''ο λευκος οικος δε δεχεται τη νεα προταση των ρεπουμπλικανων...

Ο Λευκός Οίκος θεωρεί την πρόταση των Ρεπουμπλικάνων, που επιτρέπει να αυξηθεί το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού αλλά συνδέει το ζήτημα αυτό με τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό, ...
ότι δεν είναι αποδεκτή καθώς μπορεί να φέρει εκ νέου τη χώρα προ του κινδύνου να κηρύξει πτώχευση σε έξι εβδομάδες.
«Μια αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού που συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό θα μας έφερνε ακριβώς στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, σε μόλις έξι εβδομάδες, ακριβώς πριν
από την Ημέρα των Ευχαριστιών και την προφανώς σημαντική περίοδο των αγορών ενόψει των γιορτών», επεσήμανε ο Τζέι Κάρνεϊ, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.
«Δεν θα έπρεπε να συνδέσουμε την απειλή της χρεοκοπίας με τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό», σημείωσε και πρόσθεσε ότι αν και η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με μερικές ημέρες πριν «ακόμη δεν έχουμε επιτύχει μία συμφωνία».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, ο Μπαράκ Ομπάμα, αν και θα προτιμούσε ένα μακροπρόθεσμο μέτρο, ωστόσο θα υπέγραφε ένα μέτρο για τη βραχεία αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, εάν το Κογκρέσο ενέκρινε ένα «καθαρό» νομοσχέδιο χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
«Εάν το Κογκρέσο ενέκρινε ένα καθαρό νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου του χρέους για ένα σύντομο διάστημα ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση, ο πρόεδρος θα το υπέγραφε», τόνισε.
Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, δήλωσε ότι ο Μπένερ συνομίλησε με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν στη συνέχιση των συνομιλιών για το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού και της επαναλειτουργίας των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους.
Εποικοδομητική συνάντηση χωρίς συμφωνία

Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές αποχωρούν από τον Λευκό Οίκο, μετά τη συνάντησή τους με τον Μπαράκ Ομπάμα. Νωρίτερα, Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές χαρακτήρισαν εποικοδομητική τη συνάντηση, διάρκειας 90 λεπτών, που είχαν νωρίτερα με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο ωστόσο διευκρίνισαν ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού ή τον τερματισμό της αναστολής της λειτουργίας πολλών ομοσπονδιακών υπηρεσιών που συνεχίζεται για 11η ημέρα. «Είχαμε συνομιλίες για όλα», είπε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Νταν Κόουτς, ο οποίος εκπροσωπεί την Ιντιάνα. «Αυτό ήταν εποικοδομητικό. Αλλά δεν υπήρξε διευθέτηση των διαφορών», πρόσθεσε.
Ο γερουσιαστής Όριν Χατς της Γιούτας δήλωσε ότι ο Ομπάμα εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την διάρκεια της πρότασης των Ρεπουμπλικάνων για μια βραχυπρόθεσμη επέκταση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού.
Η γερουσιάστρια Σούζαν Κόλινς, η οποία εκλέγεται στο Μέιν, δήλωσε ότι ο Ομπάμα εξέφρασε ενδιαφέρον για τις προτάσεις που του υπέβαλαν οι Ρεπουμπλικάνοι αλλά «δεν τις αποδέχθηκε».
Πηγή: ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα