Τ/κ Τύπος: Δεν πήραν απολυτήρια διότι φορούσαν μαντίλα

Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του «υπουργείου» παιδείας να μην δοθούν τα απολυτήρια σε όσες τελειόφοιτες κοπέλες φωτογραφήθηκαν για το απολυτήριο φορώντας την ισλαμική μαντίλα.


Σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, η απόφαση εφαρμόστηκε κατά την τελετή αποφοίτησης στο θεολογικό λύκειο, στην κατεχόμενη Μια Μηλιά «Χαλά Σουλτάν», προκαλώντας αντιδράσεις στους μαθητές αλλά και τους γονείς.

Ο «υπουργός» οικονομικών Σερντάρ Ντενκτάς, σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, καταδίκασε την απόφαση, σημειώνοντας ότι «Τα παιδιά αυτά

επέλεξαν το εν λόγω σχολείο λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων και πιστεύω και επέλεξαν να φορούν αυτή την ενδυμασία κατά τα τέσσερα χρόνια της φοίτησής τους (το λύκειο είναι εφτατάξιο) και όπως κάθε νέος, περιμένουν με ανυπομονησία την αποφοίτηση τους. Ξαφνικά τους ανακοινώνεται ότι για να πάρουν τα απολυτήρια τους πρέπει να αλλάξουν την ενδυμασία τους, να βγάλουν το μαντίλι και να βγάλουν έτσι φωτογραφία».

Τα τρία από τα τέσσερα κόμματα της «διακυβέρνησης» αντιμετωπίζουν το θέμα φιλελεύθερα, ενώ το άλλο κόμμα, Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (από το οποίο προέρχεται ο «υπουργός» Τζεμάλ Οζγιγίτ), δημιουργεί κρίση, σύμφωνα με τον κ. Ντενκτάς, ο οποίος αναφέρει ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς για να επιλυθεί το ζήτημα, χωρίς καμία όμως ανταπόκριση.

Εξέφρασε, ακόμα, τη λύπη του για τη στάση του «υπουργείου» στα θέματα δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Σε δηλώσεις του στην «Κίπρις Πόστασι», ο «υφυπουργός» παιδείας Ασίμ Ιντρίς είπε ότι, σύμφωνα με εγκύκλιο, οι φωτογραφίες στα διπλώματα/απολυτήρια και άλλα έγγραφα πρέπει να είναι χωρίς ισλαμική ενδυμασία και ότι ο «υπουργός» ζήτησε και τη γνωμάτευση του «εισαγγελέα» επί του θέματος και ότι δεν μπορούν να επιδοθούν διπλώματα χωρίς να πληρούνται οι κανονισμοί.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο «υπουργός» Οζγιγίτ είπε ότι δόθηκαν τα διπλώματα, αλλά είναι ανυπόγραφα.

Διέψευσε τη δήλωση Οζγιγίτ, με δηλώσεις του, ο πρόεδρος του συνδέσμου γονέων του σχολείου Χικμέτ Καϊνάτσας, λέγοντας ότι ο «υπουργός» λέει ψέματα, οι μαθητές δεν πήραν τα απολυτήριά τους και ρεζιλεύτηκαν μπροστά στους φίλους τους.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η απόφαση του «υπουργείου» προκάλεσε και τις αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης, αφού ήδη ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ακντάγ επικοινώνησαν με το ψευδοκράτος, ζητώντας την επίλυση του ζητήματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα