Το πέμπτο χρυσό αστέρι...

15:57 3/5/2012 - Πηγή: OnSports

Προσπερνάμε το φάιναλ φορ του 1995 (Σαραγόσα) που είχε σειρά κι αναγκαστικά πάμε στο 2009 και στο φάιναλ φορ του Βερολίνου. Σαν σήμερα, 3 Μαϊου, πριν από 3 χρόνια ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πέμπτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας του νικώντας στον τελικό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Είχε προηγηθεί η νίκη επί του Ολυμπιακού

στον ημιτελικό η οποία έχει σημειολογική σημασία για τους εξής λόγους:
Πρώτον, διότι ο Παναθηναϊκός «έσπασε» την... κατάρα των «εμφύλιων» σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Το 1994 και το 1995 είχε ηττηθεί στον ημιτελικό του φάιναλ φορ από τον Ολυμπιακό. Το 1997 είχε αποκλειστεί από τον Ολυμπιακό στα πλέι οφ, ένα βήμα πριν το φάιναλ φορ της Ρώμης.


Δεύτερον, διότι ο Παναθηναϊκός κατέρριψε την «παράδοση» που ανέφερε ότι όποιος «επιβιώνει» από... εμφύλιο ημιτελικό είναι τόσο «άδειος» ώστε δεν καταφέρνει να φτάσει στο τρόπαιο.


Υπήρχαν τέτοια παραδείγματα στο παρελθόν: Της Μπανταλόνα το 1992, του Ολυμπιακού το 1995, της Μπαρτσελόνα το 1996, της Βίρτους το 1999 αλλά και το 2002, της Μπένετον το 2003, της Φορτιτούντο το 2004... Αυτές οι ομάδες είχαν νικήσει σε «εμφύλιο» ημιτελικό αλλά καμία δεν κατέκτησε το τρόπαιο.
Το 1994 δεν... πιάνεται! Ακριβώς επειδή και οι δύο ημιτελικοί (Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός και Μπανταλόνα- Μπαρτσελόνα) ήταν «εμφύλιοι». Όμως το στοιχείο που αναφέραμε είναι σημαντικό...


Πέραν τούτων; Η παρουσία δύο ελληνικών ομάδων σε φάιναλ φορ για πρώτη φορά μετά το 1995 ήταν σημαντικό γεγονός. Βάση συστήματος βρέθηκαν στον ημιτελικό όπου ο Παναθηναϊκός επικράτησε 84-82 μετά από ένα συγκλονιστικό ματς και με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να «προβάρει» την πράσινη γραβάτα για την οποία- αποκάλυψε μετά- ότι ήταν δώρο ενός καλού του φίλου, οπαδού του Ολυμπιακού!


Η ΤΣΣΚΑ νίκησε στον άλλο ημιτελικό τη Μπαρτσελόνα και παραμονή του τελικού, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Έτορε Μεσίνα παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου. Εκεί ο «Έκτορας» αποκάλυψε τι του είπε η σύζυγός του την προηγούμενη. "Μόλις η σύζυγός μου έμαθε ότι προκρίθηκε ο Ζέλικο στον τελικό μου τηλεφώνησε και μου είπε: «Έτορε, έχουμε πρόβλημα»!


Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού συγκεντρώθηκαν από νωρίς στην Ο2 Arena για να δουν τον μικρό τελικό και κυρίως για να «πικάρουν» τον αντίπαλο. Εκεί άνοιξε κόντρα με τον Γιάννη Μπουρούση ο οποίος μετά από καλάθι κι απαντώντας στις (ειρωνικές) επευφημίες των οπαδών του Παναθηναϊκού, τους έκανε νόημα με τα χέρια και τους είπε: «Σε 10 μέρες θα τα πούμε»! Εννοώντας φυσικά τη σειρά των τελικών στο ελληνικό πρωτάθλημα όπου ο Ολυμπιακός είχε το πλεονέκτημα έδρας, το οποίο πάντως του «έσπασε» ο Παναθηναϊκός από το πρώτο ματς.


Στον τελικό οι «πράσινοι» είχαν ένα εκπληκτικό πρώτο μέρος, βρέθηκαν να προηγούνται με διαφορά 23 πόντων στο 23' αλλά σταδιακά η ΤΣΣΚΑ άρχισε να ανατρέπει την κατάσταση λαμβάνοντας και... χείρα βοηθείας από τον Ισπανό διαιτητή Χουάν Κάρλος Αρτεάγα. Τελικά ο Παναθηναϊκός νίκησε με 73-71 καθώς το τελευταίο σουτ του Σισκάουσκας ήταν άστοχο, ο Ομπράντοβιτς ξέσπασε φωνάζοντας σε όπ

Keywords
Τυχαία Θέματα