Ανώτατο: Σύντομα η απόφαση για τα ωράρια των καταστημάτων

Στην παρουσία της Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον της ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου η εξέταση των αναφορών του Προέδρου της Δημοκρατίας για το νόμο για τα ωράρια των καταστημάτων.

Οι αναφορές του Προέδρου αφορούν στην αντισυνταγματικότητα του νόμου που ψήφισε η Βουλή και θέματα δημοσίου συμφέροντος. Βάσει του νόμου, που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής στις 7 Μαΐου,

καταργείται η Κυριακή ως εργάσιμη ημέρα, με εξαίρεση ορισμένων τουριστικών περιοχών.

Με την αναφορά του, ο Πρόεδρος υποστηρίζει ότι ο Νόμος και συγκεκριμένα ο περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης των Υπαλλήλων τους (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2015 είναι ασυμβίβαστος με τις συνταγματικές αρχές που προβλέπονται από τα άρθρα 3, 25, 28 και 35 του Συντάγματος ως και με την αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών και με το άρθρο 18 της Συνθήκης για την λειτουργία της ΕΕ.

Η πλευρά της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία εκπροσωπείται στο Δικαστήριο από τον δικηγόρο Λουκή Λουκαΐδη, υποστηρίζει ότι ο Νόμος δεν είναι ασυμβίβαστος με τις πρόνοιες που επικαλείται η πλευρά του Προέδρου, η οποία εκπροσωπείται από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Υποστηρίζει επίσης ότι οι πρόνοιες του Νόμου συνιστούν θεμιτή ρύθμιση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων με γενικούς κανόνες κατά την άσκηση της νομοθετικής εξουσίας της Βουλής «εν παντί θέματι».

«Πρόκειται», σημειώνει ο κ. Λουκαΐδης στη γραπτή αγόρευσή του, «για περίπτωση που ο Πρόεδρος ουσιαστικά αναμένει από το Ανώτατο Δικαστήριο να κρίνει ποια από τις δύο ρυθμίσεις: εκείνες της κυβέρνησης ή εκείνες της Βουλής, είναι πιο λογικές, σκόπιμες, δίκαιες ή πειστικές χωρίς όμως να καταδεικνύει πέρα πάσης λογικής αμφιβολίας ότι ο νόμος συγκρούεται με οποιαδήποτε συνταγματική ή άλλη ιεραρχικά ανώτερη του νόμου αρχή όπως απαιτεί η νομολογία».

Το Ανώτατο Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει την απόφασή του τις επόμενες μέρες χωρίς να καθορίζει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Να σημειωθεί ότι η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου θα παρευρεθεί αύριο σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει το Ανώτατο Δικαστήριο με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και διακεκριμένο καθηγητή του Δικαίου Προκόπη Παυλόπουλο.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα