Μεταξύ τρόικας και κοινωνικών αντιδράσεων η σύσκεψη των αρχηγών

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Διπλή αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου και τους κυβερνητικούς εταίρους ενόψει της νέας έλευσης της τρόικας, αλλά και της εξάντλησης της κοινωνικής αντοχής. Στις 6 το απόγευμα σήμερα, στη σύσκεψη των αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, αφενός θα επιδιωχθεί να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που παρατηρούνται πριν φτάσει στην Αθήνα η τρόικα, αλλά και να ληφθούν ορισμένα μέτρα για τα πλέον καυτά θέματα της κοινωνίας, όπως π.χ. για την αντιμετώπιση

της ανεργίας και την ανακούφιση των ανέργων.

Η κυβέρνηση αναμένεται με την έλευση της τρόικας να βρεθεί αντιμέτωπη με αίτημα για απολύσεις στο δημόσιο, καθώς δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της κινητικότητας. Ο αρμόδιος υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Αντώνης Μανιτάκης θέτει θέμα για μη συμμόρφωση υπουργών με τις αποφάσεις, υπουργοί αποδίδουν σ’ αυτές τις ευθύνες, ενώ ο ίδιος διαμηνύει πως δεν πρόκειται να κάνει απολύσεις. Το όλο θέμα αν δεν προσεχτεί μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μείζονα κυβερνητική κρίση. Πολύ περισσότερο που ο Φώτης Κουβέλης στηρίζει τον Αντώνη Μανιτάκη. Το θέμα είναι από τα πλέον λεπτά που θα συζητηθούν στη σημερινή σύσκεψη.

Το ίδιο κρίσιμη ενόψει της έλευσης της τρόικας είναι και η υστέρηση εσόδων που όπως όλα δείχνουν δεν ήταν συγκυριακή τον Ιανουάριο, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις και τα μέτρα για απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που και αυτή τη φορά, σε ένα μεγάλο μέρος της σύσκεψης θα συμμετάσχει και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πάντως, με τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της ανεργίας και μέτρων ανακούφισης των ανέργων, εμφανίζεται ως ο πιέζων για μέτρα κοινωνικής ευαισθησίας, όπως πράττει και ο Φώτης Κουβέλης, που θέτει ουσιαστικά θέμα κινήσεων για το «λάθος» του ΔΝΤ, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός, μέσω της Real News, ανακοινώνει πως η διαπραγμάτευση αν γίνεται δημοσίως, καίγεται.

Θέματα λειτουργίας της κυβέρνησης και ανασχηματισμού δύσκολα θα συζητηθούν εν εκτάσει, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς δεν επιθυμεί να δυσκολέψει τον Ευ. Βενιζέλο ενόψει του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ενώ οριστικές αποφάσεις δεν φαίνεται να έχει λάβει για το τι θα πράξει και ο Φώτης Κουβέλης.

The post Μεταξύ τρόικας και κοινωνικών αντιδράσεων η σύσκεψη των αρχηγών appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα