Ξενόγλωσσα προγράμματα στα πανεπιστήμια

Με τη βούλα της Ολομέλειας της Βουλής
Προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, από τα τρία δημόσια ιδρύματα της Κύπρου

Τη δυνατότητα να παρέχουν προγράμματα σπουδών προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου σε άλλες γλώσσες, πλην των επίσημων γλωσσών της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα έχουν πλέον τα τρία δημόσια πανεπιστήμια, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου,

μετά τη νομοθεσία που ψήφισε χθες η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τα νομοσχέδια ψηφίστηκαν με 44 ψήφους υπέρ, 4 κατά (Συμμαχία Πολιτών και ΕΛΑΜ) και 3 αποχές (ΕΔΕΚ και βουλευτής ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης).

Συγκεκριμένα, τα δύο νομοσχέδια για Πανεπιστήμιο Κύπρου και ΤΕΠΑΚ (κατ' αντιστοιχία της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία του κάθε πανεπιστημίου) προνοούν ότι τα δύο πανεπιστήμια θα μπορούν να προσφέρουν πλέον προπτυχιακά προγράμματα σε άλλες γλώσσες, με την παράλληλη προσφορά τους σε μία από τις επίσημες γλώσσες, έπειτα από έγκριση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού.

Επίσης θα μπορούν να προσφέρουν προπτυχιακά προγράμματα σε άλλες γλώσσες, χωρίς την παράλληλη προσφορά τους σε μία από τις επίσημες γλώσσες μέσω κανονισμών, έπειτα από έγκρισή τους από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και μεταπτυχιακά προγράμματα σε άλλες γλώσσες με την παράλληλη προσφορά τους σε μία από τις επίσημες γλώσσες, έπειτα από έγκριση της συγκλήτου του πανεπιστημίου.

Ακόμα, μεταπτυχιακά προγράμματα σε άλλες γλώσσες χωρίς την παράλληλη προσφορά τους σε μία από τις επίσημες γλώσσες, έπειτα από έγκριση του συμβουλίου του οικείου πανεπιστημίου, και μέχρι και τέσσερα μαθήματα ανά πρόγραμμα σπουδών σε άλλη γλώσσα από τις επίσημες γλώσσες, χωρίς υποχρεωτικά την ταυτόχρονη προσφορά τους σε μία από τις επίσημες γλώσσες, με σκοπό την προσέλκυση φοιτητών «Εράσμους».

Επιπλέον, προβλέπεται η εισαγωγή ρυθμίσεων που προνοούν για το ύψος των διδάκτρων, το σύστημα και τα κριτήρια εισδοχής στα διάφορα προγράμματα σπουδών, καθώς και τη βιωσιμότητα των προγραμμάτων αυτών.

Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, αυτό προνοεί ότι το πανεπιστήμιο θα μπορεί να προσφέρει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, καθώς και θεματικές ενότητες σε άλλες γλώσσες με την παράλληλη προσφορά τους σε μία από τις επίσημες γλώσσες, έπειτα από έγκριση της συγκλήτου του πανεπιστημίου.

Θα προσφέρουν επίσης προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, καθώς και θεματικές ενότητες σε άλλες γλώσσες χωρίς την παράλληλη προσφορά τους σε μία από τις επίσημες γλώσσες, έπειτα από έγκριση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, και μέχρι και μία θεματική ενότητα στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε άλλην από τις επίσημες γλώσσες.

Το ΥΠΠ χαιρετίζει την ψήφιση
Το Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζει την ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των νομοσχεδίων που επιτρέπουν την προσφορά προγραμμάτων σπουδών σε ξένες γλώσσες από τα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αλλαγές στην Ανώτερη Εκπαίδευση της Κύπρου και προσθέτει ότι, με τη σημερινή έγκριση της Βουλής, άλλη μια σημαντική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας στα θέματα της Ανώτερης Εκπαίδευσης περνά από το στάδιο της εξαγγελίας και του σχεδιασμού, στο στάδιο της υλοποίησης.

«Η στοχευμένη αύξηση των προγραμμάτων σπουδών που προσφέρονται από τα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου σε ξένη γλώσσα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για την αύξηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου, την προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό, καθώς και πανεπιστημιακών καθηγητών διεθνούς εμβέλειας.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάδειξη της Κύπρου σε Διεθνές Εκπαιδευτικό και Επιστημονικό Κέντρο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που είχε τεθεί ως ένας από τους βασικούς στόχους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού», προσθέτει το Υπουργείο Παιδείας.

Keywords
Αναζητήσεις
xenoglossa programata
Τυχαία Θέματα