Ανοιγμα Τσίπρα στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ

Μήνυμα ενότητας στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ απηύθυνε από την Πάτρα ο Αλέξης Τσίπρας, εν όψει του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, λέγοντας ότι «δεν είναι η ώρα της διάσπασης, των εμφυλίων και του κατακερματισμού».

Η απόφαση της Κουμουνδούρου να παράσχει ανοιχτή στήριξη στους υποψηφίους του ΚΚΕ,

στον δεύτερο γύρο, συνοδεύεται και με προσεκτικά ανοίγματα προς τους αριστερούς και αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης στην Περιφέρεια Αττικής και στον Δήμο Αθηναίων.

Η ειλημμένη απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει προοδευτικά και αντιμνημονιακά ψηφοδέλτια στον δεύτερο γύρο, εκεί που δεν μετέχουν υποψήφιοι του κόμματος, εντάσσεται στη θέση ότι το βράδυ των εκλογών της Κυριακής θα πρέπει να καταψηφιστούν υποψήφιοι οι οποίοι ανήκουν στα δύο κυβερνώντα κόμματα.

Η αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Πάτρα ότι «είναι η ώρα της ενότητας όχι μόνον των αριστερών ανθρώπων, αλλά όλων όσων δεν θέλουν τους δήμους και τις περιφέρειες πεδία βολής των μνημονίων και υπηρεσιών του κ. Φούχτελ» συνδυάζεται με τις μάχες που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις τέσσερις περιφέρειες της χώρας, αλλά και σε 25 δήμους της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του, στην Πάτρα, όχι μόνο κάλεσε ανοιχτά να στηριχτεί ο Κώστας Πελετίδης, υποψήφιος του ΚΚΕ, για τη δημαρχία της Πάτρας.-«χωρίς ενδοιασμό, χωρίς δεύτερη σκέψη», είπε χαρακτηριστικά-, αλλά εξέφρασε ταυτόχρονα και τη βεβαιότητα ότι «όλοι οι αριστεροί, οι κομμουνιστές γνωρίζουν πόσο κρίσιμη υπήρξε η ενότητα στην ιστορία του λαϊκού κινήματος, αλλά και όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες, ανεξάρτητα από διαφωνίες και διαφορές».

Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην ηγεσία του ΚΚΕ, σημείωσε ότι οι αριστεροί πολίτες με τη στάση τους «θα δείξουν και προς την κατεύθυνση εκείνων που επιμένουν σε έναν άγονο διχασμό, αλλά και εκείνων που επενδύουν σ’ αυτόν τον διχασμό, ότι οι πολίτες είναι συχνά σοφότεροι από τις ηγεσίες τους».

Τις διαθέσεις έναντι του ΚΚΕ έχει εκφράσει δημοσίως, πρόσφατα, και πριν από τη μάχη του πρώτου γύρου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και το βράδυ του πρώτου γύρου ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Βούτσης, ενώ χθες υπήρξε και ανάλογο μήνυμα μέσω Twitter και του Δημήτρη Παπαδημούλη.

Απορρίπτει
Ωστόσο, ο Περισσός απορρίπτει τα μηνύματα φιλίας του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό φάνηκε όχι μόνο από την κεντρική θέση που έχει εκφράσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, αλλά και από τις δηλώσεις των υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Πάτρα και στον Βόλο.

Ο διεκδικητής της δημαρχίας της Πάτρας, Κώστας Πελετίδης (στέλεχος του ΚΚΕ), με δήλωσή του τόνισε ότι κάποιοι επιχειρούν να συνδέσουν τη χθεσινή ομιλία του κ. Τσίπρα στην Πάτρα με προφανή ανταλλάγματα τη στήριξη υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλες περιοχές.

«Δεν κάνουμε παζάρια», είπε ο κ. Πελετίδης, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «δύναμη ενσωμάτωσης και ο πρόεδρός του δίνει τα διαπιστευτήριά του στο μεγάλο κεφάλαιο».

Σημειώνεται ότι και στον Βόλο ο υποψήφιος του ΚΚΕ απέρριψε να στηριχτεί ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πατσιαντάς, ο οποίος είναι απέναντι στον Α. Μπέο, προτρέποντας τους ψηφοφόρους να περιοριστούν στην ψήφο για τις ευρωεκλογές.

«Να τελειώσουν Σαμαράς – Βενιζέλος»

Με χαρακτηρισμούς όπως δοτή και ετοιμόρροπη κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους ψηφοφόρους το βράδυ της Κυριακής «να τελειώσουν με την ενιαία επιχείρηση εξουσίας Σαμαρά – Βενιζέλου».

Ο κ. Τσίπρας από την Πάτρα τόνισε ότι η απάντηση θα πρέπει δοθεί στην κάλπη με τη «μεγάλη, αδιαμφισβήτητη, σαρωτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, ώστε έτσι δεν θα μπορέσουν να σταθούν ούτε μία μέρα παραπάνω».

Η επιλογή
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, λέγοντας πως ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, να επιλέξουν τώρα ανάμεσα «στο καθαρό πρόσωπο της Αριστεράς και στο σκοτεινό πρόσωπο όσων με όπλα και το ψέμα και τον εκβιασμό βυσσοδομούν σε βάρος του ελληνικού λαού».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι «τοποτηρητής» της βαρβαρότητας, ενώ επισήμανε πως «δεν μπορεί να εκπροσωπεί την Ελλάδα της δημοκρατίας το ελληνικό λόμπι της κ. Μέρκελ».

Με αναφορές όπως ότι οι ευρωεκλογές είναι δημοψήφισμα απελευθέρωσης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι όποιος θέλει να δώσει στήριξη στη συγκυβέρνηση, στα μνημόνια και στο «γερασμένο κατεστημένο που ζει υπό την προστασία της κ. Μέρκελ, ας τους ψηφίσει».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το δίλημμα των ευρωεκλογών «με τα μνημόνια ή με τον ΣΥΡΙΖΑ», «με τη Μέρκελ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ», «με την εταιρεία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ απευθύνθηκε προς όλους τους πολίτες λέγοντας πως «ό,τι κι αν ψήφισαν, όσες διαφωνίες κι αν έχουν με μας, όσες διαφορές αντιλήψεων κι αν τους χωρίζουν με την Αριστερά», να παλέψουν τώρα για «να γκρεμίσουν το καθεστώς της φτώχειας και της ταπείνωσης».

«Να καταψηφιστούν»

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να καταψηφιστούν οι εκλεκτοί της κυβέρνησης και του κ. Σαμαρά στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, «είτε αυτούς που είχε επιλέξει από την αρχή είτε αυτούς που έσπευσε χθες να επιλέξει», επικρίνοντας τη στήριξη που παρέχει η κυβερνητική παράταξη στις υποψηφιότητες του Γιάννη Σγουρού και του Γιώργου Καμίνη, για την Περιφέρεια Αττικής και για τον δήμο της Αθήνας αντίστοιχα.
Πηγή Έθνος

Keywords
Τυχαία Θέματα