολιτικών κομμάτων κατηγόρησε το στρατιωτικό συμβούλιο ότι ηγείται μιας «αντεπανάστασης» και κάλεσε τους πολίτες να κατέβουν μαζικά στους δρόμους την Τρίτη.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι της Αιγύπτου ανακοίνωσαν, πάντως, ότι δε θα συμμετάσχουν στη μαζική διαδήλωση κατά του στρατιωτικού καθεστώτος.

Κάλεσε, επίσης, το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων να συλλάβει και να δικάσει τους δράστες των «φρικτών εγκλημάτων» και να «σταματήσει την αιματοχυσία».

Αργά το βράδυ της Δευτέρας περίπου 20.000 άτομα έσπευσαν στην πλατεία Ταχρίρ, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να παραιτηθεί.

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν κάνει αποδεκτή την παραίτηση της κυβέρνησης και στρατιωτική πηγή είπε στο BBC ότι δεν υπάρχει συμφωνία στους κόλπους του Συμβουλίου για το τι πρέπει να γίνει.

Η είδηση της παραίτησης έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, αλλά οι διαδηλωτές δεν φαίνεται να υποχωρούν από το βασικό αίτημα της απομάκρυνσης από την πολιτική σκηνή των ενόπλων δυνάμεων υπέρ μίας μη στρατιωτικής κυβέρνησης.

Τις τελευταίες μέρες οι διαδηλωτές έχουν κατέβει ξανά στην πλατεία - σύμβολο Ταχρίρ και ζητούν επιτατικά την απομάκρυνση του στρατού από διοίκηση της χώρας, την ώρα μάλιστα που, παρά τις εκλογές, η εκλογή ενός νέου προέδρου έχει μετατοπιστεί για τις αρχές του 2013, πολύ αργότερα από ότι έλπιζαν εξαρχής.

Τουλάχιστον 33 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί, μετά από τρεις ημέρες βίαιων συγκρούσεων.
Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε την αιγυπτιακή ηγεσία για αγριότητες, οι οποίες ορισμένες φορές ξεπερνούν εκείνες που εφαρμόζονταν επί προεδρίας του Χόσνι Μουμπάρακ

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τα μέτρα καταστολής σε βάρος διαφωνούντων, συμπεριλαμβανομένων των διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ τις τελευταίες ημέρες, οδήγησαν σε πολλούς θανάτους και τραυματισμούς.

Σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι τα στρατοδικεία έχουν δικάσει χιλιάδες πολίτες και ότι παρατάθηκε η ισχύς του νόμου έκτακτης ανάγκης. Τα βασανιστήρια συνεχίζονται στη διάρκεια κράτησης από το στρατό, ενώ υπάρχουν πολλές πληροφορίες ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δίνουν όπλα σε «κακοποιά στοιχεία» για να πυροβολούν τους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ως τον Αύγουστο, το στρατιωτικό συμβούλιο παραδέχθηκε ότι περίπου 12.000 άνθρωποι είχαν δικαστεί από στρατοδικεία και τουλάχιστον 13 καταδικάσθηκαν σε θάνατο. Κατά τη Διεθνή Αμνηστία, οι δίκες αυτές ήταν «απολύτως άδικες».

Keywords
Τυχαία Θέματα