ΣΠΕκουλα Αγίας Φύλας…

Η μεγαλύτερη προσαγωγή υπόπτων στην ιστορία
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού θα αποφασίσει σήμερα, στις 10 το πρωί, αν θα θέσει ή όχι υπό κράτηση τους 16 συλληφθέντες, οι οποίοι εκπροσωπούνται από 12 δικηγόρους και φρουρούνται από δεκάδες αστυνομικούς. Ποια τα ονόματα και ο ρόλος των υπόπτων στη μεγάλη απάτη

Στις δέκα το πρωί το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού αναμένεται να αποφασίσει κατά πόσον θα θέσει ή όχι υπό κράτηση τα 16 πρόσωπα που συνέλαβαν τη Δευτέρα μέλη του ΤΑΕ

Λεμεσού για το πολύκροτο σκάνδαλο στην πρώην ΣΠΕ Αγίας Φύλας. Χθες, ύστερα από μαραθώνια διαδικασία, που διήρκεσε εννέα ώρες, το δικαστήριο διέκοψε τη διαδικασία προσωποκράτησης των υπόπτων και επεφύλαξε την απόφασή του στο αίτημα της Αστυνομίας για σήμερα. Η Αστυνομία αιτήθηκε την κράτηση των 16 για περίοδο οκτώ ημερών, με τους συνηγόρους υπεράσπισης να φέρουν ένσταση. Το δικαστήριο διέταξε να παραμείνουν υπό κράτηση οι ύποπτοι, μέχρι να εκδοθεί η σημερινή απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται ίσως για τη μαζικότερη προσαγωγή υπόπτων στην ιστορία της κυπριακής Αστυνομίας. Επιστρατεύτηκαν δεκάδες περιπολικά απ' όλη την Κύπρο, ενώ την εκπροσώπηση των 16 υπόπτων ανέλαβαν δώδεκα δικηγόροι. Όλοι χρειάστηκε ν' αντεξετάσουν τον ανακριτή της Αστυνομίας, ο οποίος νωρίτερα διάβαζε για μια και πλέον ώρα την πολυσέλιδη μαρτυρία του, επεξηγώντας τον ρόλο του καθενός υπόπτου στο σκάνδαλο.

Ποιοι είναι οι ύποπτοι
Το αίτημα κράτησης της Αστυνομίας αφορά τους Γιώργο Έλληνα, 55 ετών, επιχειρηματία ακινήτων, Γιώργο Λόη, επιχειρηματία, Κώστα Παύλου, 55 ετών, πρώην γραμματέα της ΣΠΕ Αγίας Φύλας, Γιώργο Αριστοτέλους, 43 ετών, πρώην επικεφαλής του Τμήματος Χορήγησης Δανείων της ΣΠΕ Αγίας Φύλας και νυν υπάλληλο του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού (ΣΤΛ), Ιωάννη Δημητρίου, 40 ετών, βοηθό τμηματάρχη Χορήγησης Δανείων ΣΠΕ Αγίας Φύλας και υπάλληλο ΣΤΛ, Χριστιάνα Περικλέους, 35 ετών, πρώην υπάλληλο ΣΠΕ και νυν υπάλληλο ΣΤΛ και Άντρη Παναγή, 34 ετών, επίσης πρώην υπάλληλο ΣΠΕ και σήμερα υπάλληλο ΣΤΛ, και τρία πρώην μέλη της Επιτροπής της ΣΠΕ, Παναγιώτη Κορνηλίου, 66 ετών, Μιχαλάκη Ξενοφώντος, 67 ετών, και Χριστάκη Καλλινίκου, 61 ετών.

Επίσης συνελήφθησαν τρεις εκτιμητές ακινήτων, οι Γιώργος Μαυρέας, 55 ετών, Ανδρέας Μακρή, 46 ετών, και Ανδρέας Μουζουρίδης, 43 ετών, καθώς και ο Ανδρέας Γεωργίου, 53 ετών. Οι ανακριτές πέρασαν χειροπέδες και στους Μάρκο και Ανδρέα Παύλου, γιους του Κώστα Παύλου, πρώην γραμματέα της ΣΠΕ Αγίας Φύλας. Μεταξύ των υπόπτων περιλαμβάνονται και κάποια από τα έξι πρόσωπα που ήδη δικάζονται ενώπιον του Κακουργιοδικείου για την πρώτη υπόθεση της πρώην ΣΠΕ Αγίας Φύλας, που επίσης αφορά την εξασφάλιση δανείων, χωρίς τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις. Η Αστυνομία καταζητούσε μέχρι αργά χθες με εντάλματα σύλληψης άλλα τρία πρόσωπα, έναν επιχειρηματία, έναν εκτιμητή ακινήτων και μια γυναίκα συγγενή συλληφθέντος.

Πώς έκαναν την κομπίνα
Οι 16 συλληφθέντες φέρονται να εμπλέκονται σε έντεκα υποθέσεις χορήγησης δανείων που εξασφαλίστηκαν μεταξύ 2007-2009, για το συνολικό ποσό των 11.961.000 ευρώ, και τα οποία θεωρήθηκαν ως μη εξυπηρετούμενα, αφού δεν πληρώθηκε ποτέ ούτε μια δόση. Συγκεκριμένα, από τις έρευνες διαπιστώθηκε πως, όπως και στην πρώτη υπόθεση που εκκρεμεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου, υπάλληλοι και μέλη της Επιτροπείας της πρώην ΣΠΕ Αγίας Φύλας φέρονται να ενεργούσαν για λογαριασμό των δύο ύποπτων επιχειρηματιών, ώστε να εγκρίνονται δάνεια με πλαστές εξασφαλίσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις γίνονταν υπερεκτιμήσεις ακινήτων από αδειούχους εκτιμητές για εξασφάλιση μεγαλύτερου δανεισμού απ' ό,τι η πραγματική αξία της υποθήκης.

Σε μια περίπτωση έγινε εκτίμηση ακινήτου από δύο εκτιμητές για το ποσόν του 1,1 εκατομμυρίου ευρώ περίπου, ενώ η πραγματική του αξία, όπως φάνηκε από την εκτίμηση του Κτηματολογίου, ήταν 307.000 ευρώ, ενώ σε άλλη περίπτωση εκτιμήθηκε ακίνητο για 1,55 εκατομ. ευρώ με την πραγματική του αξία, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, να φτάνει μόλις τις 297.000 ευρώ.

Σε άλλες περιπτώσεις, προσεγγίζονταν πρόσωπα με οικονομικά/ψυχολογικά προβλήματα και λήπτες δημοσίου βοηθήματος κι έναντι χρηματικής αμοιβής ή ακόμη και προσφοράς υπηρεσιών σε καμπαρέ, υπέγραφαν ως εγγυητές σε δάνεια, ενώ στην πραγματικότητα μετατρέπονταν εν αγνοία τους σε πρωτοφειλέτες.

Τα χρήματα των δανείων κατέληγαν σε λογαριασμούς των επιχειρηματιών και των εταιρειών τους, ενώ στα στελέχη της ΣΠΕ, που μεσολαβούσαν για την εξασφάλιση των δανείων, φέρεται να δίνονταν χρηματικές αμοιβές και δώρα.

Στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας βρίσκονται 71 τραπεζικοί λογαριασμοί, με κάποιους από αυτούς να παρουσιάζουν αδικαιολόγητα μεγάλο αριθμό χρηματικών καταθέσεων, όπως ανέφερε ο αστυνομικός ανακριτής.

Θα ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς
Οι ύποπτοι ανακρίθηκαν και δίνουν κάποιους ισχυρισμούς που διερευνώνται, ενώ εκκρεμούν τρία εντάλματα σύλληψης και αποκάλυψη τραπεζικών δεδομένων των υπόπτων. Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 116 καταθέσεις και έγιναν 10 έρευνες, ενώ απομένουν να ληφθούν 55 καταθέσεις και να γίνουν άλλες τέσσερεις έρευνες.
Όπως εξάλλου δήλωσε ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού, Ιωάννης Σωτηριάδης, η υπόθεση της πρώην ΣΠΕ Αγίας Φύλας φαίνεται να παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς συνεχίζεται με πάσα σοβαρότητα η διερεύνηση της, με τη βοήθεια και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Σημείωσε, δε, ότι η Αστυνομία είναι αποφασισμένη για την πλήρη διαλεύκανσή της, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν στην πορεία στοιχεία για νέες υποθέσεις δανείων, με εμπλοκή και άλλων υπόπτων προσώπων.

Keywords
Αναζητήσεις
ονοματα υποπτων σπε αγ φυλας
Τυχαία Θέματα