Τελειώνει η Κ.Δ. με τα δημοψηφίσματα

Ποτέ δεν έγινε σωστή διάγνωση των τουρκικών προθέσεων, τονίζει ο Β. Λυσσαρίδης
Ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ μίλησε για το κυπριακό πρόβλημα, τονίζοντας ότι η λύση θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Το τέλος του Προέδρου Αναστασιάδη αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας θα σημάνουν δύο νέα δημοψηφίσματα για το Κυπριακό, τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Μεσημέρι

και κάτι» στην τηλεόραση του «Σίγμα» ο Βάσος Λυσσαρίδης. Ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχει μια στροφή της Κυβέρνησης προς το καλύτερο, ανάλογη εκείνης που υπήρξε στην περίπτωση του Σχεδίου Ανάν, εξέφρασε τις ανησυχίες του για το μέλλον της Δημοκρατίας και την έκβαση του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στον ρόλο που έπαιξε ο Κωστής Χατζηκωστής, αλλά και συνολικά το συγκρότημα ΔΙΑΣ, όσον αφορά το εθνικό ζήτημα, ο κ. Λυσσαρίδης αναγνώρισε ότι υπήρξε σύμπνοια απόψεων, καθώς υπήρξε σύγκλιση στο ότι το Κυπριακό είναι ένα θέμα εισβολής, κατοχής, καθώς και ότι στόχος της Τουρκίας είναι ο πλήρης έλεγχος των κυπριακών εξελίξεων.

Λάθος διάγνωση
Αναφερόμενος στους έξι προηγούμενους Προέδρους της Δημοκρατίας, με αφορμή το βιβλίο του Κωστή Χατζηκωστή «Έξι Προεδρικά Πορτραίτα», ο κ. Λυσσαρίδης υπογράμμισε ότι ποτέ δεν έγινε σωστή διάγνωση των τουρκικών προθέσεων καθώς και αξιοποίηση των εμπλεκόμενων συμφερόντων. «Η Τουρκία θέλει μια προσωρινή λύση ενός πολυκηδεμονευόμενου, μεταποικοκρατικού μορφώματος, δημογραφική αλλαγή και αλεξανδρεττοποίηση. Η προσπάθεια είναι να καταφέρει να έχει τουρκική πλειοψηφία στην Κύπρο, έτσι ώστε να μπορέσει να μετατραπεί σε προστάτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του κυπριακού λαού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τον Μακάριο
Αναφερόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ο κ. Λυσσαρίδης επισήμανε ότι προς τιμήν του παραδέχτηκε το λάθος του, λέγοντας το mea culpa. «Ήταν ο εισηγητής του διακοινοτικού διαλόγου, με τον οποίο τότε διαφώνησα. Δεν πρόκειται για μια διακοινοτική διαμάχη. Αντίπαλη πλευρά είναι η Τουρκία κι επομένως το Κυπριακό θα πρέπει να είναι ένα διεθνές πρόβλημα, που θα λυθεί σε μια διεθνή διάσκεψη με την ορθή σύνθεση και την ορθή ημερήσια διάταξη». Όπως πρόσθεσε, η τελευταία ομιλία του Μακαρίου έδωσε το στίγμα, καθώς είπε ότι ο διακοινοτικός διάλογος χρησιμεύει ως άλλοθι για την Τουρκία και, εάν συνεχιστεί επί μακρόν, το Κυπριακό θα εξελιχθεί σε μιαν απλή ενδοκοινοτική διαμάχη.

«Όχι» στην πενταμερή
Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα συμβούλευε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το θέμα του Κυπριακού, ο κ. Λυσσαρίδης τάχθηκε υπέρ μιας νέας πολιτικής, η οποία «όχι φραστικά, αλλά ουσιαστικά θα φέρει την Τουρκία στο εδώλιο του κατηγορουμένου». Διερωτήθηκε, δε, «πώς είναι δυνατόν να αναμένουμε τώρα ότι με διακοινοτικό διάλογο είναι δυνατόν να λυθεί το Κυπριακό» και εξέφρασε την άποψη ότι ενδεχομένως να λυθούν ορισμένες εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού και όχι το πρόβλημα στο σύνολό του, ενώ συμβούλευσε ανοιχτά τον ΠτΔ να μην εμπλακεί σε μια πενταμερή διάσκεψη, καθώς έτσι θα έρθει η αναβάθμιση της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε ισότιμο κράτος. «Αν η τουρκοκυπριακή κοινότητα παραστεί ισότιμα σε μια διεθνή διάσκεψη, η αναγνώριση θα έχει ήδη επισημοποιηθεί».

«Όχι» στη Δ.Δ.Ο.
Εν συνεχεία, διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να βρεθεί μια λύση συμβατή με το διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο στο πλαίσιο μιας Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως την αντιλαμβάνονται τόσο η Τουρκία, όσο διεθνείς φορείς και κράτη. «Τι σημαίνει χωριστές πλειοψηφίες πολιτών και περιουσίας; Τι σημαίνει ότι κάποιος δεν θα έχει τα ανθρώπινά του δικαιώματα εκεί που κατοικεί; Τι σημαίνει ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα πρέπει να παραμείνει στα συνιστώντα κράτη; Τι σημαίνει ότι η κυριαρχία πηγάζει χωριστά από τα συνιστώντα κρατίδια; Έστω κι αν δεν το ομολογούμε, πάμε για διάλυση του κυπριακού κράτους και τη δημιουργία ενός νέου συνομοσπονδιακού, πολυκηδευομενόμενου, μεταποικιοκρατικού», τόνισε με έμφαση.

Κίνδυνος για την Κυπριακή Δημοκρατία
«Αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οδηγήσει το ζήτημα σε νέα δημοψηφίσματα, θα σημάνει το τέλος του, αλλά και το τέλος της Κύπρου. Αν θα το πράξει πάνω στη βάση των προδιαγραφών οι οποίες υπάρχουν σήμερα, τι είδους λύση θα έχουμε; Σήμερα, βέβαια, βλέπω μια προσπάθεια στροφής προς το καλύτερο», επισήμανε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Όπως διευκρίνισε, η κατάλληλη λύση θα ήταν μια λύση εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Αυτό είναι ασφαλώς εφικτό, αλλά όχι άμεσα. Αντίθετα, τώρα δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες με τα εμπλεκόμενα συμφέροντα. Τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο σε σχέση με το Κυπριακό». Τέλος, κατέληξε λέγοντας «η δική μου έγνοια, παρόλο το ότι έχω μια διαφορετική γραμμή, είναι να υπάρξει ενότητα, τουλάχιστον πάνω σε βασικές προϋποθέσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα