Απέκλεισε χρεοκοπία, προανήγγειλε νέο πακέτο ο Ντράγκι

Νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα προανήγγειλε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κέντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, αποκλείοντας το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, ερωτηθείς

για το πότε η Ελλάδα θα κηρύξει πτώχευση, ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι η χώρα έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο, τόσο αναφορικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή όσο και στον περιορισμό του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ επεσήμανε ότι το τρέχον πρόγραμμα βρίσκεται εντός των στόχων και η χρηματοδότηση της Ελλάδας συνεχίζεται κανονικά.

«Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι το 2016, ενώ η ΕΕ θα εξετάσει έως το τέλος τους έτους τη χορήγηση νέου δανείου προς την Ελλάδα», σημείωσε ο Ντράγκι.

Κατέληξε, δε, ότι έτσι δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει ότι το σενάριο της πτώχευσης θα πραγματοποιηθεί.

Ρεν: Δεν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο της Συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, δήλωσε ότι τώρα που τα ελλείμματα έχουν χαμηλώσει υπάρχει η δυνατότητα να περιοριστεί ο ρυθμός της δημοσιονομικής προσαρμογής και έτσι να μην επιβληθούν νέα μέτρα στην Ελλάδα.

«Επιπλέον μέτρα θα είχαν δυσμενείς πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις και θα εμπόδιζαν την εξομάλυνση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία και την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη», επισήμανε ο ευρωπαίος Επίτροπος.

Εν τω μεταξύ σε οριακό σημείο έχει φτάσει η αντιπαράθεση Ευρωζώνης- Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το «μοντέλο» ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους μόλις μία εβδομάδα πριν από την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στις οποίες η βιωσιμότητα του χρέους αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο.

Οι δύο πλευρές κρατούν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις. Στην Ουάσιγκτον προβάλλουν ως βασικό εργαλείο για μια μόνιμη λύση το «κούρεμα» των δανείων από την Ευρωζώνη, ενώ σε Βερολίνο και Βρυξέλλες η λέξη «κούρεμα» είναι… απαγορευμένη. Αντιπροτείνουν μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση των δανείων που έχουν χορηγήσει.
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα