Υπαίτιος ο Κατσουρίδης για τη φυλάκιση Ζαννέττου

Δ. Χριστόφιας: «Η Ιστορία έχει αρχίσει να μας δικαιώνει»
«Αν ο Ακιντζί επιμείνει στις εγγυημένες πλειοψηφίες, δεν θα υπάρξει λύση», τονίζει σε συνέντευξή του στο Sigmalive ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Το ότι ο Νίκος Κατσουρίδης καταδέχτηκε να είναι υπαίτιος να φυλακιστεί ένας εντελώς αθώος σύντροφος -και το γνωρίζει πολύ καλά- αυτό λέει πολλά».
Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο Sigmalive ο τέως Πρόεδρος της

Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, αναφέρει ότι δεν βλέπει λύση σύντομα και εκφράζει αμφιβολίες για τις προθέσεις της Τουρκίας.
«Έχω διαμηνύσει στον κ. Ακιντζί ότι, αν επιμείνει στις εγγυημένες πλειοψηφίες, δεν θα υπάρξει λύση», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Χαρακτηρίζει ως λεβεντόπαιδο τον γιο του και ψέγει ως μασκαραλλίκκια τα όσα λέγονται ότι ο Χρ. Χριστόφιας δεν είναι υποψήφιος για να αποφύγει τη ρετσινιά της διακυβέρνησης του πατέρα του.

Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια - Το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης αναρτήθηκε στο Sigmalive.

Συμφωνείτε με το να αναγνωριστεί η τουρκική γλώσσα ως επίσημη γλώσσα της Ε.Ε.;
Εμένα δεν με ενοχλεί, αν αυτό θα βολέψει τους Τ/κ συμπατριώτες μας. Βεβαίως, θα βολέψει και την Τουρκία, κακά τα ψέματα. Νομίζω ότι τίποτα κακό δεν υπάρχει.
Η εποχή που προσπαθούσαμε να τιμωρήσουμε την Τουρκία με όλα τα μέσα και με όλους τους τρόπους θεωρώ ότι έχει περάσει, νοουμένου βέβαια ότι η Τουρκία δίνει μηνύματα, αλλά πρέπει να τα επιβεβαιώσει στην πράξη ότι θέλει λύση στο Kυπριακό. Εγώ έχω τις αμφιβολίες μου ακόμα.

Εδώ θα έλεγα ότι έχουμε σχετική πρόοδο πάνω στις συγκλίσεις που εμείς πετύχαμε με τον Ταλάτ. Δεν έχουμε τίποτε καινούριο. Αλλά, δυστυχώς, ο φίλος μου ο Ακιντζί στρεψοδικεί πάνω στην τελευταία και την πιο σημαντική σύγκλιση των τεσσάρων ελευθεριών.
Αν ο κ. Ακιντζί επιμείνει σε αυτό, θα είναι μεγάλο λάθος του, διότι δεν θα έχουμε λύση.

Λύση με υδρογονάνθρακες
Εσείς διακρίνετε δείγματα αλλαγής στην τουρκική πολιτική σε ό,τι αφορά το Κυπριακό;
Κακώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καθυστέρησε τη συνέχιση της προσπάθειας εξεύρεσης μεγαλύτερων αποθεμάτων υδρογονανθράκων. Θεωρώ ότι αν η Κυπριακή Δημοκρατία, όντως, εξεύρει μεγαλύτερες δεξαμενές υδρογονανθράκων, η Τουρκία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να δεχθεί και λύση στο Κυπριακό, διότι, όπως είπε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κι εγώ δεν τάσσομαι εναντίον, θα μπορούσε με τη λύση του Κυπριακού, βέβαια είναι προϋπόθεση αυτό, να περάσει αγωγός μέσω της Τουρκίας για να πάει στην Ε.Ε.

Να εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλον
Θεωρείτε ότι ακόμη και μετά τη λύση μπορούμε να εμπιστευτούμε την Τουρκία και τον κ. Ερντογάν;
Τα πράγματα είναι αμοιβαία. Εγώ θα υποβάλω το ερώτημα: Οι Τ/κ θα πρέπει να μας εμπιστευτούν; Διότι είναι παθόντες οι Τ/κ και από εμάς. Κατά συνέπειαν, αν δεν το πάρουμε χαμπάρι ότι θα πρέπει να εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλο, θα συνεχίσουμε να έχουμε μια δαμόκλειο σπάθη πάνω από το σβέρκο μας, που είναι η διχοτόμηση.
Στην αρχική σας τοποθέτηση εκφράσατε αμφιβολίες έναντι των προθέσεων της Τουρκίας για το Κυπριακό.

Είμαι συγκρατημένος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου και θα είμαι συγκρατημένος, γι' αυτό χαμογέλασα λίγο -όχι ειρωνικά, αλλά με αμφισβήτηση- με τις ειδήσεις που διοχέτευσε και η δική μας πλευρά ότι μάλλον δεν θα έχουμε βουλευτικές εκλογές, γιατί ώς τον Μάρτη θα λυθεί το Κυπριακό.

Ώρα να αποκατασταθεί η ισότητα
Πώς σχολιάζετε τη δήλωση Ακιντζί ότι η εκ περιτροπής προεδρία είναι εκ των ων ουκ άνευ για την τ/κ κοινότητα και στοιχείο πολιτικής ισότητας;
Έχει δίκαιο. Αφού συμφωνήθηκε μεταξύ μας η εκ περιτροπής προεδρία, κάτω από δύο προϋποθέσεις βέβαια. Τις προϋποθέσεις της διασταυρούμενης και σταθμισμένης ψήφου. Διαφορετικά, είπαμε ότι εμείς επιστρέφουμε στον Ε/κ Πρόεδρο και τον Τ/κ Αντιπρόεδρο.

Δεν θεωρείτε αντιδημοκρατικό στοιχείο να είναι δεδομένο ότι ένας εκπρόσωπος της τ/κ κοινότητας που αποτελεί το 18% του συνόλου του λαού να κυβερνά τον τόπο;
Μια από τις αλήθειες που θα πω είναι ότι εδώ και 50 χρόνια η ε/κ πλευρά ή κάποιοι ηγέτες ή κάποιες δυνάμεις της ε/κ πλευράς αντιμετώπισαν τους Τ/κ ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Κακά τα ψέματα, και είναι ώρα να αποκατασταθεί η ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Όμως, υπάρχει και η θέση ότι οι Τ/κ από τη μια απολαμβάνουν τα οφέλη που προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία και υπό την ιδιότητά της ως κράτους-μέλους της Ε.Ε. και από την άλλη αξιοποιούν την ασφάλεια που προσφέρουν τα κατοχικά στρατεύματα.
Αυτά είναι μακριά από την πραγματικότητα. Οι Τ/κ, οι πραγματικοί Κύπριοι, νιώθουν υπόδουλοι και τα τουρκικά στρατεύματα δεν τα θέλουν, όπως δεν θέλουν τον σφικτό εναγκαλισμό με την Τουρκία.

Πώς σχολιάζετε την εμμονή του κ. Ακιντζί στις εγγυημένες πλειοψηφίες σε πληθυσμό και περιουσίες;
Εγώ έχω διαμηνύσει στον Μουσταφά Ακιντζί ότι, αν επιμείνει στις εγγυημένες πλειοψηφίες πληθυσμού και γης, δεν θα υπάρξει λύση.

Στηρίζουμε χωρίς λευκή επιταγή
Σε παλαιότερη συνέντευξή σας είπατε ότι αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καταλήξει σε ένα σχέδιο που υπό τις συνθήκες θα οδηγεί σε μια βιώσιμη λύση, θα τον στηρίξετε. Μπορεί να δούμε Χριστόφια-Αναστασιάδη δίπλα - δίπλα σε αυτήν την προσπάθεια;
Εμείς θα μπορούσαμε να ασκήσουμε μια πολιτική εκδίκησης κατά του Αναστασιάδη, γιατί μας έψησε το ψάρι στα χείλη (.). Ο Άντρος Κυπριανού το έκανε ξεκάθαρο, ότι εμείς θα στηρίξουμε ό,τι θεωρούμε ότι είναι προς το συμφέρον της Κύπρου. Δεν δίνουμε στον Αναστασιάδη λευκή επιταγή. Και αυτό θα ισχύει μέχρι το τέλος.

Καλό να γίνονται συναντήσεις
Ακολουθεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός και έχει «κλειδώσει» μια συνάντηση μεταξύ του Γ.Γ. ΟΗΕ, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Ακιντζί. Ο κ. Ακιντζί σήμερα (χθες) είπε ότι είναι η πρώτη φορά που η «ΤΔΒΚ» θα εκπροσωπηθεί στο Νταβός σε επίπεδο ηγέτη.
Εάν είπε η ΤΔΒΚ, εγώ το απορρίπτω ασυζητητί. Κατά την άποψή μου, αν τηρούνται ορισμένες αρχές, δεν έχω καμιάν αντίρρηση να γίνονται συναντήσεις.
Υπήρξαν επικρίσεις από κόμματα ότι αυτή η συνάντηση θα αναβαθμίσει τον κ. Ακιντζί και θα υποβαθμίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ξέρεις παροιμίες; Όποιος δεν θέλει να πάει στον μύλο, δέκα μέρες κοσιηνίζει.

Ισχυρό ψηφοδέλτιο
Περνάμε στο μέτωπο των βουλευτικών εκλογών. Θεωρείτε ότι το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ είναι τόσο ισχυρό, ώστε το κόμμα να πετύχει τους στόχους του;
Θεωρώ ότι, ναι, είναι ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο. Πιστεύω ότι αν οι υποψήφιοι βουλευτές και η ηγεσία του κόμματος κατορθώσουν να αναστρέψουν τη στρεβλωμένη αντίληψη που δημιουργήθηκε στον κυπριακό λαό για την πενταετή διακυβέρνησή μας, τότε θα πάμε καλά. Θεωρώ ότι υπάρχει σπουδαία δουλειά να γίνει μέσα στα σπίτια.

Δεν ήταν συνεπής στις αρχές του κόμματος ο Κατσουρίδης
Είπατε ότι θεωρείτε το ψηφοδέλτιο του κόμματος ισχυρό. Παρόλα αυτά ο βουλευτής που ερχόταν πρώτος παγκύπρια σε σταυρούς, ο κ. Νίκος Κατσουρίδης, απουσιάζει από το ψηφοδέλτιο. Θεωρείτε ότι αυτό είναι ένα πλήγμα για την προσπάθεια του κόμματος σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές;
Καθόλου. Όποιος παραβιάζει τις αρχές του κόμματος, ακόμη και μεγαθήρια όπως τον Ανδρέα Ζιαρτίδη, τον Ανδρέα Φάντη, όλην εκείνη την ομάδα των ηγετικών στελεχών του κόμματος, είπα έτσι λίγο βαρύγδουπα ότι το κόμμα είναι ένας οδοστρωτήρας που περνά πάνω από όλους μας. Και ο Χριστόφιας εάν στρεφόταν κατά του κόμματος, θα πάθαινε το ίδιο. Κατά συνέπειαν, εάν ο Νίκος ήθελε να συνεχίσει τη δραστηριότητά του, θα έπρεπε να είναι συνεπής στις αρχές του κόμματος και να είναι την ίδια ώρα και παράδειγμα προς μίμηση για τους νεότερους. Το κόμμα βλέποντας την όλη πολιτεία του Νίκου και τη συμπεριφορά του -και δεν ήμουν παρών- αποφάσισε ότι δεν έχει θέση ούτε στο κόμμα ούτε στο ψηφοδέλτιο και τον απέβαλε από το κόμμα - όχι διά παντός.

Ποιες ήταν οι αρχές του κόμματος που παραβίασε;
Νομίζω ότι τα πράγματα μιλούν από μόνα τους. Το ότι καταδέχτηκε να είναι υπαίτιος να φυλακιστεί ένας εντελώς αθώος σύντροφος και το γνωρίζει πολύ καλά, ε, αυτό λέει πολλά. Παραβίασε κι άλλες αρχές, αλλά δεν θέλω τώρα να θεωρηθεί ότι τα βάζω με τον Νίκο Κατσουρίδη.

Λεβεντόπαιδο ο Χρίστος Χριστόφιας
Είθισται στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ να βρίσκονται οι επικεφαλής της ΠΕΟ και της ΕΔΟΝ. Ο Γ.Γ. της ΕΔΟΝ είναι ο γιος σας, ο κ. Χρίστος Χριστόφιας. Επικριτές σας λένε ότι επέλεξε να μην είναι υποψήφιος, για να μην κουβαλάει τη ρετσινιά της διακυβέρνησης του πατέρα του.
Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι ο γιος μου ο Χρίστος θεωρεί τη δική μας διακυβέρνηση και τιμή δική του και όλα αυτά τα απορριπτέα -ήταν να πω μασκαραλλίκκια- πρέπει να μείνουν στην άκρη.

Ο Χρίστος -να μου επιτρέψεις να πω, αλλά μιλώ για τον γιο μου- σεμνύνομαι να πω ότι είναι ένα λεβεντόπαιδο.
Κατά συνέπειαν είναι η σεμνότητα του Χρίστου που επικράτησε και όχι οι ανοησίες που λέγονται περί του πατέρα του.
Και εγώ θέλω να πω ότι νιώθω υπερήφανος για την προσφορά μου και στο κόμμα και στον τόπο. Και θα κριθεί ο καθένας στο τέλος. Είπα κάποτε ότι θα μας δικαιώσει η Ιστορία. Άρχισε να μας δικαιώνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα