Οι Επτά Ήρωες «Φαέθων» 1964

Μ Ν Η Μ Η ΙΕΡΗ: Απ’ τα Κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά. Των πρώτων θυσιασθέντων Ελλήνων, Ελλαδιτών και Κυπρίων, του Πολεμικού Ναυτικού της νεοσύστατης, πριν από 52 χρόνια, Εθνικής Φρουράς. Στις επικές μάχες Μανσούρας -Τηλλυρίας του Αυγούστου 1964. Χθες βράδυ εν Αθήναις, στην εκεί κυπριακή πρεσβεία, τελετή Μνήμης και Τιμής για τους επτά ηρωικούς νεκρούς της ακταιωρού «Φαέθων» της Ε.Φ., που με χαλασμένο κινητήρα αδυνατούσε να διαφύγει όπως η ακταιωρός «Αρίων», βομβαρδίστηκε από την τουρκική πολεμική αεροπορία και βυθίστηκε στον κόλπο του Ξερού, το Σάββατο, 8 Αυγούστου 1964.

Τ Ω Ν

ΗΡΩΙΚΩΝ νεκρών τα ονόματα χαραγμένα στα ελληνικά μάρμαρα των 60 συνολικά ηρώων του έπους της Τηλλυρίας, στο Μνημείο τους έξω από την εκκλησία του Παχυάμμου, όπου την πρώτη Κυριακή κάθε Αυγούστου η Κύπρος τιμά την μνήμη τους:
1. Σημαιοφόρος Παναγιώτης Χρυσούλλης εξ Αθηνών.
2. Υποκελευστής Σπυρίδων Αγάθος εκ Σαλαμίνος.
3. Υποκελευστής Νικόλαος Πανάγος εκ Πειραιώς.
4. Ναύτης Παναγιώτης Θεοδωράτος εκ Κεφαλληνίας.
5. Ναύτης Νικόλαος Νιάφας εκ Λαμίας.
6. Ναύτης Νικόλαος Καπαλούκας εκ Σκοπέλου.
7. Εθελοντής Άντης Φιλήτας εκ Μόρφου.

Μ Α Ζ Ι ΜΕ τα ονόματα των (α) Πέντε ηρωικών νεκρών του 206 Τάγματος Πεζικού, (β) Δέκα του 216 Τ.Π., (γ) Τριών της 31 Μοίρας Καταδρομών, (δ) Δύο της 21 Επιλαρχίας Αρμάτων, (ε) Επτά του 83 Λόχου Εθνοφρουράς, (ζ) Οκτώ του 85 Λόχου, (η) Πέντε της Νοσοκομειακής Μονάδας του 8ου Τακτικού Συγκροτήματος, (θ) Δύο του Λόχου Παχυάμμου, (ι) Τεσσάρων του Λόχου Κάτω Πύργου και (κ) Επτά ιδιωτών.

Σ Τ Ι Σ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ της Ε.Φ. μ’ επικεφαλής παρόντα τον Αρχηγό της ΑΣΔΑΚ (Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως Αμύνης Κύπρου) στρατηγό Γεώργιο Γρίβα - Διγενή για την απόκρουση της πρώτης απόπειρας της Τουρκίας να εισβάλει στην Κύπρο, 8.8.1964. Όταν, τότε, οι ηρωικοί πολεμιστές της Ε.Φ., που είχαν καταταγεί τον Ιούνιο του 1964, δεν είχαν καν συμπληρώσει την βασική εκπαίδευση νεοσυλλέκτων και κλήθηκαν ν’ αποκρούσουν την τουρκική επίθεση και τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Χ Α Ρ Α Κ Τ Η Ρ Ι Σ Τ Ι Κ Ο Ι ήσαν οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι στην εφημερίδα «Χαραυγή» του ΑΚΕΛ, την Κυριακή. 9 Αυγ. 1964: «ΜΑΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΑΝ οι γκάνγκστερς της Άγκυρας με αμερικανικά αεροπλάνα. Επί τρεις ώρες 30 αεροπλάνα σφυροκοπούσαν με ροκέττες τον άμαχο πληθυσμό μεταξύ Ξερού και Π. Χρυσοχούς. Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες πληγωμένοι. Ανάμεσά τους παιδιά, γυναίκες και γέροντες. Τα αντιαεροπορικά μας κατέρριψαν ένα τουρκικό. Συνελήφθη ο πιλότος. Το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ διακηρύττει: ΕΝΩΣΗ ΝΑΙ - ΝΑΤΟ ΟΧΙ!» («Χ», 9.8.1964).
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Πόσο χρήσιμο θα ήταν, άραγε, για τους πολίτες, ένα τεκμηριωμένο έγγραφο από τα Πολιτικά Γραφεία και τις Κεντρικές Επιτροπές των κομμάτων, που να εξηγεί γιατί, αφού τα εν λόγω κόμματα «διαχρονικά» αποδέχθηκαν την τουρκική απαίτηση για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, δεν κατάφεραν να «λύσουν» το Κυπριακό, παρά μόνο να εδραιώσουν και να διαιωνίσουν την κατοχική διχοτόμηση και το καθεστώς της;
Λάζ. Α. Μαύρος

Keywords
Τυχαία Θέματα