Η μεταμόρφωση του Σωτήρος

Μία από τις πλέον αινιγματικές και δυσερμήνευτες εορτές της θρησκείας μας, είναι η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ την οποία γιορτάζουμε αύριο.


Μία από τις πλέον αινιγματικές και δυσερμήνευτες εορτές της θρησκείας μας, είναι η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ την οποία γιορτάζουμε αύριο.

Καταρχήν είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι σε αυτήν την γιορτή της αυριανής ημέρας, δεν αναφέρεται το όνομα του Χριστού αυτό καθεαυτό, αλλά μνημονεύεται με την χαρακτηριστική του ιδιότητα του ΣΩΤΗΡΟΣ.

Η ΣΩΤΗΡΙΑ

της Ψυχής μας λοιπόν ταυτίζεται απολύτως με το θέμα της ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ της υπόστασής μας και είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, αν ακολουθήσουμε την ΣΩΤΗΡΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.

Για να καταφέρει όμως ένας Άνθρωπος να οδηγηθεί στην Σωτηρία, δεν είναι αρκετή μόνο η ΜΟΡΦΩΣΗ και η ΓΝΩΣΗ την οποία μπορεί να αποκτήσει μέσα από τα βιβλία και τα εκπαιδευτικά συστήματα.

Η ΜΕΤΑ-ΜΟΡΦΩΣΗ την οποία έχουμε ανάγκη για την ΣΩΤΗΡΙΑ μας, αποτελεί σαφέστατα προϊόν της ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΗΣ μας ΖΩΗΣ, δηλαδή της προσωπικής σχέσης που έχει αναπτύξει ο κάθε Άνθρωπος ξεχωριστά με τον Θεό, επομένως αποτελεί ξεκάθαρα θέμα ΜΕΤΑ-ΦΥΣΙΚΗΣ.

Τα ερωτήματα όμως που προκύπτουν, δυστυχώς παραμένουν αναπάντητα.

Ποια είναι ακριβώς η έννοια αυτής της ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ και κατά ποιον τρόπο σχετίζεται με την ΣΩΤΗΡΙΑ;

Επιπλέον, πώς θα μπορούσαμε και εμείς να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Χριστού και να την κατακτήσουμε;

Αν καταφέρουμε να κατανοήσουμε αυτές τις άκρως μυστηριακές έννοιες και να απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις, σημαίνει ότι μπορούμε πλέον να κατανοήσουμε σε βάθος την διδασκαλία του Χριστού, κάτι για το οποίο όπως είδαμε χρειάζεται η ΜΕΤΑ- ΜΟΡΦΩΣΗ.

Όπως είναι προφανές η ΜΕΤΑ-ΜΟΡΦΩΣΗ είναι ακόμα ένα από τα πολλά ΘΑΥΜΑΤΑ του Χριστού και σαν θαύμα, σχετίζεται απολύτως με την ΜΕΤΑ-ΦΥΣΙΚΗ υπόσταση της Θείας Του διδασκαλίας,

Ας δούμε πρώτα τι ακριβώς συμβαίνει κατά την διάρκεια της ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ.

Ο Χριστός ανεβαίνει μαζί με τρεις μαθητές του στο όρος Ταβώρ, όπου και τους αποκαλύπτει την πραγματική του μορφή, μέσα σε ένα περιβάλλον νεφελών!

Πράγματι, ο όρος «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ» σημαίνει αλλαγή μορφής!

Αυτό σημαίνει ότι σε μία συγκεκριμένη στιγμή που επέλεξε ο Χριστός, ΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΘΕΪΚΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ και φανέρωσε στους Μαθητές του, όλη την δόξα της Θεότητάς του, με την οποία βεβαίως ήταν ενωμένη η Ανθρώπινη Φύση του, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στον πλανήτη μας!

Ως προς το θέμα της Μεταμόρφωσης έχουμε πολλές σημαντικές αναφορές από τους πατέρες της εκκλησίας μας.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, είπε ότι ο Χριστός δεν έδειξε, παρά ένα μικρό μόνο μέρος της θείας φύσης του, τόσο που οι μαθητές του που ήταν παρόντες να μπορέσουν ν’ αντέξουν, διότι διαφορετικά, αν τους έδειχνε ολόκληρη την ΔΟΞΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΗΤΑΣ του, κινδύνευαν να χάσουν ακόμα και την ζωή τους!

Ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς, αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι

Keywords
Αναζητήσεις
τι γιορταζουμε τι σωτηρος, η μεταμορφωση του σωτηρος τι γιορταζουμε?
Τυχαία Θέματα