Τα αέρια χημικού πολέμου της Συρίας και η καταστροφή τους δυτικά της Κρήτης

Του Νίκου Κατσαρού-Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ π. Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Χημικών

Η Συρία απεφάσισε να παραδώσει τα αέρια χημικού πολέμου που κατείχε στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Χημικά Όπλα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013. Οι ΗΠΑ επικοινώνησαν με μία σειρά χωρών για να γίνει εκεί η καταστροφή τους. Τελευταία ήταν η Αλβανία όπου λέγεται ότι της προσφέρθηκαν και ένα δισεκατομμύριο δολάρια η οποία όμως αρνήθηκε κατόπιν διαδηλώσεων χιλιάδων κατοίκων στα Τίρανα και αλλού. Επίσης η Πορτογαλία είχε δεχθεί

να καταστραφούν τα χημικά στα νησιά Αζόρες του Ατλαντικού, η οποία όμως απορρίφθηκε λόγω του υψηλού αντιτίμου που ζήτησε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας. Κατόπιν αυτού αποφασίσθηκε να καταστραφούν τα χημικά στα διεθνή ύδατα στο τρίγωνο μεταξύ Κρήτης ,Μάλτας και Λιβύης. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα πρόκειται για 1290 τόνους του νευροπαραλυτικού αερίου Sarin δεκάδων τόνων αερίων μουστάρδας και περίπου 1000 τόνων προδρόμων ουσιών δηλαδή πρώτων υλών απαραιτήτων για την κατασκευή των αερίων χημικού πολέμου που και αυτές είναι τοξικές. Για το νευροπαραλυτικό αέριο Sarin αρκεί μία σταγόνα για να θανατώσει ένα άτομο σε λιγότερο από πέντε λεπτά. Συνεπώς η επικινδυνότητα των ουσιών αυτών είναι πολύ μεγάλη και σε περίπτωση ατυχήματος οι καταστροφές θα είναι τεράστιες και απρόβλεπτες. Η μέθοδος καταστροφής η οποία έχει επιλεγεί είναι η υδρόλυση δηλαδή η αντίδραση με το νερό όπου το Sarin και τα αέρια της μουστάρδας μετατρέπονται σε χημικά λιγότερο τοξικά χημικά περίπου 7.000.000 κιλά που τα απόβλητα αυτά θα μεταφερθούν στην Γερμανία για περαιτέρω επεξεργασία και ταφή. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται και σήμερα αλλά επί εδάφους, είναι η πρώτη φορά που γίνεται σε θαλάσσιο χώρο και γι αυτό η ανησυχία είναι μεγάλη, αφού οι ισχυροί άνεμοι, οι υψηλοί κυματισμοί και άλλα απρόβλεπτα μπορεί να οδηγήσουν σε τραγικό ατύχημα. Και βέβαια κανείς δεν αναφέρει ότι τα αέρια χημικού πολέμου τα απέκτησε η Συρία με πρώτες ύλες από την Αγγλία και άλλες Δυτικές χώρες και εμπειρογνώμονες από την Ρωσία.

Τα αέρια χημικού πολέμου έχουν συγκεντρωθεί στην Λατάκεια της Συρίας και ένα μέρος από αυτά εννέα κοντέινερ έχουν φορτωθεί σε ένα Δανέζικο και ένα Νορβηγικό πλοίο στις 8 Ιανουαρίου τα οποία συνοδεύονται από δέκα ρωσικά, κινεζικά, κλπ πλοία και πλέουν προς την Ιταλία όπου τα χημικά θα μεταφορτωθούν στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray. Το Cape Ray είναι ένα παλιό μονοπύθμενο 36 ετών πλοίο το οποίο εχει διασκευασθεί ειδικά με μια δεξαμενή από τιτάνιο όπου θα δεχθεί τα υγρά απόβλητα της εξουδετέρωσης των χημικών αερίων όπου θα πραγματοποιηθούν σε δύο προσκολλημένες στο πλοίο μονάδες υδρόλυσης .Η πρώτη φάση καταστροφής των αερίων χημικού πολέμου θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες μέχρι το τέλος Απριλίου στα διεθνή ύδατα και στην συνέχεια η δεύτερη φάση καταστροφής θα υλοποιηθεί στην Γερμανία.

Όλα αυτά έγιναν γνωστά πρώτα από ανταπόκριση του BBC στις 26 Ιανουαρίου 2014 και άλλων ΜΜΕ. Μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση σιωπούσε. Κατόπιν σειράς ερωτήσεων βουλευτών ο κ. ΥΠΕΞ απάντησε στις 5 Φεβρουαρίου ότι τον …διαβεβαίωσε η Greenpeace η Oceanica και η WWF ότι κατόπιν επικοινωνίας που είχαν με την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα δεν θα συμβεί ατύχημα και όλα πηγαίνουν καλά. Ο ευρωβουλευτής Κ. Αρσένης απάντησε ότι οργάνωση Oceanica δεν υπάρχει και η WWF ουδέποτε επικοινώνησε με την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Χημικά όπλα Η υπουργός αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας κ. Φ. Γεννηματά απάντησε ότι μέρος των αερίων φορτώθηκε στις 9 Ιανουαρίου, ενώ ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Κούρκουλας απάντησε ότι είχαν ενημερωθεί από τον Οκτώβριο. Δηλαδή το πλήρες αλαλούμ και επί της ουσίας τίποτα. Η κυβέρνηση δεν απάντησε ούτε στα καίρια ερωτήματα:

Α) Γιατί η καταστροφή δεν έγινε επί εδάφους χωρών με τεχνολογία και τεχνογνωσία;

Β) Γιατί δεν έγινε στα χωρικά ύδατα χωρών με τεχνολογία και τεχνογνωσία αφού η μέθοδος καταστροφής είναι τόσο ασφαλής;

Γ) Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν ενημέρωσε έγκαιρα για το πού και πώς θα γίνει η καταστροφή;

Δ) Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε να υπάρχει παρατηρητής επι του πλοίου που θα γίνει η καταστροφή;.

Ε) Πώς θα λάβει μέτρα σε περίπτωση ατυχήματος αφού δεν θα της είναι γνωστό άμεσα το είδος και η έκταση του ατυχήματος;

ΣΤ) Πού θα πάει το πλοίο σε περίπτωση θαλασσοταραχής;

Ζ) Γιατί η καταστροφή επελέγη να γίνει στην Μεσόγειο και σαυτό το τρίγωνο στα διεθνή ύδατα;

Η) Τι μέτρα πρόκειται να ληφθούν στην περίπτωση ατυχήματος;

Θ) Πώς αντέδρασε η χώρα μας όταν έμαθε ότι η καταστροφή θα γίνει σε διεθνή ύδατα που είναι πλησίον της Κρήτης και τι εγγυήσεις ζήτησε;

Keywords
Τυχαία Θέματα