Εξωτερική Πολιτική ΕΕ, Σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκία

Στην 10η εκπομπή μας «Τι κάνει η Ευρώπη για μένα», με την Άννα-Μαρία Ευτυχίου, γίνεται αναφορά στην εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την Τουρκία.

Αναμφίβολα, οι ΗΠΑ αποτελούν έναν σημαντικό εταίρο της ΕΕ για την αντιμετώπιση σοβαρών προκλήσεων του σύγχρονου κόσμου καθώς και για την ενίσχυση της δημοκρατίας ανά το παγκόσμιο. Η εκλογή της νέας κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον με επικεφαλής τον Τζο Μπάιντεν έχει δημιουργήσει προσδοκίες για

την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των δυο πλευρών του Ατλαντικού.

Από την πλευρά τoy το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρεί σημαντική τη διατήρηση καλών σχέσεων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.

Τώρα όσον αφορά τις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, εδώ και πολλά χρόνια, οι δύο πλευρές συνεργάζονται σε θέματα σχετικά με το εμπόριο, τη μετανάστευση και το ΝΑΤΟ ενώ ήδη από το 2005 έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες για την ένταξη  της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ωστόσο, οι σχέσεις της Άγκυρας με το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα γίνονται όλο και πιο τεταμένες καθώς η κυβέρνησή της παρακάμπτει το κράτος δικαίου και φιμώνει τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ευρωβουλευτές ζητούν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας από την Τουρκία καθώς και μία γενικότερη αποκλιμάκωση και διάλογο σε ό,τι έχει επίσης να κάνει και με τις σχέσεις της με γειτονικές χώρες-κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Κύπρος και η Ελλάδα.

Σε έκθεση που εγκρίθηκε τον περασμένο Μάιο, οι Ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι, εάν δεν αντιστραφεί επειγόντως και με συνέπεια η υφιστάμενη αρνητική τάση όσον αφορά την εσωτερική, θεσμική και εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ώστε και οι δύο πλευρές να επανεξετάσουν την καταλληλότητα του υφιστάμενου πλαισίου.

Δείτε το επεισόδιο τησ εκπομπής «Τι κανει η Εύρώπη για μένα»για περισσότερες πληροφορίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα