Στα χέρια της Ελλάδας, η ελπίδα της ΕΕ για το μεταναστευτικό

Ένα μικρό νησί, η Λαμπεντούζα, στη Νότια Ιταλία, 5.000 κατοίκων, ζει εδώ και πολλά χρόνια ένα και μοναδικό εφιάλτη: την είσοδο χιλιάδων μεταναστών που με κίνδυνο της ζωής τους, ταξιδεύοντας μέρα και νύχτα, σε σαπιοκάραβα, καΐκια, λέμβους ή βάρκες από λαμαρίνα, ζητούν την ελευθερία τους και μια καλύτερη ζωή.

Οι εξεγέρσεις στις χώρες της Βόρειας Αφρικής είχαν ως αποτέλεσμα την απόδραση χιλιάδων οικογενειών, που με τίμημα την ελευθερία, πληρώνοντας υστέρημα πολλών χρόνων σε ΄΄σωτήρες΄΄, εμπόρους ανθρώπινης δυστυχίας, κατάφερναν να φθάσουν στις ακτές, της γης που θα τους φιλοξενούσε.

Όχι

πάντοτε, όσοι ξεκινούσαν ΄΄το μακρινό ταξίδι μέσα στη νύχτα΄΄ όπως το ψυχολογικό θεατρικό δράμα του Ίψεν…

• ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ναυάγιο στη Λαμπεντούζα, που μετράει ακόμα νεκρούς, ταρακούνησε την ανθρωπότητα και ιδιαίτερα τον πολιτικό κόσμο της Ιταλίας και της ΕΕ.

• ΤΟ ΜΕΤΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ θα είναι το κύριο θέμα στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου (24-25) στις Βρυξέλλες. Η κατακραυγή είναι περισσότερο έντονη στα κράτη της Μεσογείου. Και φυσικά, ανάμεσα τους η Ελλάδα.

• ΕΙΝΑΙ ένα από τα θέματα που θα προτάξει στην ατζέντα του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αφού ήδη έχει αναπτύξει σε συναδέλφους του ηγέτες, εν όψει και της Προεδρίας που ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2014 και για ένα εξάμηνο.

• Το πρόβλημα είχε ο Αντώνης Σαμαράς διαγνώσει από την θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο, όταν μια νέα οδηγία για τη νόμιμη και παράνομη μετανάστευση, έφερνε σε αντιπαράθεση τις χώρες του Βορρά με το Νότο. Tότε που η ΄΄Συμφωνία του Δουβλίνου΄΄ προστάτευε τα κράτη μέλη της κεντρικής και Β. Ευρώπης στην ΄΄υποχρέωση υποδοχής μεταναστών από άλλες χώρες της ΕΕ, στις οποίες είχαν εισέλθει παράνομα΄΄,

• Έπρεπε να παραμείνουν στον τόπο εισόδου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια ΄΄να επιστρέφουν στη χώρα προέλευσης΄΄.

• ΤΟ ΔΡΑΜΑ της Λαμπεντούζα, η επίσκεψη του Ιταλού Πρωθυπουργού Λέτα, του Προέδρου της Κομισιόν Μπαρόζο και της Επιτρόπου Μάλστρομ, ασφαλώς θα έχουν συνέχεια στις Βρυξέλλες.

• ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ μας αναφέρουν ότι η Κομισιόν και το Συμβούλιο, μελετούν την αναθεώρηση της ΄΄Συμφωνίας του Δουβλίνου ένα και δύο». Προετοιμάζεται μάλιστα στο πλαίσιο της Ελληνικής και Ιταλικής Προεδρίας, δεδομένου ότι θα βρουν στήριξη ΄΄από την Ισπανία, την Κύπρο, και τη Μάλτα΄΄. Είναι τα κράτη με την ισχυρότερη πίεση εισόδου παράνομων μεταναστών και την ταυτόχρονη αδυναμία της ΕΕ στην αντιμετώπιση διαφύλαξης των συνόρων (FRONTEX), καθώς τα κονδύλια που δίνονται για αυτό το σκοπό είναι ανεπαρκή.

• Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ προετοιμάζει τη συζήτηση στις Βρυξέλλες, καθώς και τη γενική στήριξη της απόφασης που θα προβλέπει: ΄΄Οι μετανάστες όπως και οι πρόσφατα διασωθέντες στο ναυάγιο της Λαμπεντούζα, στο διάστημα πενταετούς παραμονής στη χώρα που προσωρινά τους φιλοξενεί, θα είναι σε θέση να εγκατασταθούν σε ένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ΄΄.

• ΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ αυτή θα κινηθούν οι ηγέτες των χωρών της Μεσογείου και πρωτίστως ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι ο κύριος εισηγητής της μεταναστευτικής πολιτικής στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, με δεδομένο ότι, το συνολικό πλαίσιο και η τελική οδηγία θα ψηφιστεί στην διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας.

• ΣΤΙΣ Βρυξέλλες θα ακουστούν διαφορετικές απόψεις όπως είναι φυσικό. Όμως, η σύμφωνη γνώμη και στήριξη της Γαλλίας, όπως προέκυψε μετά τις δημοσκοπήσεις που φέρουν το Κόμμα της Μαρί Λεπέν, στην πρώτη θέση στις προτιμήσεις των πολιτών, πριν από τις Δημοτικές εκλογές, οδηγεί τώρα των Φρανσουά Ολάντ, σε αναζήτηση συμμαχιών μέσα από την ΕΕ.

• Ταυτόχρονα όμως, ενισχύονται οι θέσεις της Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου και Μάλτας, σε ένα κοινό μέτωπο, αντιμετώπισης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Κυρίως όμως την αναδίπλωση και άλλων κρατών μελών της ΕΕ που επιμένουν να βλέπουν το μεταναστευτικό ως πρόβλημα μόνο του Νότου και των Μεσογειακών χωρών.

Άρθρο του Μανώλη Μαυρομμάτη
Δημοσιογράφου – πρ. Ευρωβουλευτή ΝΔ
Αναδημοσίευση από Δημοκρατία

Keywords
Τυχαία Θέματα