Ο ΚΕ δέχθηκε ξένους διπλωμάτες και εμπορικούς ακόλουθους

Στο Κυπριακό, την κυπριακή οικονομία και τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Κύπρος, καθώς και στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε σήμερα, μεταξύ άλλων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου σε συνάντησή του με ξένους διπλωμάτες και εμπορικούς ακόλουθους Πρεσβειών με έδρα την Αθήνα και με διαπίστευση στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Καλωσορίζοντας τους διπλωμάτες και εμπορικούς ακόλουθους ξένων Πρεσβειών – οι οποίοι

επισκέπτονται την Κύπρο μετά από πρωτοβουλία του Εμπορικού Τμήματος της Πρεσβείας της Δημοκρατίας στην Αθήνα, με στόχο την προώθηση των κυπριακών προϊόντων, υπηρεσιών και επενδύσεων - στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος προέβη σε εκτενή ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ αναφέρθηκε και στις τριμερείς συνεργασίες που αναπτύσσει η Κύπρος με γειτονικά κράτη και κράτη μέλη της ΕΕ.

Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και τις συνεχείς αναβαθμίσεις της από διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης, και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο, σημειώνοντας παράλληλα τους αυξανόμενους ρυθμούς ανάπτυξης.

«Κατά τον τελευταίο χρόνο έχουμε φτάσει και πάλι στην επενδυτική βαθμίδα», είπε ο Εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι ένας τομέας που ισχυροποιεί την κυπριακή οικονομία είναι και ο τουρισμός, όπου οι αριθμοί επισκεπτών παρουσιάζουν σημαντική αύξηση όπως, επίσης, και ο τομέας της παροχής υπηρεσιών.

Αναφέρθηκε, επίσης, στους πολύ σημαντικούς τομείς της ναυτιλίας, των επενδύσεων και της Ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Προδρόμου έκανε εκτενή ανασκόπηση του προβλήματος και στον παράνομο εποικισμό των κατεχομένων εδαφών από πλευράς της Τουρκίας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης για επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος, καθώς και στην παρούσα πρωτοβουλία του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, μέσω της Ειδικής Απεσταλμένης του κας Τζέιν Χολ Λουτ με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να επαναρχίσει από εκεί όπου είχε διακοπεί στο Κραν Μοντανά με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στη βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μακριά από τις όποιες εξαρτήσεις, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα και χωρίς στρατούς κατοχής.

Πρόσθεσε ότι παρά τις προσπάθειες της πλευράς μας δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη μιας λύσης μέχρι τώρα λόγω της εμμονής της Τουρκίας στη διατήρηση των εγγυήσεων και της παρουσίας τουρκικού στρατού στην Κύπρο.

Επεσήμανε ακόμη τη στήριξη της ΕΕ με τις εποικοδομητικές της θέσεις σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, καθώς και την παρουσία της στις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος και τη δημιουργία ενός κανονικού κράτους.

Αναφερόμενος στις ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι διανοίγονται νέοι ορίζοντες για την Κύπρο, ενώ υπογράμμισε τη σημασία των τριμερών συνεργασιών που ανέπτυξε η Κύπρος μέσω των οποίων προωθείται η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Πρόσθεσε ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου είναι ευθυγραμμισμένο με τις σχετικές πολιτικές της ΕΕ και βασίζεται στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους.

Στη συνέχεια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων, ανάμεσα στις οποίες και για την επικείμενη υπογραφή για τον αγωγό EastMed.

Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε ότι η δημιουργία τερματικού υγροποίησης καυσίμων θα εξαρτηθεί από τις ποσότητες που θα ανακαλυφθούν στην κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας ότι ανάλογα με τα αποτελέσματα θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις.

Σε ερώτηση για τον υποθαλάσσιο αγωγό (Eurasia Interconnector), ο Εκπρόσωπος είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για την Κύπρο, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε συζητήσεις με τους εταίρους της για το θέμα αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα