Ζημιές στον Συνεργατισμό - Νέα κρατική στήριξη

Σε θωράκιση του ισολογισμού του ανακοίνωσε ότι προχωρεί ο Συνεργατισμός για την αποτελεσματική διαχείριση των ΜΕΔ.

Τα αποτελέσματα εννιαμήνου καταγράφουν ζημιές 228 εκ.Ευρώ, λόγω της αύξησης κατά 527 εκ.Ευρώ των προβλέψεων.

Οι συσσωρευμένες προβλέψεις ανέρχονται πλέον στα 3,4 δις.

Με αυτό τον τρόπο, ο δείκτης κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών ανέβηκε στο 50%, κάτι που ζητούσαν οι οίκοι αξιολόγησης, το ΔΝΤ και ο Ευρωπαϊκός Ενιαίος

Εποπτικός Μηχανισμός.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) Νικόλας Χατζηγιάννης ανέφερε ότι αυτό γίνεται κατορθωτό μέσα από διάφορές ενέργειες, όπως με την βελτιστοποίηση του ισολογισμού του Συνεργατισμού και επιπρόσθετα με τα πολύ καλά αποτελέσματα που είχαμε τον τελευταίο καιρό στα θέματα αναδιαρθρώσεων.

Παράλληλα, το κράτος, ως βασικός μέτοχος, προχωρεί σε περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης, με ένα ποσό μεταξύ 100 και 200 εκ.Ευρώ, προκειμένου να δημιουργηθεί επιπλέον περιθώριο ασφάλειας.

Το ακριβές ποσό θα καθοριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεννόηση με την Τρόικα.

Ο Νικόλας Χατζηγιάννης ανέφερε πως ο Συνεργατισμός εξακολουθεί να διατηρεί τους εποπτικούς δείκτες, δηλαδή κεφάλαια, τα οποία είναι εντός των εποπτικών απαιτήσεων.

"Αυτό που εμείς οι ίδιοι διασφαλίσαμε, είναι ότι μετά από αυτή τη μεγάλη και γενναία κίνηση που έχουμε κάνει εξακολουθούμε και διατηρούμε εποπτικούς δείκτες, δηλαδή κεφάλαια, τα οποία είναι εντός των εποπτικών απαιτήσεων".

Ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων του Συνεργατισμού ανέρχεται στο 12%.

Τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών βρίσκονται στα 6,8 δις. Σύμφωνα με τον Νικόλα Χατζηγιάννη, τους τελευταίους 4 μήνες παρατηρείται σταθεροποίηση και μικρή μείωση των κόκκινων δανείων. Πολύ μεγάλη αύξηση, δε, καταγράφει ο ρυθμός των αναδιαρθρώσεων.

Ο πρόεδρος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε συγκρατημένη αισιοδοξία σε συνάρτηση με τις νέες πολύ ψηλές προβλέψεις, με τον ρυθμό να είναι 6 φορές υψηλότερος σε σχέση με πέρσι.

"Ένας ρυθμός που σε σχέση με πέρσι είναι 6 φορές υψηλότερος και αυτό μας γεμίζει με συγκρατημένη αισιοδοξία σε συνάρτηση με τις νέες πολύ ψηλές προβλέψεις για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά πλέον το μεγάλο θέμα των ΜΕΔ".

Το ποσοστό θεραπείας των αναδιαρθρώσεων στον Συνεργατισμό ανέρχεται στο 77%.

Στο μεταξύ η Συνεργατική ΚΕΝΤΡΙΚΉ Τράπεζα εξέλεξε τρία νέα μέλη στην Επιτροπεία.

Πρόκειται για τους Σουζάνα Πογιατζή, Χάρη Στασή και Κύπρο Έλληνα, η έγκριση των οποίων αναμένεται από την Κεντρική τράπεζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα