Ημέρες μνήμης και προβληματισμού

Τα Κόμματα καταδικάζουν το προδοτικό πραξικόπημα και την εισβολή του Αττίλα
42 χρόνια μετά η Κύπρος εξακολουθεί να αναζητά δικαίωση μέσω μιας δίκαιης λύσης, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία

Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες 42 ολόκληρα χρόνια από το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974, όταν με αφορμή το πραξικόπημα ο βάρβαρος

Αττίλας βρήκε την ευκαιρία να εισβάλει στο νησί μας, σκλαβώνοντας το 37 τοις εκατό των εδαφών μας. Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία και τα πολιτικά κόμματα εξέδωσαν χθες ανακοίνωση με αφορμή τις δύο μαύρες επετείους της σύγχρονης ιστορίας μας.

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Δημήτρης Συλλούρης, θα εκφωνήσει σήμερα τον επιμνημόσυνο λόγο στο επίσημο μνημόσυνο των πεσόντων κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος προς υπεράσπιση της νομιμότητας και της δημοκρατίας, στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ενώ στις 20 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη, θα μεταβεί στον Τύμβο της της Μακεδονίτισσας και ακολούθως στο ετήσιο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή, στην εκκλησία Παναγίας Φανερωμένης, στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στις αντίστοιχες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 17 Ιουλίου 2016, την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, με κατάθεση στεφάνων εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η φαγούρα του ΑΚΕΛ
Με ανακοίνωση Τύπου, ο Πρόδρομος Προδρόμου έστρεψε τα πυρά του προς το ΑΚΕΛ, δηλώνοντας πως είναι ένα πράγμα να καταδικάζουμε την τουρκική εισβολή και την κατοχή στην Κύπρο και να τιμούμε όσους αγωνίστηκαν, πολέμησαν και έπεσαν για την ελευθερία μας και άλλο να προσπαθεί κανείς να αποκομίσει από τη μνήμη αυτή κομματικό όφελος.

«Το ΑΚΕΛ, κάθε που πλησιάζει μήνας Ιούλιος, φαίνεται να καταλαμβάνεται από κάτι σαν "φαγούρα διχασμού". Ανασύρουν από το χρονοντούλαπο τα γνωστά διχαστικά μηνύματα, με τα οποία πολιτεύτηκαν τον περισσότερο καιρό στη μεταπολεμική περίοδο.

Είναι γνωστές οι μεθοδεύσεις με τις οποίες το ΑΚΕΛ προσπαθεί να αποκομίσει κομματικό όφελος από την εθνική καταστροφή του 1974», αναφέρει ανακοίνωση, σημειώνοντας πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός, από την ίδρυσή του, σταθερά και με συνέπεια, πολιτεύεται στη βάση εθνικών αρχών με υπέρτατο στόχο ένα λογικό συμβιβασμό.

«Αναβίωση του γριβισμού»
Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ ανέφερε πως το πραξικόπημα δεν ήταν στιγμιαία πράξη παραφρόνων, αλλά το αποκορύφωμα ενός προμελετημένου εγκλήματος, που είχε σχεδιαστεί από χρόνια και είχε ως άμεσο αποτέλεσμα την Τουρκική εισβολή, πέντε μέρες αργότερα.

Επιπλέον, το ΑΚΕΛ έκανε λόγο για ασήκωτες ευθύνες όσων προετοίμασαν -πολιτικά και ιδεολογικά-, οργάνωσαν και διενήργησαν το πραξικόπημα. «Η αναβίωση του γριβισμού και του σοβινισμού στις μέρες μας εκφράζεται με την άνοδο ακροδεξιών, φασιστικών οργανώσεων, αλλά, ακόμη χειρότερα, και μέσω της ανέγερσης μνημείων στους επιτιθέμενους στο Προεδρικό κατά το πραξικόπημα, που πραγματοποιεί η Κυβέρνηση.

Όσοι διακηρύττουν ότι επιθυμούν λύση του Κυπριακού καλά κάνουν να γνωρίζουν ότι η επανένωση της Κύπρου και η αποενοχοποίηση του πραξικοπήματος δεν μπορούν να συνυπάρξουν», σημειώνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Ξένοι εγκέφαλοι και εφιάλτες
«Με εγκέφαλους ξένους κύκλους και εκτελεστές τους σύγχρονους Εφιάλτες του Ελληνισμού, δόθηκε η αφορμή στην Τουρκία, για να εισβάλει στην Κύπρο», ανέφερε με τη σειρά του το ΔΗΚΟ, σημειώνοντας πως το κόμμα καταδικάζει το προδοτικό πραξικόπημα και τιμά τη μνήμη των ηρωικών νεκρών, που αντιστάθηκαν στους ξενοκίνητους, άφρονες χουντικούς και πραξικοπηματίες.

