Σουδάν: Δυτικές πρεσβείες υπό πολιορκία – νεκρός διαδηλωτής, βράζει ο αραβικός κόσμος

Σοβαρά επεισόδια με έναν νεκρό, εισβολές σε διπλωματικές αποστολές, πυρπόληση κτιρίου και συμπλοκές με την αστυνομία σημειώθηκαν έξω από δυτικές πρεσβείες στο Σουδάν και την Τυνησία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων έναντι στην ταινία στην οποία μουσουλμάνοι θεωρούν ότι προσβάλει τον Μωάμεθ και την θρησκεία τους.

Στο Χαρτούμ περίπου 5.000 ισλαμιστές διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία

της Γερμανίας. Ένας μέρος των διαδηλωτών εισέβαλαν και την πυρπόλησαν ενώ κινήθηκαν και κατά της παρακείμενης πρεσβείας της Βρετανίας. Αργότερα κινήθηκαν προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Η αστυνομία αρχικά έκανε χρήση δακρυγόνων για να τους σταματήσει, αργότερα, όταν εκατοντάδες άτομα εισέβαλαν στη γερμανική πρεσβεία δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει.

Οι διαδηλωτές μπήκαν στο κτίριο της γερμανικής πρεσβείας, έσπασαν παράθυρα και κάμερες και έβαλαν φωτιά σε μέρος του κτιρίου. Κάποιοι κατέβασαν τη γερμανική σημαία και ανήρτησαν στη θέση της μαύρο ισλαμικό λάβαρο με τη ρήση «δεν υπάρχει θεός εκτός από τον Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης του».

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές κινήθηκαν με αυτοκίνητα και λεωφορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ που όμως φυλάσσεται αυστηρά.

Προς το απόγευμα, κάποιοι από τους διαδηλωτές προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο σκαρφαλώνοντας στο περίβολο. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων όμως οι φρουροί της πρεσβείας που είχαν πάρει θέσεις στη στέγη, πυροβόλησαν προειδοποιητικά εναντίον των συγκεντρωμένων για να τους απωθήσουν.

Ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων όταν χτυπήθηκε από περιπολικό της αστυνομίας το οποίο έπεσε πάνω σε διαδηλωτές που εκτόξευαν πέτρες στους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Μετά το περιστατικό η αστυνομία αποσύρθηκε.

Δεν είναι σαφές για την ώρα γιατί επιλέχτηκαν αυτές οι δύο πρεσβείες χωρών που δεν έχουν άμεση σχέση με την ταινία που εξόργισε τους μουσουλμάνους.

Από το Βερολίνο, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας επιβεβαίωσε την επίθεση και ανακοίνωσε ότι όλοι οι υπάλληλοι της γερμανικής πρεσβείας είναι «για την ώρα ασφαλείς». Καταδίκασε δε σε υψηλούς τόνους το περιστατικό.

Το ίδιο έπραξε και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών που επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τις διαμαρτυρίες έξω από την βρετανική πρεσβεία αλλά όχι και το αν υπήρχε προσωπικό σε αυτή ή αν είναι ασφαλές.

Σημειώνεται ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη διαμαρτυρία στο Σουδάν για την επίμαχη ταινία.

Την Τετάρτη μερικές δεκάδες άτομα είχαν συγκεντρωθεί έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα οργάνωσης που αποκαλείται «Νέοι Σουδανοί» και απαιτεί από την Ουάσινγκτον «να ζητήσει άμεσα συγγνώμη και να αποσύρει την ταινία από το YouTube».

Πάντως η Δύση και το Σουδάν βρίσκονται σε αντιπαράθεση με καταγγελίες για ρτην παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων από το Χαρτούμ. Ο πρόεδρος της χώρας, Ομάρ αλ-Μπασίρ είναι ο μοναδικός εν ενεργεία ηγέτης που καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στην Τύνιδα, έξω από την πρεσβεία των

Keywords
Τυχαία Θέματα