Υπ. Δικαιοσύνης: Εάν υπάρχουν τοπικά βασίλεια στην αστυνομία,θα τα γκρεμίσουμε

Στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» φιλοξενήθηκε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Έμιλυ Γιολίτη, η οποία μίλησε για τις προκλήσεις τους Υπουργείου κάτω από τις ιδιαιτέρες συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και ζήτημα της διαφθοράς στην Αστυνομία.  

Σε ερώτηση για τη χαλάρωση των πολιτών σε σχέση με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, απάντησε ότι «από την πρώτη στιγμή ακούμε τους επιστήμονες και αυτό έσωσε την Κύπρο και της επέτρεψε να έχει την επιδημιολογική εικόνα που βλέπουμε σήμερα και όχι αυτή

που είδαμε σε άλλες χώρες, οι οποίες δυστυχώς ξέφυγαν». Συμφώνησε ότι υπάρχει χαλάρωση αλλά όχι από πλευράς αστυνομίας, αφού οι Αρχές συνεχίζουν εντατικά τους ελέγχους και μάλιστα τώρα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας εντοπίζουν γεωγραφικά πού πρέπει να εντατικότερους ελέγχους. Πρόσθεσε ότι μια οποιαδήποτε επιστροφή στην ομαλότητα, όπως άνοιγε σιγά σιγά η Κύπρος, σίγουρα επέφερε και μια χαλάρωση, αλλά απαιτείται και συλλογική και ατομική υπευθυνότητα. Συμπλήρωσε όμως ότι δεν υπάρχει καμιά ανοχή.

Όσον αφορά στις διαμαρτυρίες που διοργανώνονται κατά των μέτρων και στο εάν πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία, ανέφερε ότι πάντα υπάρχουν ισορροπίες αλλά σταθμίζουμε όμως τα δικαιώματα των ανθρώπων να διαμαρτύρονται ειρηνικά με τα δικαιώματα των υπολοίπων πολιτών στην υγεία και στον να μην καταχρώνται τα δικά τους δικαιώματα, όπως και των αστυνομικών, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τους διαδηλωτές. Εξήγησε όμως ότι σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει ισορροπία σε αυτή την περίπτωση, αφού εδώ είναι σίγουρα υπέρ της δημόσιας υγείας. Τόνισε ότι έγινε προσπάθεια σε συνεργασία με την  Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να έχουμε κάποια πλάνα από διαδηλώσεις, από τα οποία θα ενημερώνεται η αστυνομία, ώστε σε μεταγενέστερο στάδιο να γίνει η εφαρμογή του νόμου, επειδή εκείνη την ώρα είναι πάρα πολύ δύσκολο για την αστυνομία και θα δυσχέραινε το έργο της.

  Ερωτηθείσα για το ζήτημα της αύξησης των ποινών απάντησε ότι θα είναι αποτρεπτική η αύξηση και λειτουργεί αποτρεπτικά, αλλά εξήγησε ότι οι ποινές δεν είναι αυτοσκοπός και δεν μπορούν να συνοδεύονται από μια γενικότερη παιδεία, οποία πρέπει να αρχίζει από παιδική ηλικία, από τα σχολεία, και να καλλιεργείται η οδική συνείδηση. Τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν ποινές, οι οποίες θα είναι κλιμακωτές, ώστε να δίνεται η ευκαιρία στους οδηγούς να συμμορφώνονται. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τις αλλαγές των ποινών θα υπάρξει μια αλλαγή στους δρόμους.

Για το κυκλοφοριακό ανέφερε ότι ως αστυνομία κάνουμε ότι μπορούμε», ενώ έφερε ως παράδειγμα τη δική της περίπτωση, όπου χρειάστηκε μιάμιση ώρα για να μεταβεί από τη Λεμεσό στο στούντιο στη Λευκωσία, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής και στη ρύθμιση της τροχαίας κυκλοφορίας αλλά εξήγησε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην υποδομή. Εντούτοις, έκανε αναφορά σε κάποιες δράσεις, τις οποίες συζητούμε, όπως τα κλιμακωτά ωράρια, τα  Carpooling κτλ.

Σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης εξήγησε ότι προχωρά και έχει δημιουργηθεί ομάδα εργασίας, έγινε η πρώτη συνάντηση και όλα κυλούν πολύ ομαλά με τα κόμματα και τους εμπλεκομένους να βρίσκονται μαζί σε αυτό. Αυτά τα νομοσχέδια, τα οποία γύρισαν πίσω στο Υπουργείο και άρχισε νέα πρωτοβουλία για μεταρρύθμιση από μόνα τους αφορούν μόνο διαρθρωτικέ αλλαγές, ενώ θα πρέπει να γίνουν διαδικαστικά όλα αυτά που πρέπει να γίνουν, ούτως ώστε να απεμπλακούν τα δικαστήρια.   

Για τους αποφυλακισθέντες, δήλωσε ότι «εάν αποφυλακισθούν, επιστρέψουν στην κοινωνία και υποτροπιάσουν, τότε ως κοινωνία δεν έχουμε καταφέρει τίποτα». Τόνισε ότι γίνεται μια προσπάθεια δημιουργίας ενδιάμεσων δομών (halfway houses), οι οποίες θα δώσουν ένα στήριγμα στους αποφυλακισθέντες ώστε να έχουν κάπου να μείνουν, να έχουν μια ψυχολογική στήριξη και να μπορέσουν να επανενταχτούν ομαλά στην κοινωνία.

Σε ερώτηση εάν την ικανοποιεί η εικόνα της αστυνομίας, η Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε ότι είναι υπερήφανη για την αστυνομία, η οποία έχει κόσμο που με κίνδυνο τη ζωή του πολλές φορές και με μεγάλο οικογενειακό κόστος και σε αντίξοες συνθήκες κάνει πολλά πράγματα για το κοινό καλό. Όσον αφορά στη διαφθορά, απάντησε ότι «έχουμε μηδενική ανοχή και είμαστε απόλυτοι. Και τώρα με τις επικείμενες προαγωγές θα εφαρμόσουμε θα εφαρμόσουμε ένα σύστημα μεταθέσεων, στο οποίο εάν υπάρχουν τοπικά βασίλεια, θα τα γκρεμίσουμε. Εμάς σκοπός μας είναι οριζόντια να εξυπηρετείται το συμφέρον του πολίτη και να μην ούτε διαφθορά αλλά να υπάρχει και διαφάνεια στις διαδικασίες και στον τρόπο που μετατίθενται οι αστυνομικοί από πόλη σε πόλη».

Διαβάστε επίσης: Θα καθοριστεί η συνδρομή ΝΥ αφού διασαφηνιστεί η φύση της Ad Hoc Επιτροπής

Keywords
Τυχαία Θέματα