«Επιβάλλεται να διασφαλιστεί η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι ώστε η λύση να απελευθερώνει τα κατεχόμενα εδάφη μας, να είναι βιώσιμη και δημοκρατική, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αντίσταση στη ΔΔΟ
«Τιμούμε τους ηρωομάρτυρες και τους αντιστασιακούς που υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία και τη νομιμότητα ενάντια στη Χούντα, στην ΕΟΚΑ Β΄ και στους νατοϊκούς κύκλους, που σχεδίασαν και υποβοήθησαν τη συνταγματική εκτροπή. Το καλύτερο μνημόσυνο για τους ήρωές μας είναι η συνέχιση του αγώνα μας για υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την προστασία της εθνικής μας κυριαρχίας και την απελευθέρωση της πατρίδας μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ, προσθέτοντας μεταξύ άλλων:

«Χρέος μας είναι να αντισταθούμε ξανά στα σχέδια των νατοϊκών κύκλων, που επιχειρούν να επιβάλουν λύση του Κυπριακού στη βάση της αντιδημοκρατικής και μη λειτουργικής "λύσης" Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας».

Κάποιοι ξέχασαν
Το μέλος της πολιτικής συγκλήτου της Συμμαχίας Πολιτών Μαρία Τσαγγάρη δήλωσε πως τέσσερεις δεκαετίες μετά το πραξικόπημα, «κάποιοι κάνουν πως ξέχασαν ποιοι πρωτοστάτησαν και άνοιξαν τις "Κερκόπορτες" στους Τούρκους για την εισβολή και αφήνουν τη διαχείριση του εθνικού μας θέματος σε αυτούς που το προκάλεσαν. Οι ψευδαισθήσεις του ΠτΔ για άμεση λύση του Κυπριακού το 2016, με τη βοήθεια των ΗΠΑ και της Αγγλίας έναντι της Τουρκίας, τον οδηγούν σε ονειροβασίες», δήλωσε η κ. Τσαγγάρη.

Οι κίνδυνοι παραμένουν
Το κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών αναφέρει πως σαράντα δύο χρόνια μετά και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχουν ακόμη. «Κινδυνεύουμε όπως και τότε από τους σχεδιασμούς της Τουρκίας και των συμμάχων της. Κινδυνεύουμε όμως περισσότερο, όπως και τότε, από την έλλειψη προγραμματισμού, πρόβλεψης και προετοιμασίας», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η ομιλία Μακαρίου
Στην ιστοσελίδα του το ΕΛΑΜ αναφέρει πως την Τετάρτη δεκάδες μέλη του κόμματος μαζεύτηκαν στα Νέα Πολιτικά Γραφεία Λεμεσού, όπου σε ομιλία του ο Επαρχιακός Λεμεσού Στέλιος Νεάρχου «έκανε μια σύντομη ιστορική αναφορά στα γεγονότα του πραξικοπήματος και ανέγνωσε απόσπασμα από την προδοτική ομιλία του Μακαρίου στο ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών της 19ης Ιουλίου 1974».

Μαγειρεύει εκθέσεις το ΔΝΤ
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις
δήλωσε πως συνεχίζεται η εργασία της ομάδας του ΔΝΤ και άλλων διεθνών οργανισμών για τις μακροοικονομικές πτυχές της λύσης του Κυπριακού.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τις εκθέσεις που δόθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στους δύο ηγέτες για την οικονομία μετά τη λύση και το κόστος της λύσης, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ανέφερε ότι κλιμάκιο του ΔΝΤ εργάζεται μαζί με διεθνείς οργανισμούς, μελετώντας τις μακροοικονομικές πτυχές της λύσης του Κυπριακού και ότι η εργασία αυτή συνεχίζεται.

«Όπως συνηθίζεται με το έργο Τεχνικής Βοήθειας, παραδίδουμε τις τελικές εκθέσεις μας στους παραλήπτες και δεν τις σχολιάζουμε δημόσια. Επαφίεται στους αποδέκτες να δημοσιοποιήσουν τα συμπεράσματα παρόμοιων εκθέσεων», είπε.

Keywords
διεθνές νομισματικό ταμείο, νίκος αναστασιάδης, κυπρος, μνήμη, καλοκαιρι, βουλη, ακελ, λύση, δηκο, εοκα, εδεκ, χρεος, ηπα, ελαμ, νέα, ΔΝΤ, δημοκρατικη συμμαχια, ομαδα διας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, θεμος αναστασιαδης, ξανα, κομματα, μνήμη, δημοκρατια, εθνικη, εργασια, ηγεσια, ηπα, κυπρου, κωνσταντινου και ελενης, μνημοσυνο, νησι, οικονομια, χουντα, ακελ, ανθρωπινα δικαιωματα, αττιλας, αφορμη, βοηθεια, γεγονοτα, γραφεια, δηκο, διεθνές νομισματικό ταμείο, δοθηκε, εδεκ, ευκαιρια, ειπε, εκθεσεις, εκκλησια, ελαμ, ελευθερια, ελλειψη, εξελιξη, εοκα, εφιαλτες, ιδρυση, ηρωες, ομιλια, κυβερνηση, κομμα, λευκωσια, λύση, λογο, μαυρο, μηνυματα, μαρια, οφελος, σειρα, σχεδια, τοις εκατο, τουρκια, φαγουρα, χειροτερα, ψευδαισθησεις, δημητρης, δικαιωματα, ηγετες, ιουλιος, εισβολη, κωνσταντινου
Τυχαία Θέματα