ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση δεν είναι μέρος παρασκηνίου -Εισηγήσεις για αριθμό Δήμων

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ο οποίος μίλησε για την αναβολή της συζήτησης για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αρχικά ανέφερε ότι η Κυβέρνηση δεν είναι μέρος παρασκηνίου, ούτε υπήρξε ένταση μεταξύ του ιδίου και του Προέδρου της Επιτροπής Εσωτερικών.«Υποχρεώθηκα να απαντήσω σε μία επιστολή που μου απέστειλε ο κ. Δαμιανού». Συμπλήρωσε ότι η Κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι ανησυχεί αν οι οντότητες είναι περισσότερες από 17, καθώς εγκυμονούν προβλήματα βιωσιμότητας.

Διαβάστε ακόμη: Στα «μαχαίρια» για τους

5 Μητροπολιτικούς Δήμους–«Δεν είμαστε πολιτικά νήπια»

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι άλλαξαν τα πράγματα, υπάρχουν εισηγήσεις από τα κόμματα για να φτάσουν οι οντότητες τις 20.

Όσον αφορά τον ενδεχόμενο 5 Μητροπολιτικών Δήμων ανέφερε ότι είναι ένα μελετημένο σενάριο και δεν αλλάζει την αρχιτεκτονική αυτής της προσπάθειας. «Για εμάς δεν υπάρχει δυσκολία, αλλά δουλεία που πρέπει να γίνει».

Διαβάστε επίσης: «Πόλεμος» επιστολών Νουρή-Δαμιανού στο Twitter για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο κ. Νουρής διευκρίνισε ότι η Βουλή κρατάει το μαχαίρι. «Αν μπορούσε το κυβερνών κόμμα να περάσει το νομοσχέδιο δεν θα συζητούσαμε από το 2014 μέχρι σήμερα για να φτιάξουμε τη μεταρρύθμιση».

Συμπλήρωσε ότι η συνεργασία με τα κοινοβουλευτικά κόμματα το τελευταίο διάστημα είναι εξαιρετική.

Παράλληλα ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι οι πολίτες δικαιολογημένα ανησυχούν για «μαγειρέματα» μέσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς το πολιτικό σύστημα της χώρας αρκετές φορές απογοήτευσε τους πολίτες. «Υπάρχει μια ισορροπημένη πρόταση και θα διαψευσθούν οι πολίτες. Θα γίνει πράξη η μεταρρύθμιση».

Διαβάστε επίσης: Δαμιανού: Δεν τέθηκε πρόταση για πέντε μητροπολιτικούς δήμους σε όλη την Κύπρο

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η αναβολή των Δημοτικών εκλογών έγινε για να μπορέσει να εφαρμοστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια και μέσα σε τρεις μήνες «ολοκληρώσαμε τη συζήτηση και είμαστε στο στάδιο της υπογραφής». «Θεωρώ ότι αν δεν υπάρξει κατάληξη, τότε τα κόμματα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την επόμενη κίνηση δηλαδή την προκήρυξη των εκλογών».

Επιπλέον διευκρίνισε ότι δεν θεωρεί ότι θα τιναχθεί στον αέρα η προσπάθεια, συμπληρώνοντας ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών κατέθεσε την επιστολή από την ΕΠΣΑ, σχετικά με την ανησυχία του για τα σενάρια των 20 οντοτήτων και την εκταμίευση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Καταλυτικά ανέφερε ότι ο ίδιος θα κληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αιτιολογήσει αν τον σχήμα είναι βιώσιμο και για να υπάρξει η εκταμίευση. «Είμαστε απόλυτοι ότι οι νέες οντότητες πρέπει να είναι βιώσιμες». 

Δείτε το βίντεο: 

Keywords
Τυχαία Θέματα