Υγραέριο και μετατροπή αυτοκινήτου – Κόστος και οφέλη

Ολοένα και «ανθίζει» η συζήτηση για τη μετατροπή οχήματος σε υγραεριοκίνητο.

Η CityFreePress έκανε την έρευνα και παρουσιάζει τα οφέλη αλλά και το κόστος της μετατροπής για το αυτοκίνητο.

Η μετατροπή ενός οχήματος πρέπει να γίνεται από αδειοδοτημένο τεχνίτη οχημάτων στην ειδικότητα του τεχνίτη συστημάτων υγραεριοκίνησης. Ακολούθως, ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα πρέπει να προσκομίσει στα Ταμεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών τα ακόλουθα έγγραφα, ώστε να εκδοθεί νέο Πιστοποιητικό Εγγραφής που θα αναγράφει και το υγραέριο

ως καύσιμο του συγκεκριμένου οχήματος:

(1) Αντίγραφο Άδειας Τεχνίτη Οχημάτων με ειδικότητα Τεχνίτη Συστημάτων Υγραεριοκίνησης αναφορικά με το πρόσωπο που εγκατέστησε το σύστημα.
(2) Βεβαίωση της εγκατάστασης συστήματος υγραεριοκίνησης υπογραμμένη και σφραγισμένη από το ίδιο πρόσωπο που αναφέρεται στην Άδεια Τεχνίτη, και
(3) Πιστοποιητικό Εγγραφής Οχήματος.

Το κόστος μετατροπής ανέρχεται στα €1200-1400. Το κόστος εξαρτάται φυσικά και από τον κυβισμό του κάθε αυτοκινήτου.

Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, η τιμή της άδειας κυκλοφορίας οχήματος που έχει μετατραπεί και χρησιμοποιεί και υγραέριο ως καύσιμο κίνησης, είναι ίδια με την άδεια κυκλοφορίας που καταβαλλόταν πριν τη μετατροπή.

Σύμφωνα με το μητρώο αδειοδοτημένων τεχνιτών οχημάτων στην ειδικότητα του τεχνίτη συστημάτων υγραεριοκίνησης που τηρεί το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, έχουν αδειοδοτηθεί 259 Τεχνίτες.

Στα πλεονεκτήματα της χρήσης υγραερίου, πρώτο έρχεται φυσικά το χαμηλό κόστος, συγκριτικά με τη βενζίνη. Ως πλεονέκτημα επίσης θεωρούνται και οι μειωμένες εκπομπές καυσαερίων, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του κινητήρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα