«Ξεκλειδώνει» η Κύπρος: Αναλυτικά η σταδιακή επάνοδος από 4/5

Αλλάζουν ως φαίνεται οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης για τις επικείμενες χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων, υπό το βάρος των πολύ πιεστικών  οικονομικών αναγκών, που μόνο με επανεκκίνηση της οικονομίας μπορούν να αντιμετωπιστούν τουλάχιστον εν μέρει.

Παρά ταύτα σε καμία περίπτωση, με βάση τα σημερινά διαμειφθέντα, τίθεται στο περιθώριο η άποψη των επιδημιολόγων.

Αυτό που προκύπτει είναι πως πάμε από το πρώτο κιόλας κύμα σε μια ευρεία επανεκκίνηση, με άνοιγμα του συνόλου σχεδόν του λιανικού εμπορίου, χωρίς αποκλεισμό λόγω αριθμού υπαλλήλων – πλην βεβαίως των mall.

Παράλληλα

όπως πληροφορείται το ΣΙΓΜΑ το διάστημα μεταξύ των κυμάτων χαλάρωσης μέτρων από ένα σενάριο 21 ημερών μειώνεται στις 16 που καλύπτουν το χρόνο επώασης του ιού.

Αναλυτικά το πρώτο κύμα χαλαρώσεων, με την απόλυτα αναγκαία υποσημείωση ότι τα πάντα ρει μέχρι και τις αυριανές τελεσίδικες αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο:

-   Διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται το δικαίωμα μετακίνησης (sms)   

-   Το νυκτερινό κέρφιου μετακινείται από τις 21:00 στις 22:00   

-   Ανοίγουν πάρκα και πεζόδρομοι για άθληση (μέχρι δύο άτομα μαζί)

-   Δικαίωμα για παραλία και κολύμπι, μέχρι δύο άτομα (αναγκαίες αποστάσεις σα κρεβατάκια, απολύμανση τους από τον διαχειριστή κ.λπ.)    

Όσον αφορά τον πυλώνα χαλαρώσεων που έχουν ιδιαίτερο οικονομικό αντίκτυπο.

-   Ανοίγουν όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, πλην των mall  (με διάταγμα για χρήση μασκών από υπαλλήλους που εξυπηρετούν κόσμο (μέσω ΚΕΒΕ και ΟΕΒ), υποχρεωτική χρήση αντισηπτικών και με παράλληλη έκκληση προς το κοινό όταν μετακινείται να χρησιμοποιεί μάσκες)  

-   Ανοίγουν όλα τα εργοτάξια χωρίς περιορισμό εργαζομένων (θα δοθεί έμφαση σε έλεγχο των αλλοδαπών με αιφνιδιαστικές δειγματοληψίες στους χώρους εργασίας και 10% δειγματοληψία των αιτητών πολιτικού ασύλου)    

Το δεύτερο κύμα χαλαρώσεων τοποθετείται χρονικά περί τις 20 Μαΐου

Μετά το πρώτο κύμα μπορεί να είναι πιο θαρραλέες και γρήγορες οι αποφάσεις ή και πιο αργές, άρα τα πάντα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα.

Στο δεύτερο κύμα χαλαρώσεων, αν όλα πάνε καλά, που άπτεται σε μεγάλο βαθμό στη δική μας συμπεριφορά και διαχείριση με διατήρηση των μέτρων υγιεινής και αυτοπροστασίας και την κοινωνική αποστασιοποίηση στο μέτρο του δυνατού, θα περιλαμβάνει:     

-   Ανοίγουν τα πρακτορεία στοιχημάτων (με περιορισμούς προσώπων αναλόγως χωρητικότητας και εφαρμογή διαταγμάτων για μέτρα προστασίας) -   Ανοίγουν τα εστιατόρια και τα μπαρ (με περιορισμούς προσώπων αναλόγως χωρητικότητας)  

-  Ανοίγουν με περιορισμούς ατομικής υγιεινής κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής και γυμναστήρια.  

-   Επαναλειτουργούν (μάλλον) οι εκκλησίες (με πολλούς περιορισμούς και ίσως εισήγηση για υπαίθριες λειτουργίες για ένα διάστημα)  

Αξίζει να σημειωθεί πως έγινε εκτενής συζήτηση γιατί οι Θείες λειτουργίες περιορίζονταν στο τρίτο κύμα χαλαρώσεων.

Υπήρξαν αντιδράσεις ότι δεν είναι λογικό με το δεύτερο κύμα κάποιοι να μπορούν να τζογάρουν, αλλά να μην μπορούν να εκκλησιαστούν.

Φαίνεται λοιπόν ότι θα ενταχθούν στο δεύτερο κύμα με κάποιους αναγκαίους περιορισμούς που θα συζητηθούν μεταξύ Προέδρου Αναστασιάδη και Αρχιεπισκόπου.

Ένα σενάριο που συζητήθηκε είναι η δυνατότητα υπαίθριων λειτουργιών για ένα διάστημα καθότι σε καμία περίπτωση και λόγω συγχρωτισμού προσώπων από τις ευάλωτες ομάδες, δεν θέλουν οι ειδικοί να διακινδυνεύσουν ένα ενδεχόμενο υπερφόρτωσης των νοσηλευτηρίων.

Επειδή το πρώτο κύμα περιλαμβάνει την επιστροφή στην εργασία χιλιάδων εργαζομένων γίνονται ειδικές συζητήσεις για το θέμα των νηπιαγωγείων, ώστε να προσέχουν τα μικρά παιδιά των οποίων οι γονείς θα επιστρέψουν στη δουλειά.

Παράλληλα γίνεται συζήτηση με ΟΕΒ και ΚΕΒΕ για διάφορες διευκολύνσεις προς τους εργαζόμενους γονείς.

Σε ότι αφορά στα σχολεία υπολογίζεται να ανοίξουν στο τρίτο κύμα για τους τελειόφοιτους ώστε να μπορέσουν να κάνουν μια επανάληψη της ύλης για να δώσουν και τις αναγκαίες εξετάσεις.

Σε ότι αφορά άλλες τάξεις και επίπεδα υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να μην επιστρέψουν.

Τώρα σε ότι αφορά στα αεροδρόμια θα είναι στο τελευταίο κύμα και αναλόγως της επιδημιολογικής εικόνας των συνδεδεμένων με πτήσεις χωρών.

Δεν έγινε συζήτηση αυτή τη στιγμή, γίνονται διάφορες σκέψεις, αλλά ακόμη δεν έχουν ωριμάσει γιατί η προσοχή εστιάζεται στις επόμενες μέρες και όχι στον συνολικό, μέχρι τέλους σχεδιασμό. 

Το ΣΙΓΜΑ γνωρίζει πως σήμερα έγινε συζήτηση και είναι κοινή η εικόνα πως το πρωτάθλημα θα τελειώσει στο γήπεδο. 

Στο δεύτερο κύμα ανοίγουν οι προπονήσεις, χωρίς τη χρήση αποδυτηρίων και στο τρίτο κύμα, πρώτο δεκαήμερο Ιουνίου θα επιτραπούν τα παιχνίδια χωρίς φιλάθλους.

Διαβάστε επίσης 

Υπ. Υγείας: Ακόμη πιο δύσκολο το επόμενο βήμα-Πρόταση για 20.000 επιπλέον τεστ

Αυξημένος ο αριθμός των κρουσμάτων-"Δεν ανατρέπεται η θετική εικόνα"

Keywords
Τυχαία Θέματα