Ποτέ δεν συζητήσαμε με τη Ρωσία την αποχώρησή μου

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΣ Ο ΣΥΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΜΟΣΧΑ
Ο ΣΥΡΟΣ Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε πως η Ρωσία δεν έχει συζητήσει «ποτέ» μαζί του την αποχώρησή του από την εξουσία. Και όλα αυτά λίγο πριν από τις συνομιλίες που θα έχει στη Μόσχα ο Τζον Κέρι, σε μια προσπάθεια αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία.

Εδώ και πολλούς μήνες, οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επανέναρξη

των συνομιλιών ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί λύση και να λήξει ο εμφύλιος. Ερωτηθείς από το NBC News αν ο Πούτιν ή ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ έχουν συζητήσει μαζί του αυτήν τη διαδικασία, η οποία μπορεί να καταλήξει στην αποχώρησή του από την εξουσία, ο Άσαντ ήταν κατηγορηματικός: «Ποτέ, διότι (...) το ζήτημα αυτό επαφίεται στον συριακό λαό».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι να φθάσουν σε συμφωνία για την αποχώρησή του, ο Άσαντ απάντησε αρνητικά: «Επειδή η πολιτική τους δεν βασίζεται στο να κάνουν συμφωνίες, αλλά σε αξίες». Στην ίδια συνέντευξη ο Άσαντ υποστήριξε πως η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Μαρί Κόλβιν, η οποία σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό το 2012 στη Χομς (κεντρική Συρία), ο οποίος αποδίδεται στη συριακή κυβέρνηση, «ευθύνεται» η ίδια για τον θάνατό της.

Δεν σχολιάζει η Μόσχα
Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ προτείνουν αυξημένη συνεργασία και κοινή ενημέρωση για τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών με τη Ρωσία, ώστε να αναγνωρίζονται και να στοχοθετούνται οι επιχειρήσεις του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Από την πλευρά του ο Κέρι δεν διέψευσε την πληροφορία αυτήν, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Δεν επιθυμώ να σχολιάσω για την ώρα. Θα το κάνω αργότερα. Πηγαίνω στη Μόσχα για να συναντήσω τον Πρόεδρο Πούτιν [...] και θα σας δώσω μια ιδέα από εκεί για το πού βρισκόμαστε».

Keywords
Τυχαία Θέματα