Γιούνκερ: Ταμείο έκτακτης ανάγκης για την Αφρική

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μαζί με ορισμένους Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών, δρομολόγησε σήμερα στη Βαλέτα το καταπιστευματικό ταμείο έκτακτης ανάγκης για τη σταθερότητα και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράτυπης μετανάστευσης στην Αφρική.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε πως μέσω της μακροχρόνιας αναπτυξιακής συνεργασίας της, η ΕΕ έχει συνεισφέρει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της φτώχειας και της μετανάστευσης.

“Σήμερα, κάνουμε ακόμη ένα

βήμα. Αυτό το καταπιστευματικό ταμείο έκτακτης ανάγκης για την Αφρική, που δημιουργήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, δείχνει ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητα της ΕΕ να ανταποκρίνεται αμέσως στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή. Για να επιτύχουμε, πρέπει να συνεργαστούμε με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις χώρες εταίρους μας της Αφρικής προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια της παράτυπης μετανάστευσης και να προωθήσουμε οικονομικές και ίσες ευκαιρίες, την ασφάλεια και την ανάπτυξη”, πρόσθεσε.

Για την αξιοπιστία του καταπιστευματικού ταμείου για την Αφρική, αλλά και τη δική μας, σημείωσε, θέλω να δω περισσότερα κράτη μέλη να συνεισφέρουν και να συμπληρώνουν τα 1,8 δισ. ευρώ που έχει διαθέσει η ΕΕ.»

Το καταπιστευματικό ταμείο έκτακτης ανάγκης έχει συσταθεί με 1,8 δισ. ευρώ από τα χρηματοδοτικά μέσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και με συνεισφορές των κρατών μελών της ΕΕ και άλλων χορηγών.

Μέχρι στιγμής, 25 κράτη μέλη της ΕΕ και 2 χορηγοί εκτός ΕΕ (Νορβηγία και Ελβετία) έχουν ανακοινώσει συνολική συνεισφορά περίπου 78,2 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη συνεδρίαση του στρατηγικού διοικητικού συμβουλίου του καταπιστευματικού ταμείου έκτακτης ανάγκης θα πραγματοποιηθεί ήδη σήμερα στη Βαλέτα για να διασφαλιστεί το άμεσο ξεκίνημα των δραστηριοτήτων. Το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου προεδρεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απαρτίζεται από εκπροσώπους κρατών μελών και άλλων χορηγών. Χώρες εταίροι και περιφερειακές οργανώσεις έχουν επίσης προσκληθεί να συμμετάσχουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα