Υπόμνημα επέδωσαν οι Κοινοτάρχες Ακάμα στον Υπουργό Εσωτερικών

Υπόμνημα, με το οποίο δηλώνουν τον έντονο προβληματισμό τους σχετικά με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον Ακάμα, παρέδωσαν σήμερα το πρωί στον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, οι Κοινοτάρχες Ακάμα.


Το Υπόμνημα, το οποίο παρέδωσαν οι Κοινοτάρχες σε κατ’ ιδίαν συνάντησή τους με τον κ. Πετρίδη και το οποίο θα παραδώσουν, στη συνέχεια, όπως αναφέρουν οι ίδιοι σε σχετική τους ειδοποίηση στα ΜΜΕ, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, και στον Υπουργό

Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή, υπογράφουν οι Κοινοτάρχες Νέου Χωρίου, Δρούσιας, Ανδρολίκου και Κάθηκα.

Στο υπόμνημα αναφέρεται ότι οι κοινότητες του Ακάμα και οι ιδιοκτήτες γης, μετά την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δηλώνουν την απαρέσκειά τους και τον έντονο προβληματισμό τους για την ακύρωση όλων των προηγούμενων αποφάσεων, οι οποίες σχετίζονται με τον Ακάμα.

«Ιδιαίτερα της ακύρωσης της απόφασης του Απριλίου του 2009, που αφορούσε το αντιστάθμισμα προς τους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες για αποζημιώσεις, ανταλλαγής γης και μεταφορά συντελεστή δόμησης», προστίθεται.

Αναφέρεται, παράλληλα, ότι η απόφαση αυτή αποτελεί τη χαριστική βολή για τη χερσόνησο του Ακάμα, καθώς η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού έχει στηριχθεί στη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα που αφορούσε την περίπτωση της Αμαθούντας.

«Αυτό είναι άκρως παραπλανητικό, καθώς δεν έχει καμία σχέση με το θέμα του Ακάμα. Στην περίπτωση της Αμαθούντας, η πρόταση ήταν να αυξηθούν οι συντελεστές δόμησης από το 10% στο 20%, γι’ αυτό και θεωρήθηκε χαριστικό, ενώ, αντιθέτως, όσον αφορά τον Ακάμα, η απόφαση του 2009 αφορούσε τη μείωση των συντελεστών. Όλα τα κτήματα είχαν συντελεστή από 10% μέχρι και 57%. Αυτό που ίσως θεωρήθηκε από την απόφαση αυτή ως χαριστικό, ήταν η «ικανοποιητική προσπέλαση και επαρκής υδατοπρομήθεια» που είχαν δοθεί ως αντισταθμιστικό μέτρο για τα 20 χρόνια τότε εκμηδενισμού και εγκλωβισμού των περιουσιών. Ως συνέπεια της απόφασης αυτής του Υπουργικού Συμβουλίου, το κράτος υφαρπάζει τις περιουσίες των συμπολιτών μας ως να είχαν και να έχουν μηδενική αξία», σημειώνεται.

Αναφέρεται, επίσης, ότι ως κοινότητες απαιτούν την επαναφορά του πολεοδομικού καθεστώτος και των συντελεστών δόμησης που υπήρχαν πριν τον εκμηδενισμό της αξίας των περιουσιών, δηλαδή το 1988-89.

«Σε αντίθετη περίπτωση, το κράτος οφείλει να εξηγήσει στις κοινότητες και στους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες τον τρόπο αποζημίωσης για τα 30 χρόνια που στερήθηκαν το δικαίωμα ανάπτυξης των περιουσιών τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επηρεαζόμενοι συμπολίτες μας είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους», προστίθεται, τέλος, στο Υπόμνημα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα