ΥΠΠ: Νεολαία και Erasmus+ στο επίκεντρο του Συμβουλίου

Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Νεολαία και Εrasmus+ στο επίκεντρο του Συμβουλίου σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας

Στο Συμβούλιο Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού που ολοκλήρωσε τις εργασίες του στις Βρυξέλλες, υπό την Αυστριακή Προεδρία, συμμετείχε χθες και σήμερα ο Υπουργός Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κώστας Χαμπιαούρης ο οποίος ανακοίνωσε ότι ελήφθησαν "σημαντικές αποφάσεις για τα μελλοντικά προγράμματα και πολιτικές της ΕΕ για την παιδεία, τη νεολαία,

τον πολιτισμό, τα οπτικοακουστικά και τον αθλητισμό".

Αναλυτικά, ο Κώστας Χαμπιαούρης, μιλώντας στην κάμερα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, αναφέρθηκε στα θέματα νεολαίας, "στα οποία η Κυβέρνηση δίδει ιδιαίτερη έμφαση" και συγκεκριμένα δήλωσε ότι "εγκρίναμε τη Στρατηγική της ΕΕ για τη Νεολαία για την περίοδο 2019-2027, έτσι ώστε τα κράτη μέλη να προσαρμόσουν τις εθνικές στρατηγικές του, στη βάση κοινών ευρωπαϊκών αρχών".

Κύπρος ήδη το πράττει, εφόσον η Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία, η οποία εγκρίθηκε το 2017, έχει θεσπιστεί στη βάση της ευρωπαϊκής στρατηγικής", σημείωσε ο Υπουργός.

"Λήφθηκαν, επίσης, σημαντικές αποφάσεις σε σχέση με το νεοσύστατο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, το οποίο δίδει ευκαιρίες στους νέους για εθελοντισμό και συμμετοχή στην κοινωνία, ως ενεργοί Ευρωπαίοι πολίτες", είπε ο Κώστας Χαμπιαούρης και τόνισε ότι "παράλληλα, δίδεται η ευκαιρία στους νέους να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας".

"Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε και στο νέο στοιχείο του προγράμματος, που αφορά στην ενσωμάτωση της πρωτοβουλίας ανθρωπιστικής βοήθειας, δίδοντας στους νέους την ευκαιρία να εμπλακούν σε δράσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας", σημείωσε ο Υπουργός.

Όπως είπε ο Κώστας Χαμπιαούρης "μέσα από τις αποφάσεις του Συμβουλίου, άνοιξε επίσης ο δρόμος για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού χώρου εκπαίδευσης", προσθέτοντας ότι "ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο αποτελεί η έγκριση της σύστασης για αμοιβαία και αυτόματη αναγνώριση των τίτλων ανώτερης δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης".

"Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνον διευκολύνεται η κινητικότητα μαθητών και φοιτητών, αλλά ενισχύεται και η εμπιστοσύνη στην ποιότητα του ευρωπαϊκού, και κατ’επέκταση, του κυπριακού εκπαιδευτικού συστήματος, εφόσον ανοίγονται νέοι ορίζοντες για τους μαθητές και φοιτητές μας", είπε ο Κώστας Χαμπιαούρης.

"Σε αυτό το πλαίσιο, στηρίζουμε και την πρωτοβουλία της ΕΕ σχετικά με τη δημιουργία δικτύων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων", δήλωσε ο Υπουργός και επεσήμανε ότι "τα κυπριακά πανεπιστήμια έχουν ήδη επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον για ένταξη στο πρόγραμμα".

Κλείνοντας, ο Υπουργός αναφέρθηκε "στις σημαντικές αποφάσεις που λήφθηκαν για το ήδη επιτυχημένο πρόγραμμα για την παιδεία, τη νεολαία και τον αθλητισμό, το πρόγραμμα Erasmus", ανακοινώνοντας ότι "κοινή διαπίστωση των Υπουργών Παιδείας ήταν η ανάγκη ενίσχυσης του προγράμματος αυτού, ώστε να πολλαπλασιαστούν οι ευκαιρίες που δίδονται στους νέους".

"Να θυμίσω ότι η Κύπρος έχει επωφεληθεί τα μέγιστα από το εν λόγω πρόγραμμα. Να αναφέρω, ως παράδειγμα, ότι στην περίοδο 2014-2018, σχεδόν 22,000 νέοι από την Κύπρο, έλαβαν μέρος σε προγράμματα του Erasmus+ για τη νεολαία, αξιοποιώντας πόρους ύψους περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ", τόνισε ο Υπουργός και κατέληξε συμπεραίνοντας ότι "ήταν ένα πολύ παραγωγικό Συμβούλιο, λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν" και "στόχος μας είναι η πλήρης αξιοποίηση των μέσων και πολιτικών της ΕΕ προς ενίσχυση της παιδείας, των νέων, του πολιτισμού και του αθλητισμού στη χώρα μας".

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα