Υπ. Εργασίας: Έντονο το δημογραφικό πρόβλημα

Η Κύπρος, ως μια χώρα που αντιμετωπίζει έντονα το δημογραφικό πρόβλημα; καλείται να αναβαθμίσει το σύστημα κοινωνικής προστασίας καθιστώντας πιο αποτελεσματικές τις πολιτικές κοινωνικής φροντίδας και στήριξης της οικογένειας, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου σε ημερίδα για «Το δημογραφικό πρόβλημα στην Κύπρο», αναφερόμενη στην πιο ενεργό δημογραφική πολιτική που προγραμματίζει το Υπουργείο.

Σύμφωνα με τους διαθέσιμους δημογραφικούς δείκτες, στην Κύπρο

παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες μια σταδιακή αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων και μια παράλληλη μείωση του ποσοστού των γεννήσεων, είπε η Υπουργός, προσθέτοντας πως από το 1995, το συνολικό ποσοστό γονιμότητας έχει πτωτική πορεία και είναι πιο χαμηλό από το 2,10 ποσοστό που χρειάζεται για να εξασφαλιστεί η αναπλήρωση του πληθυσμού.

«Οι αυξημένες ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας είναι από τα βασικότερα αίτια του προβλήματος. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα νέα δεδομένα ως προς την συμμετοχή των γυναικών στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι. Οι αυξημένες ανάγκες των παιδιών, η αύξηση της μέσης ηλικίας σύναψης γάμου, οι αλλαγές στις αντιλήψεις αναφορικά με το θέμα του γάμου και της συμβίωσης, η αύξηση των διαζυγίων και το υψηλό κόστος ζωής είναι μερικοί από τους λόγους που επιδρούν στα δημογραφικά δεδομένα», σημείωσε η κ. Αιμιλιανίδου.

Σύμφωνα με την Υπουργό, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει αναπτύξει ένα δίκτυο υπηρεσιών/προγραμμάτων και επιδομάτων στο πλαίσιο της οικογενειακής πολιτικής.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σύσταση του Εθνικού Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και σημείωσε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η έγκριση του Σχεδίου Δράσης 2019-2020.

Το Υπουργείο προγραμματίζει, σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου, μια πιο ενεργό δημογραφική πολιτική με στοχευμένα κίνητρα για την απόκτηση δεύτερου παιδιού και την περαιτέρω ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών καθώς και σειράς πολιτικών που στοχεύσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υπογεννητικότητας. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται σε Σχέδιο Δράσης Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής 2019-2020 το οποίο περιλαμβάνει σειρά δράσεων με στόχο την στήριξη της οικογένειας και την αύξηση των γεννήσεων. Όπως ανέφερε, προωθείται η δημιουργία Δικτύου Στήριξης της Οικογένειας, αποσκοπώντας στην πολύπλευρη παροχή επιστημονικής και κοινωνικής συνδρομής στις οικογένειες, ενώ ένας από τους σημαντικούς στόχους που έχει τεθεί είναι η επιχορήγηση των υπηρεσιών φροντίδας παιδιών προσχολικής ηλικίας και της λειτουργίας βρεφοκομικών και παιδοκομικών σταθμών για τον σκοπό αυτό.

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο Σχέδιο Δράσης Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής 2019-2020 έχουν συζητηθεί με όλους τους Κοινωνικούς Εταίρους στο πλαίσιο του Εθνικού Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και το Σχέδιο Δράσης θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και υλοποίηση των μέτρων και πολιτικών του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα